Datki Szabolcs

Az egypercesektől az Éegyenlő Mc Négyzetig Az egypercesektől az Éegyenlő Mc Négyzetig

Avagy hogyan terjesztik a tudományt Erdélyben.

2022. június 6. 19:49

Borkányhívők vs. fagyasztóládások – ilyen a nagy székely eltevések ideje Borkányhívők vs. fagyasztóládások – ilyen a nagy székely eltevések ideje

River Cottage székely módra.

2021. november 23. 17:36

Politikai válság Romániában, nagykoalíció jöhet Politikai válság Romániában, nagykoalíció jöhet

A jobb és baloldali pártok közösen alakíthatnak kormányt, de nem lesz egyszerű.

2021. november 14. 05:52

Nehezen tudnék elképzelni nagyobb partiarcot, mint azt az észak-karolinai, technokedvelő fekete medvét, ami fényes nappal látogatta meg Jody Flemming dj-t, aki éppen élőben tolta a lakossági hiphopot asheville-i otthonában. A lemezlovas a tények által nem befolyásolt módon intett a macinak, hogy kívül tágasabb, majd folytatta a műsort.

Képernyőfotó 2021-01-27 - 13.41.34.png

A dj azt írta a közösségi csatornára posztolt videója alá, hogy éppen streamelt, amikor észrevette, hogy nincs egyedül.

Mindig arról álmodoztam, hogy valamit tudok nyújtani a feltörekvő művészeknek. Hát itt van. Örülök, hogy eljött ez a pillanat is.

 

Meggyötörte a koronavírus Böjte Csabát, dévai ferences rendi szerzetest, aki úgy véli, hogy az emberi erőforrások minisztere mentette meg az életét.

A szerzetes hetekig nyomta az ágyat, a Blikknek beszélt megpróbáltatásairól, elmondta azt is, hogy annyira levette lábáról a kór, hogy már beszélni sem tudott, amikor Kásler Miklós felhívta hogyléte felől érdeklődve. 

Jelentkeztem Romániában koronavírus-tesztre, kiderült, hogy pozitív vagyok. Tudtam, hogy mindenhez pozitívan állok, de meglepett, hogy ehhez is

- mesélte viccelődve a lapnak Böjte Csaba, aki jó barátságot ápol az ugyancsak erdélyi származású onkológussal.

A szerzetest Magyarországon ápolták, karácsonykor az Index is interjút készített vele, akkor Böjte atya elmondta: 

Hála, jobban vagyok, Déván lábadozom. A kórházban imádkoztam, hogy újra béke legyen a testemben és a világban.

Böjte Csaba

ferences rendi szerzetes 1959. január 24-én született Kolozsváron. Költő édesapját alig ismerte, mert még születésekor börtönbe zárták egy verse miatt, és szabadulása után nem sokkal meghalt. Édesanyja nehéz körülmények között nevelte fel őt és a húgát. Autóvillamossági szerelőnek tanult, de szakmáját öt év után feladta. Egy évig remeteként élt a Hargitán, közben egy bányában vállalt munkát. 1982-ben a legnagyobb titokban jelentkezett a ferences rendbe. Teológiai tanulmányait Gyulafehérváron és Esztergomban folytatta. 1989-ben szentelték pappá. Erdélybe visszatérve a gyulafehérvári egyházmegye ifjúsági lelkésze lett, majd több településen végzett papi szolgálatot. 1992-ben a Hunyad megyei Dévára helyezték. A ferences közösség a vezetésével 1993 tavaszán létrehozta a Szent Ferenc Alapítványt, hogy megfelelő intézményi keretek között segíthessen a sanyarú sorsú erdélyi gyerekeken. Jelenleg mintegy kétezerötszáz gyermekről gondoskodnak az intézményeikben és további százakról nevelőszülői rendszerben. Számos könyvet írt. 2018-ban adták ki az életéről és munkásságáról a „Ki a szívét osztja szét” című kötetet.

Villám csapott egy férfiba a brazíliai Minduriban.  Jose Omar de Oliveria tanácsost akkor találta meg az égi jelenség, amikor éppen telefonjával vette videóra Isten dicsőítését - írja a LadBible

A videón hallani, amint a tanácsos arról merül kiselőadásba, hogy milyen nagyszerű és emberi ésszel fel nem fogható Isten tevékenysége.

Itt éppen esik, amott meg süt a nap, ó, ez a Minduri vidéke

– áradozik, aztán a videón szinte azon nyomban hallatszik egy hatalmas dörrenés, kiáltás, és látszik a fény, amit aztán kusza képsorok követnek. Később kiderült, hogy a tanácsosba belecsapott a villám, amit hihetetlen szerencsével élt túl. Állítólag csak papucsa sérült meg.

A hívő ember az eset után azt nyilatkozta a helyi híreknek:

Nem haltam meg, mert nem jött el még annak az ideje. Isten sok jó dolgot tartogat számomra, mert egy csoda vagyok. A videó két dolgot mutat be: azt, hogy Isten a legnagyobb mind közül, és hogy a természet hatalmas.