Operatív törzs: még idén beolthatják az egészségügyi dolgozókat

2020.12.17. 12:23

Az egészségügyi dolgozók még idén megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást – mondta Galgóczi Ágnes az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismertette, hogy csütörtökre 2982 újabb embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 291 549 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Kórházban 7522 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen. Elhunyt 157 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7538 főre emelkedett.

A koronavírus legfiatalabb áldozata tegnap egy 34 éves férfi volt, alapbetegségei között tüdőgyulladást, magasvérnyomás-betegséget, vérmérgezést, szívbetegséget, vérszegénységet jelöltek.

Az NNK osztályvezetője továbbra is kérte, hogy a járványügyi szabályokat mindenki tartsa be, kerüljük a zsúfolt intézményeket, viseljünk maszkot, ügyeljünk a fertőtlenítésre. 

A vakcinákról egyre reménytelibb hírek érkeznek. A Pfizer-vakcina engedélyezéséről már jövő héten dönthetnek. Úgy készülünk, hogy az egészségügyi dolgozók oltása decemberben megkezdődhet

– emelte ki Galgóczi Ágnes, hozzátéve: 11 és fél millió más oltást is lekötött a kormány, nyugati gyártmányúakat. Az NNK szakembere ezután visszatért a járványügyi adatokhoz, és részletezte, hogy az 50. héten több mint 29 ezer fertőzöttet jegyeztek. A betegek 23 százaléka 40–49 év közötti, 17 százalékuk 65 év feletti, 4 és fél százalékuk pedig 14 év aluli gyermek. Elmondta, hogy a települések 96 százalékán jelen van a vírus. Az elhunytak átlagéletkora 75 év.

Újságírói kérdésekre válaszolva Galgóczi Ágnes elmondta: 

a kórházakban továbbra is látogatási tilalom van érvényben, kizárólag haldokló beteghez vagy szülő nőhöz lehet bemenni.

Arra a felvetésre, hogy a koronavírus elleni oltás és az influenzaoltás között mennyi időnek kell eltelnie, Galgóczi Ágnes hangsúlyozta: minden eset más és más, sőt, az oltások is különböznek.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta:

  • a rendőrségnek az elmúlt 24 órában 221 „maszkos intézkedése” volt,
  • 311-en szegték meg a kijárási tilalmat az elmúlt napon,
  • 619 intézkedés történt a szabadidős tevékenységek helyszíneinek szabályszegései miatt összesen,
  • szerdán egy IX. kerületi étkezdét zártak be 30 napra, amiért a hely tulajdonosa és a három alkalmazott nem viselt maszkot,
  • 16 079 helyszínen ellenőriztek karantént,
  • 4361 ember vállalt mobilos ellenőrzést.