Trócsányi Lászlóból elnök lesz

2020.09.14. 21:38
Szeptember 22-én zárul az a távszavazás, amely a 141 éves szakmai szervezet, a Magyar Jogász Egylet elnöki tisztségéről dönt. Az egyedüli jelölt Trócsányi László EP-képviselő, volt igazságügyi miniszter, ex-alkotmánybíró. Az eddigi eljárásba többször beleszólt a koronavírus-járvány.

A Magyar Jogász Egylet a jogászság nagy múltú szakmai szervezete, amelyet a jogtudomány művelésére és a jogászélet fejlesztésére alapítottak még 1879-ben. Az egylet legelső elnöke az a Csemegi Károly volt, aki kidolgozta az első büntetőjogi törvénykönyvet (az ún. Csemegi-kódexet). Az elmúlt csaknem másfél évszázadban rangos jogászok sora ült az elnöki székben, így a legutóbbi évtizedben az idén februárban elhunyt Sárközy Tamás professzor.

Sárközy halála óta az elnöki poszt betöltetlen, mert a választási eljárásba többször közbeszólt a koronavírus-járvány. Az alapszabály értelmében az új elnök megválasztásáig a szervezet élén a főtitkár, Réti László ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara korábbi, három választási ciklus után visszavonult elnöke áll.

A választási procedúra eddigi története dióhéjban: az elnökség február végén eseti választási szabályzatot fogadott el, majd jelölőbizottságot választottak, amely áprilisban úgy döntött, hogy nem többes, hanem egyes jelölést tesz a tisztújító küldöttgyűlésnek. Miután a veszélyhelyzeti szabályok miatt a választást elektronikus úton kellett volna lebonyolítani és több elnökségi tag az élőszavas választást támogatta, a küldöttgyűlést őszre halasztották. Aztán augusztus végén az elnökjelölt, Trócsányi László közleményben tudatta, hogy szervezetében az orvosi vizsgálatok koronavírus jelenlétét állapították meg. A feléledő járvány miatt az elnökség a távszavazáshoz való visszatérés mellett döntött.

Az elektronikus voksolás szeptember 7-én kezdődött. Az eredményes elnökválasztáshoz a 140 küldött több mint felének, azaz legalább 71 személynek kell szavaznia, többségében igennel az időkapu bezárásáig, szeptember 22-ig.

Az egylet tagjai biztosra veszik Trócsányi megválasztását. A hivatalos eredményre azonban pár napot várni kell.