Őszödi beszéd és politikai humbug – feszültebb volt a miniszterelnök-jelöltek második vitája

image 6483441 - 2021-09-24T182924.284
2021.09.24. 22:03
Megtartották az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjeinek második televíziós vitáját, ami több ponton is élesebb összecsapást hozott az elsőnél.

Az RTL Klub által rendezett második vitán a tervezett kérdések között szerepelt:

  • a járványkezelés,
  • a rezsicsökkentés,
  • a szociális rendszer
  • és a kisebbségek jogai.

Ezek mellett érintették többek között a bevándorlás kérdését, de a legélesebb pengeváltást egymást jelöltjeinek emlegetése, valamint a jogállamiság és az elszámoltatás viszonya hozták.

Fekete-Győr András bedobta az őszödi beszédet

A Momentum elnöke szerint Dobrev Klára az őszödi beszéddel a háta mögött nem fog győzni, ezért is sürgette, hogy mindenki menjen el szavazni és segítse a generációváltást az ellenzéki vezetők soraiban.

Dobrev Klára azzal kontrázott, hogy a megállapodásuk alapján nem ők, hanem a szavazók döntik el, hogy végül ki lesz a miniszterelnök-jelölt. A DK aspiránsa bízik az emberek bölcsességében, és ahogy beszámoltunk róla, egyes vélemények szerint eddig ő áll a legjobban az előválasztáson.

Karácsony Gergely olyan kormányzást sürget, ami túlmutat az elmúlt tizenkét év leváltásán, de nem szabad engedni belerángatni az ellenzéket a múlt vitájába.

Márki-Zay Péter nehezen látja, hogy a 2010 előtti kormányra szavaznának emberek, és azokat is meg kell nyerni, akik nem akarják visszahozni az akkori hibákat, ezért csatlakozott Fekete-Győr András véleményéhez.

Kinél vannak a problémásabb jelöltek?

Fekete-Győr András Dobrev Klárának szegezte a kérdést: tudja-e, hogy a DK kit támogat Szegeden? A Momentum elnöke szerint a DK által is támogatott, jobbikos Tóth Péter arról beszélt korábban, hogy „a végsőkig harcolunk a liberális söpredék és a genetikai hulladékok ellen”.

Dobrev kifejtette, hogy az elmúlt napokban felhevült az előválasztás, etikai vizsgálatok kezdődtek, és ez nem jó irány, de egyébként olyan momentumosok is vannak, akiknek voltak vállalhatatlan mondatai a múltban. A DK jelöltje hangsúlyozta, ne úgy versenyezzenek egymással, hogy megpróbálják kizárni egymást.

Karácsony Gergely nem támogatja Tóth Csabát

Ha már jelöltek, Karácsony Gergely bejelentette, hogy nem támogatja Zuglóban Tóth Csabát, pedig a mögötte álló pártszövetség, az MSZP-Párbeszéd indítja. Arról viszont nem beszélt, hogy ezzel a Párbeszéd – aminek Karácsony a társelnöke - is kihátrált-e a szocialista politikus mögül.

A főpolgármester később azt is hozzátette, hogy Hadházy Ákosra szavazna Zuglóban, de neki is vannak néhány esetben fenntartásai, például a XVI. Kerületben nem támogatja a momentumos jelöltet, sem a DK indulóját Székesfehérváron.

Az egy politikai humbug, amit mondasz

Dobrev Klára újra arról beszélt, hogy egyszerű többséggel is el fogják törölni az alkotmányellenes kétharmados törvényeket. Márki-Zay Péter szerint fontos, hogy ki az, akinek elhiszik, hogy el fog számoltatni, mert 2002-ben és 2010-ben sem volt elszámoltatás, még Gyurcsány sem számoltatta el Polt Pétert.

Karácsony Gergely viszont leszögezte, hogy nincs már olyan jogász Magyarországon, aki azt mondaná, hogy egyszerű többséggel, jogállami módon meg lehet változtatni a kétharmados törvényeket, az pedig egy politikai humbug, amiről Dobrev Klára beszél.

Eltérő vélemények a melegházasságról és Paksról

Jakab Péter konzervatív álláspontot képvisel a szexuális kisebbségek jogaiban, oda is szúrt Fekete-Győr Andrásnak. A Jobbik elnöke szerint, amíg ők az előválasztás összeomlott informatikai rendszerét próbálták helyrehozni, a momentumos politikus a pécsi Pride-on volt. Jakab rögzítette, hogy senkit nem fognak a gyűlölet céltáblájává tenni, de azt az álláspontot képviseli, hogy gyermeke az anyának és az apának lehet, a regisztrált élettársi kapcsolatot is elegendőnek tartja.

A paksi atomerőmű bővítésének kérdésében is eltérő álláspontra helyezkedett Jakab Péter, szerinte nem tudják kiváltani 2035-re Paksot, de első lépésként meg kell ismerni az oroszokkal kötött titkosított szerződés részleteit. Márki-Zay Péter is csatlakozott ehhez a gondolathoz, a többiek viszont az atomerőmű energetikai kiváltásának lehetősége mellett állnak.

Ön szerint melyik miniszterelnök-jelölt volt a legmeggyőzőbb?

  • 7681
    Márki-Zay Péter
  • 4212
    Dobrev Klára
  • 2380
    Karácsony Gergely
  • 2331
    Jakab Péter
  • 1491
    Fekete-Győr András

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)