Felfüggesztett fogházat kapott a 4 ezrelékes véralkohollal karambolozó férfi

2020.06.16. 09:57

Gyorsított eljárásban, három nap alatt bíróság elé állították és jogerősen 6 hónap, egy évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték, valamint 2 év 6 hónapra eltiltották a járművezetéstől azt a férfit hétfőn, aki múlt hét pénteken annyira ittasan vezette az autóját Kecskeméten, hogy nekiütközött az előtte megálló gépkocsinak, ami hátulról nekiment az előtte lévő autónak.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint a férfi nagyon súlyosan ittas állapotban ült az autójába, vérében négy ezreléket meghaladó alkohol volt.

Ilyen súlyos ittasság már életveszélyes állapotnak minősül és akár halált is okozhat.

Viszonyításképp: az Orvosilexon.hu kalkulátora szerint egy 70 kilós férfinak kb. 13 felesnyi égetett szeszes italt kell meginnia ahhoz, hogy egy órával annak elfogyasztása után a vérében 4,11 ezrelékes legyen az alkohol mennyisége. 2,5 és 4 ezrelék közé teszik az alkoholmérgezést.

A becslés egészséges emberre vonatkozik, és több tényezőt nem vesz figyelembe, így „ az etanol lebontásának, az alkoholtűrő képességnek (alkoholtolerancia) genetikai, alkati, életkorból, illetve egyéb okból fakadó különbözőségeit. Felbontása korlátozott az elfogyasztott italok alkoholtartalmára és időtávjára, érzéketlen a fogyasztás körülményeire. Betegség, gyógyszerek szedése, beszűkült májfunkció (enzimaktivitás) esetén nem informatív.”

A férfi a követési távolságot ittassága miatt nem tudta tartani, emiatt ütközött neki az előtte forgalmi okból megálló gépkocsinak. A baleset miatt az ittas sofőr is megsérült, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, az autókban pedig anyagi kár keletkezett.