Botond, Mózes
EUR 389,40 Ft
USD 373,24 Ft
12 °C
29 °C

Németh Márton Sándor

Kik kaptak helyet Novák Katalin elnöki csapatában? Kik kaptak helyet Novák Katalin elnöki csapatában?

Mutatjuk a neveket, és hogy mit csináltak eddig.

május 14. 18:52

Szijjártó Péter lehet a paksi bővítés felelőse Szijjártó Péter lehet a paksi bővítés felelőse

Több, energetikával összefüggő feladatkör is a Külügyminisztériumhoz kerülhet.

május 14. 17:14

Nyílt levelet írt a nő, aki azt állítja, hogy meg akarta erőszakolni a Jobbik politikusa Nyílt levelet írt a nő, aki azt állítja, hogy meg akarta erőszakolni a Jobbik politikusa

Megköszönte a kormánypártiak kiállását.

május 14. 15:56

Az Országgyűlés megválasztotta Orbán Viktort miniszterelnöknek, aki elmondta kormányfői nyitóbeszédét. Percről percre közvetítésünk véget ért, köszönjük olvasóink figyelmét!

Orbán Viktor szerint Brüsszel nap mint nap visszaél a hatalmával, és csupa olyasmit akar ránk kényszeríteni, ami nekünk rossz és tőlünk idegen.

Az élni és élni hagyni elv jegyében toleranciaajánlatot tettünk a migráció, a gender és az olajembargó ügyében is. Toleranciaajánlatainkat visszautasították.

A kormányfő leszögezte: nem adják fel a határok védelmét, nem bontják le a kerítést, nem engednek be migránsokat, megvédik a családokat, a genderaktivistákat nem engedik be az iskolákba, az apa férfi, az anya nő, kitartanak Magyarország biztonsága mellett, és nem fogadnak el olyan intézkedéseket, amelyek tönkretennék a magyar családokat.

Már csak az a kérdés, hogy mit keresünk az Európai Unióban. A válasz az, hogy az álmainkat.

Orbán Viktor szerint az EU-ban az álmaink mellett többek között a szabad és egyenlő nemzetek közösségét, a kultúra, a tudomány, a szellem csúcsait ostromló Európát is keressük. Hozzátette: nem azért vagyunk tagjai az EU-nak, mert olyan, amilyen, hanem azért, amilyen lehetne. Amíg úgy látják, hogy van egy fikarcnyi esély is, küzdeni fognak érte, mert egy ilyen Európa adja a legtöbb esélyt, a legtágasabb teret egy független Magyarország számára.

A kormányfő világossá tette: a következő évtizedben is az Európai Unióban látják Magyarországot, amint elszántan harcol jogaiért, és szövetségeseket keres az EU megújításához.

Orbán Viktor jó kiindulópontnak nevezte a NATO- és EU-tagságot, de ez nem válasz az évtized kihívásaira. Kifejtette, hogy a válasz csak egy nemzeti alapokon álló és sikeres gazdaságpolitika lehet. Felsorolta: 2010–2020 között a nagy előretörés évtizede volt, a munkahelyek számának növelésében a második helyen zártunk az EU-ban, a beruházások növelésében is a második helyen, a minimálbér-növelésben a harmadik, az adócsökkentésben az első, a háztartások pénzügyi megtakarításainak növelésében harmadik helyen. Fejlettség tekintetében Görögországot és Portugáliát is sikerült megelőzni.

Sok mindent láttunk már, de olyat még nem, hogy a világgazdaság rövid idő alatt kétszer is fenekestül felfordult

– utalt a koronavírus-járványra és a háborúra.

Arra is kitért, hogy minden idők legjobb beruházási teljesítményét nyújtották tavaly, ezek a beruházások adnak most esélyt és reményt arra, hogy az előttük álló gazdasági válságot is jól kezeljék, és a magyar gazdaság visszaesés helyett növekedhet.

