Deutsch Tamás: véget kell vetni a kettős mércének az Európai Unióban

2020.09.16. 18:00

Az Európai Uniót legyengítő megosztottság felszámolása érdekében véget kell vetni a tagállamokkal szemben viselt politikai és ideológiai hidegháborúnak és a kettős mérce alkalmazásának – jelentette ki Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő Brüsszelben azon a plenáris EP-vitán, amely Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök helyzetértékelő beszédét követte.

A magyar EP-képviselő arról beszélt, hogy az unió mindennapjait súlyos megosztottságok terhelik, amelyek miatt elvesztette vezető szerepét a világban. Deutsch Tamás szerint az unión belüli intézményes megosztottság felszámolására az Európai Bizottságnak kezdeményeznie kell, hogy valamennyi uniós állampolgár egyformán hozzáférhessen a szabad munkavállalás lehetőségéhez más tagországokban. Továbbá haladéktalanul javaslatokat kell tennie a kelet- és közép-európai kis- és közepes vállalkozásokat hátrányosan megkülönböztető jogszabályok, így a szállítás és a szállítmányozás területén is megosztottsághoz vezető versenyhátrányok megszüntetésére.

A magyar képviselő sürgette, hogy azonnal szülessen döntés Románia, Bulgária és Horvátország schengeni csatlakozásáról. Az uniós bizottságnak szerinte olyan új jogalkotási javaslatokat kell megfogalmaznia egyebek mellett a klímavédelem, a szociális pillér és a bevándorlás kérdéseiben, amelyek nem újabb vagy a jelenleginél mélyebb megosztottsághoz, ideológiai vitákhoz vezetnek, hanem amelyek a tagállamok és az uniós intézmények széles körű támogatását élvezik.

Deutsch Tamás tegnap délután a közösségi oldalán jelentkezett be. Már akkor elmondta, hogy a másnapi vitában is

kígyót-békát fognak kiabálni a magyar emberekre, Magyarországra. De mi ott leszünk ebben a vitában, és megvédjük a magyar embereket, megvédjük hazánkat.

Kiemelte, hogy az Európai Uniót súlyos belső viták osztják meg. Ezek lefojtják sok száz milliónyi európai polgár aktivitását. Azért, hogy az EU visszanyerje cselekvőképességét, ezeken a megosztó vitákon túl kell lépni.

Kiemelte, hogy az Európai Unió intézményeit a kölcsönös tiszteletnek kell jellemeznie a mindennapi munkában. A kelet-nyugati, a régi és az új tagállamok közötti megosztottság problémájára rámutatva elmondta: elfogadhatatlan, hogy lassan másfél évtizeddel a csatlakozásunkat követően mi, közép- és kelet-európai polgárok továbbra is másodrangú európai polgárai vagyunk az uniónak.