Pegasus-botrány: az LMP szerint beismerés, ha a Fidesz nem megy el a bizottsági ülésre

2021.07.25. 15:45

Az LMP szerint a kormány felelősségének beismerésével érne fel, ha a Fidesz nem venne részt hétfőn az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának a Pegasus izraeli kémprogram használatát tárgyaló ülésén.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: az ellenzék azért kezdeményezte a parlamenti testület összehívását, hogy kiderüljön, kik és milyen célból használták a kémszoftvert az elmúlt években több száz magyar állampolgár, köztük független újságírók, ellenzéki politikusok, közéleti szereplők lehallgatására.

Kiemelte, a kabinetnek ezen a bizottsági ülésen választ kell adnia arra, hogy a magyar szakszolgálatok megvásárolták és használták-e a Pegasus kémszoftvert.

Az ellenzék választ vár arra is, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter vagy valamely elődje adott-e engedélyt a program használatára; Orbán Viktor miniszterelnök pedig tudott-e a tömeges megfigyelésről - mondta Kanász-Nagy Máté.

Hozzátette, azt is tudni szeretnék, hogy jelenleg is folynak-e lehallgatások a kémszoftverrel.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter még csütörtökön a kormányülést követő szokásos Kormányinfón azt mondta, hogy a kormányülésen nem esett szó a Pegasus-ügyről. Mint mondta:  minden titkos információgyűjtés törvényes keretek között történt, az illetékes hatóságok betartották a jogszabályokat, ennek ellenőrzése az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának feladata. Gulyás Gergely szerint a bizottság rendszeresen és rendesen ülésezik, rendkívüli ülés összehívására azonban nem volt szükség - mondta, hozzátéve: az nem ad okot a bizottság összehívására, hogy milyen technikai eszközzel történnek a lehallgatások.

 Azzal kapcsolatban, hogy a kormány milyen módon szeretné tisztázni, mi igaz a feltevésekből és mi nem, úgy felelt: az elmúlt napokban több miniszter is megszólalt már az ügyben.

Gulyás Gergely szerint a "kreált és mondvacsinált ügyben" nem a lehallgatás jogszerűségéról folyik vita, hanem az eszközről. Egy hisztériáról van szó, ami jól illeszkedik abba a nemzetközi környezetbe, amivel az elmúlt hetekben Magyarország és a magyar kormány szembesülni volt kénytelen.   A miniszter határozottan cáfolta, hogy valakit politikai állásfoglalása vagy újságíró volta miatt figyelnének meg.