Korfüggetlenül viszik kórházi szolgálatra a háziorvosokat Szabolcsban

2020.10.29. 19:56

A megyei kormányhivatal 24 órás határidővel elkezdte kórházi munkára rendelni a megfelelő szakvizsgával rendelkező háziorvosokat – a koruktól függetlenül – a nyíregyházi Covid-ellátásra kijelölt Jósa András kórházba – értesült a 444.hu. A portálnak több független forrás is megerősítette, hogy azért, mert nem maradt beosztható orvos az intenzív osztályokra, miközben a nyíregyházi intézmény felel három megye koronavírusos eseteinek ellátásáért is.

A lap értesülése szerint annyira súlyos a kórház létszámproblémája, hogy már pszichiáterek és ortopéd orvosok is kerültek ide hasonló átvezénylés eredményeképpen. A portál úgy tudja, nagyjából 300 koronavírusos vagy Covid-gyanús beteget ápolnak Nyíregyházán, akiknek több mint a tizede intenzív osztályon fekszik, és a napokban már 27-en voltak itt lélegeztetőgépen.

Ráadásul az érintettek között meglehetősen sok,

az itt praktizáló háziorvosok több mint fele 60 évesnél idősebb, és többen is krónikus betegségekkel küzdenek. 

Az érintett orvosok szerint azonban ha így oldják meg a megyei kórház szakemberpótlását, akkor ellátatlan marad a háziorvosok körzete, ráadásul az ő szűrésük nélkül az emberek a kórházakban keresnek majd ellátást. Ráadásul a kormány által erősen ajánlott influenzaoltási kampányt is megtöri, ha kiesnek a háziorvosok. 

Egyébként ezt a kórházat vezette a napokban koronavírus-fertőzés miatt elhunyt Adorján Gusztáv.

Siófokon pedig a kórház honlapján megjelent tájékoztatás szerint a dolgozók járványügyi megfigyelése miatt 2020. október 27-től szünetel a betegfogadás az egynapos szemészeti ellátásnál, a szemészeti szakrendelésen és ambulancián,  valamint a fül-orr-gégészeti osztályon és ambulancián is.