Kásler Miklós átírta az örökbefogadási törvényt, ezentúl mindenki egyedülállónak számít, aki nem házasságban él

2020.10.09. 18:39

Egy rendeletmódosítás megnehezíti, hogy az egyedülállók gyereket fogadhassanak örökbe. Pontosabban a törvény azokat is egyedülállónak minősíti, akik nem házasságban élnek.

A törvényben az áll, ha a gyermekvédelmi szakszolgálat talál a gyermek számára olyan örökbe fogadni szándékozó személyt, akivel a rendelkezésre álló adatok, információk alapján várhatóan megfelelő szülő-gyermek kapcsolat alakulhat ki, akkor dönt a személyes kapcsolat felvételének lehetőségéről, és erről értesíti az örökbe fogadni szándékozó személyt.

A hvg.hu szúrta ki, hogy ezt a szöveget Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter most így írta át:

Ha az illetékességébe tartozó alkalmas örökbe fogadni szándékozók között nincs a gyermek számára megfelelő örökbe fogadni szándékozó házaspár, a szakszolgálat 5 munkanapon belül értesíti az országos örökbefogadást elősegítő szervet annak érdekében, hogy a gyermek házaspár általi örökbefogadását más szakszolgálat illetékességébe tartozó örökbe fogadni szándékozó házaspárok közvetítésével segítse elő. És csak ha ez az országos keresés is eredménytelen, akkor lehet szó arról, hogy egyedülálló legyen az örökbefogadó, feltéve, hogy az a gyermek érdekében áll.

A nem házas párokat a szöveg meg sem említi, mert őket is egyedülállóként kezeli, hiába élnek együtt.

Az fogadhat örökbe, akit arra a személyisége, anyagi helyzete, életkörülményei alkalmassá tesznek. A Polgári törvénykönyv most is úgy rendelkezik, hogy a kiskorú gyermek érdekében a gyámhatóság elsősorban a házasságban élő örökbefogadók általi örökbefogadást engedélyezi. Úgy tűnik, hogy a rendelettel Kásler Miklós az „elsősorban” szót értelmezte, amely hátrányos helyzetbe hozza a gyerekre vágyó, de nem házasságban élő párokat – a férfi–nő élettársi párokat is, illetve az egyedülállókat – írja a lap.