Biciklisáv lesz a Nagykörúton, csak egy sávot használhatnak az autósok

2020.04.26. 16:08
Ideiglenes kerékpársávot létesítenek a Nagykörútra, az autós közlekedés ezért egy sávra szűkül. A kerékpáros felfestés a Nyugati és az Üllői út között lesz.

A nagykörúti kerékpársáv a budapesti biciklisek régi álma, de mivel a város egyik legfontosabb és szűk keresztmetszetű közlekedési útvonaláról van szó, idáig ez nem igazán tűnt realitásnak, mindig inkább csak a hosszú távú víziókban szerepelt.

A főváros vezetése a BKK-val együtt most a járványhelyzetben mégis úgy döntött, hogy meglépik, és a már folyamatban lévő kerékpáros fejlesztések után bejelentették, hogy megcsinálják a körúti kerékpásávot is.

A hivatalos közlemény szerint a terézvárosi, az erzsébetvárosi és a józsefvárosi szakaszokról van szó, vagyis a Váci úttól az Üllői útig lesz mindkét oldalon kerékpársáv. Ezen a három kilométeren a körút az autósoknak egysávossá válik. A munkálatokat már hétfőn elkezdik a KRESZ-táblák kihelyezésével és este a burkolati jelek felfestésével.

A hivatalos terminológia szerint irányhelyes kerékpársávot alakítanak ki a körút mindkét útpályáján, a fontosabb kereszteződések előtt pedig nyitott kerékpársávot festenek fel. Az utóbbi lényege, hogy a sávot folyamatos haladásra csak a biciklis használhatja, a kocsik a jobbra kanyarodáshoz való besoroláshoz, és manőverezés céljából is ráhajthatnak, a kerékpárosnak azonban mindig elsőbbséget kell adniuk.

A körúti biciklisáv egyelőre átmeneti, a főváros azt írja, hogy

az ideiglenes forgalmi állapot várhatóan szeptemberig marad fenn. 

A jelentősen visszaesett közúti forgalom miatt azonban nem számítanak érdemi közúti torlódásokra, de azért hozzáteszik, hogy a forgalom alakulását folyamatosan figyelik majd a szakemberek, és szükség esetén beavatkoznak.

Az indoklás szerint a nagykörúti bringasáv létrehozásával rengeteg budapesti közlekedhet majd biztonságosabban. „A járványügyi veszélyhelyzet miatt nőtt a kerékpáros forgalom Budapesten, hiszen sokan keresnek biztonságosabb közlekedési lehetőségeket. A biciklizés nemcsak az egészségünk megőrzéséhez járul hozzá, de kerékpárral közlekedve lehet a legkevesebbet érintkezni az utastársainkkal, ezért biztonságos választás is” – írják.

A Fővárosi Önkormányzat március végén döntött úgy, hogy kihasználva a lecsökkent gépjárműforgalmat és építve a megnövekedett biciklis közlekedésre Budapest néhány fontos útvonalán ideiglenes kerékpársávokat alakít ki. A Bartók Béla úton és a Tétényi úton már használható a biciklisáv, az Üllői úton hamarosan befejeződik a bringasáv kiépítése.