Rendőrség: a csalók rárepültek a járványhelyzetre

2020.03.23. 18:06

Csalók igyekeznek hasznot húzni a világjárványból – figyelmeztet az ORFK a police.hu-n megjelent közleményében. A rendőrség szerint egyesek magukat hatósági személynek kiadva arra hivatkoznak, hogy ingatlanfertőtlenítést hajtanak végre, a koronavírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek vagy idősek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel. 

„Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a koronavírus-járvány kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben” – írják.

Az ORFK közleménye is kiemeli, hogy a fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt Magyarországon egyelőre nem létezik, így azt sem megrendelni, sem megvásárolni nem lehet. Ha valamit megvásárol valaki, akkor a vásárlás módjától függetlenül mindig ajánlott ellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát, teszik hozzá.

Arra is figyelmeztet az ORFK, hogy fogjanak gyanút az emberek, ha orvosi felszereléseket kínálnak nekik, vagy a járványhelyzethez kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel számukra, esetleg erre hivatkozva személyes adataikat kérik a hivatalos szervek - például az önkormányzatok vagy a háziorvos - nevében. A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel - mutatnak rá.

Az ORFK azt is kéri, hogy a hozzátartozók kísérjék fokozott figyelemmel idős hozzátartozóik mindennapjait és folyamatos (személyes kontaktust mellőző) kapcsolattartás során tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről. Kérjék meg az idős, távol lakó szeretteiket, hogy idegent ne engedjenek be a lakásba, házba, kertbe – írja az ORFK, hozzátéve, hogy ez nemcsak a csalók elkerülése, hanem a betegség terjedésének megelőzése érdekében is fontos.

Ha valaki úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!