Az iskolák maguk dönthetnek a gyerekek hiányzásának igazolásáról

2020.03.13. 16:38 Módosítva: 2020.03.13. 20:44

Megtartotta pénteki ülését a koronavírus miatt alakult operatív törzs, és ezután Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti vezetője számolt be a legfrissebb adatokról és intézkedésekről. Megerősítette, hogy három újabb magyart diagnosztizáltak a fertőzéssel (ez azonos a reggel ismertté vált adattal, mely szerint 19-re nőtt itthon a fertőzöttek száma).

  • Mint kiderült, az iskolák maguk dönthetnek arról, hogy miképpen fogadják el az igazolásokat, csak iskolai szünetről nem dönthetnek.
  • Nem cáfolta, hogy napirenden van az iskolák bezárása, de majd akkor hozzák meg ezt a döntést, ha szükséges.
  • Klinikailag tesztelt gyorsteszt Magyarországon még nincs, ha lesz, hozzáférhető lesz a lakosság számára.

Kijelentette, nem tudják megállítani a koronavírust, ez egy világjárvány, és a törzs minden lehetséges kormányintézkedést megtesz.

"Mindenkire szükség van, a média ossza meg a felhívásokat. Fogjunk össze a szüleink, nagyszüleink életéért. Minden perc számít" - mondta Lakatos. 

A sajtótájékoztatót alább megnézheti:

A járványügyi nyomozásba bevonták a rendőrséget, ami együttműködik az országos tiszti főorvossal. A sajtót kérték, hogy a tájékoztatási kérdésekre helyezzék a hangsúlyt.

Továbbra is egyedi esetek vannak, mondta Lakatos, és a gócpontok elhárítására a lakosság segítségét kérik. Ne legyenek álhírek, és ne legyen pánik. Népszerű álhír, hogy Budapestet lezárnának, erről már írtunk, hogy nincs erről most szó. Nem tartja indokoltnak egyetlen település lezárását sem.

A magyar-szlovén határon 11437 magyar állampolgárt ellenőriztek, közülük 166 esetben házi karantént rendeltek el, egy külföldit egy gyanús esetként kórházba kellett szállítani, és 204 embertől megtagadták a belépést.

Jól megfontolt kérdéseket vártak a tájékoztató után. Arról beszélt újságírói kérdésekre, hogy

  • megkezdődött a kórházak kapacitásának bővítése, van egy terv, és nem csak budapesti intézményeket vonnak be, vidéken számos más városba, ahova fertőző betegeket lehet elkülöníteni.

Védőeszközök

  • Szájmaszkok és kézfertőtlenítők hiányára vonatkozó kérdésre azt mondta az ügyeleti vezető, hogy a büntetésvégrehajtás napi 25 ezer maszkot gyárt az egészségügyi ellátórendszer részére, mellette közforgalomba is átad. Árdrágulásról azt mondta, hogy megemelte az árakat, három műszakos termelés, és a Kínából érkező alapanyag megdrágult.
  • Ellenőrizni fogják az árdrágulásokat. És azt is megnézik, hatékony-e az árusított szer, valóban azt árulják-e, amit hirdetnek.
  • Ha határzárról van szó, mérlegelik majd, hogy honfitársaink hol maradtak kint, és gondolkoznak majd a hazautaztatásukon. Magyarország nem fogja hagyni, hogy állampolgárai külföldön gondoskodás nélkül legyenek, mondta Lakatos Tibor. 
  • A munkáltató köteles gondoskodni a beosztottak megfelelő védelméről. Folyamatos a védőeszközök gyártása, megtiltották ezen eszközök exportját. A készletek rendelkezésre állnak, mondta.
  • Az OMSZ-től három darab speciális maszkot kapnak majd a háziorvosok, ezek olyan speciális maszkok, amiket akkor kell felvenniük, ha koronavírusos személlyel kell kapcsolatba kerülnie az orvosnak.
  • Az álhírekkel kapcsolatban azt mondta, közveszéllyel fenyegetésnek minősül, folyamatosan monitorozzák az információkat. Jelenleg négy ember ellen zajlik eljárás. Szóbeszéd alapján terjedő pletykákat nem tudnak megakadályozni, ezért kérik a lakosságot, hogy csak olyan híreket közöljenek, amik valósak.
  • Egyelőre azon országokból érkezők beléptetését tagadják meg, ami a WHO ajánlása szerint góc területnek számít, ha más országok is bekerülnek a felsorolásba, arra az országra is kiterjesztik a korlátozást. Ha magyar állampolgár, vagy azzal rendelkezik, akkor karanténba kell vonulnia.
  • 166 ember került hatósági karanténba. Őket a helyszínen ellenőrzi a rendőrség. Az eljárás menete: a járványügyi hatóságok meghozzák az intézkedést, ezután a kormányhivatalok határozatot hoznak, hogy kinek kell otthoni karanténban tartózkodnia, utána a rendőrök ellenőrzik az illetőt. Olyan rendőrök ellenőriznek, akik ismerik a környezetet, és a személyes terét, a magánéletét nem akarják zavarni. A lehető legkisebb mértékben korlátozzák a személyiségi jogait. Aki megszegi a szabályokat, másfajta ellenőrzésre számíthat, mondta Lakatos Tibor.
  • Oktatási szünetet iskola nem rendelhet el, de ha hazaengedik az iskolából a gyerekeket, az a iskola dolga, mondta.
  • Vannak iskola fertőzöttek. Amíg egyedi esetek fordulnak elő, könnyen behatárolható területen, addig nem lesz szükséges az iskolák bezárása.
  • Elítélik a hanyag szolgálatot, különösen akkor, ha magyar emberek egészségéről testi épségéről van szó. Kivizsgálják és eljárnak az ellen, aki a kamionosnak azt tanácsolta, tagadja le, hogy Olaszországot érintve érkezett az országba.
  • Nyíregyházán a vendéglátói és kereskedelmi iskola bezárást nem az operatív törzs rendelte el, ha volt ilyen bezárás, mondta egy kérdésre.
  • Az Index kérdésére, hogy "Egyre több iskola engedi haza a gyerekeket szülői vagy igazgatói igazolással", azt mondta az operatív törzs ügyeleti vezetője, hogy "az, hogy valahonnan hazaengedik a gyerekeket, az az iskola dolga, csak oktatási szünetet nem rendelhetnek el, mert azt csak a kormány rendelheti el. Ameddig ezt a keretet nem lépik túl, addig ebben a kérdésben dönthetnek" 
  • A szükséges tájékoztatást csak ilyen tartalommal tudják megtenni. Igyekeznek kielégíteni az újságírók kíváncsiságát, mondta Lakatos Tibor azon újságírói kérdésre, hogy mi értelme az ilyen sajtótájékoztatóknak, ha sok kérdésre nem tudnak válaszolni, más lehetőségük pedig nincs az újságíróknak.

Az alábbi cikkünkben grafikonon mutatjuk meg, hogy hogyan nőtt napról napra a fertőzöttek, a kilábalók és az elhunytak száma világszerte.