Megérkezett a japán Avigan gyógyszer tesztelésre Magyarországra

2020.05.23. 14:58

12 200 db, a koronavírusos betegek kezelésében tesztelés alatt álló gyógyszert ad további 29 ország mellett Magyarországnak is Japán, írtuk meg Szijjártó Péter bejelentése alapján még 14-én. A külügyminiszter friss, szombati Facebook-posztja szerint a gyógyszerek megérkeztek Magyarországra.

A Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszert részint koronavírusos betegek kezelésére, részint további klinikai tesztek folytatására kaptuk, fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette, a Japánban törzskönyvezett Avigan favipiravir összetevője hatékonynak bizonyult a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében.

Száz beteg ellátásához szükséges 12 200 gyógyszer érkezett szombat reggel Magyarországra, a gyógyszerek a Pécsi Tudományegyetem Kutatási Központjába kerülnek, hiszen ott zajlanak azok a kutatási munkák Magyarországon, amelyek ennek a hatóanyagnak a jövőbeni szerepét vizsgálják, mondta.

avi
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem professzora a felvételen elmondta, az Avigant Japánban törzskönyvezték, ott engedélyezték, eredetileg nem koronavírusos, hanem influenzás betegekre és rendkívül hatékonynak találták a vírus megölésében. Kiemelte, most az egész világ megpróbálkozik azzal, hogy ezt a készítményt a koronavírus ellen is bevesse. A professzor közölte, száz magyar beteg gyógyítását kezdik meg ellenőrzött körülmények között, klinikai vizsgálatok keretében, nagy óvatossággal.

Ahogy arról korábban egy nagyobb cikkben írtunk, a favipiravirt Japánban fejlesztették ki, és az ország Kínával egyetemben nagyon bízik abban, hogy az eredetileg influenza ellen megalkotott szer használ az új koronavírus által okozott betegség ellen is. Bár erre még nincsenek egyértelmű bizonyítékok, nagyon valószínű, hogy valóban segít egyes betegeken. A mellékhatásairól ebben a cikkünkben írtunk.