Orbán Viktor éppen a felesége Európa-bajnok lecsóját kavargatta, amikor váratlanul felhívta Donald Trump

2020.10.16. 07:54 Módosítva: 2020.10.16. 08:02
Hogy vagytok ti ott Magyarországon?” - kérdezte az amerikai elnök a magyar kormányfőt, aki félretette a fakanalat és válaszolt.

Orbán Viktor maga osztotta meg még múlt hónapban a közrádióban, hogy előző este felhívta Donald Trump, akivel – mint mondta – csaknem baráti a viszonyt ápol. David Cornstein, az Egyesült Államok leköszönő nagykövete minap a Népszavának azt is elárulta, éppen akkor történt a hívás, amikor a lemondólevelét adta át az Ovális Irodában az amerikai elnöknek. Trump a beszélgetés közben egyszer csak azt mondta,

hívjuk föl Orbán Viktort! Kiderült, hogy ő éppen a konyhájában volt. Ilyen dolgok nem szoktak csak úgy megtörténni az államok vezetői között

– mesélte a diplomata, ezzel is érzékeltetve ezzel, mennyire jó a két ország viszonya.

A Blikknek most személyesen a brüsszeli EU-csúcson tárgyaló Orbán Viktor is elmesélte a történetet, azzal, hogy éppen lecsózni készült, amikor megcsörrent a telefon. 

Éppen a konyhában ügyködtem, melegítettem a vacsorát. Feleségem, Anikó saját termesztésű alapanyagokból készült, Európa-bajnok lecsóját kevergettem, amikor megcsörrent a telefonom. Trump elnök volt a vonal végén. »Hogy vagytok ti ott Magyarországon?« – szólt a kagylóba, majd aktuális témákról kezdtünk beszélgetni. Érdeklődtem az amerikai kampány állásáról. Azt mondta, éles a kampány, de nyerni fog.

Szóba került a koronavírus-járvány is, a két vezető megosztotta egymással, hogyan védekeznek a saját országukban. Orbán rákérdezett, hogy állnak a vakcinakutatással, Trump azt felelte: biztatóan. A kormányfő érdeklődött, vajon Amerikán kívüli országok is hozzájuthatnak-e az Egyesült Államokban fejlesztett vakcinához, amire az elnök azt a megnyugtató választ adta:

Számíthattok rám.