Orbán Viktor szerint a szállítási útvonalakat át kell rajzolni, a beszállítási forrásokat pótolni kell, ebben a helyzetben több korábbi stratégiai döntés is felértékelődik. Több példát is említett: a Belgrád–Budapest-vasútvonal a Görögországba érkező tengeri útvonal folytatásaként jó eséllyel kiváltja a lerombolt ukrajnai útvonalakat. A balkáni országokkal közösen kiépített déli gázvezeték képes kiváltani az Ukrajnából érkező vezetékeket. Az energiaellátási válságok korszakában azok az országok lesznek biztonságban, amelyek képesek maguk előállítani saját energiaszükségletüket. Az új paksi blokkok építése és a napenergia-beruházások nemzetbiztonsági szempontból is kulcsfontosságúak lesznek.

A kormányfő hozzátette: termékeink háromnegyedét Európába adjuk el, de a legmodernebb és legnagyobb beruházások a Távol-Keletről érkeznek.

Két lábon állunk, ez válságállóvá teszi a gazdaságunkat.

Az autóipar megújulására is felkészültek, sokat tettek azért, hogy Magyarország az új generációs autóipar európai éllovasa legyen. Kitért arra is, hogy a háborúzó felek a világ legjelentősebb gabonaexportőr országai közé tartoznak, de a magyar fejlesztések nyomán ma kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van, Magyarországot nem fenyegeti élelmiszerhiány. A biztonság kedvéért azért fenntartják a gabonakivitel esetén az állam elővásárlási jogát.

Alacsony adók, fizikai biztonság, fejlett közúti és vasúti útvonalak, valamint a politikai stabilitás lesznek a fő érvek a beruházásokért folytatott versenyben, ezekben jól állunk.

A most megalakítandó kormány vállalása az, hogy a kibontakozó válság idején is megőrizzék a legfontosabb eredményeket, és ne adják fel fontos céljaikat.

Orbán Viktor és kormánya vállalja, hogy Magyarország előre fog menni, nem hátra. Vállalja, hogy megvédik a foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékét, a rezsicsökkentést. Mindenkinek lesz munkája, a nyugdíjaknak lesz értéke, a családoknak biztonsága, a gyerekeknek jövője.

Az egész Európában vágtató inflációt terveik szerint Magyarországon először megszelídítik, aztán megfékezik. Orbán Viktor elárulta, hogy általában ódzkodik a direkt állami beavatkozástól a gazdaságba, de most a jegybanknak és a kormánynak be kell avatkoznia, összehangolják a lépéseket, óvatos, de határozott árszabályozó lépéseket tesznek. Arra számít, hogy az eredmények szeptemberben látszani fognak, év végére tartósan elviselhető állapotokat alakítanak ki, amíg Brüsszel vissza nem talál a józan gazdaságpolitika ösvényére.

„A magyarokat kemény fából faragták, makacsul ellenállunk a hanyatlásnak, észszerű rend, stabilitás, semmi önelégültség, annál több alázat, és mindenekelőtt megalkuvást nem ismerő hajlíthatatlan hűség” – folytatta beszédét Orbán Viktor.

A kormányfő a történelmi egyházak híveinek közösségére is különösen számít, akiknek létezését önmagában is nagy értéknek nevezte Magyarország számára. Biztosítani fogják az evangélium hirdetéséhez szükséges feltételeket, a szabadságot és az egyházak tiszteletét.

Orbán Viktor látja az újraéledő nemzeti összetartozás lelki és fizikai lenyomatait szerte a Kárpát-medencében. Ez szerinte erősíti az egyetemes magyarságot és az anyaországot is, a határon túli magyarok is számíthatnak a kormányra, folytatni fogják a nemzetegyesítő munkát.

A háborúról

Orbán Viktor az ukrán–orosz háborúról úgy fogalmazott, hogy ennek nem lett volna szabad elkezdődnie, a háborút könnyű elkezdeni, de nehéz befejezni.

Európának ma semmilyen eszköze nincs a szomszédjában zajló konfliktus kezelésére.

A kormányfő úgy látja, a kontinens vezetői meg vannak győződve arról, hogy szankciókkal térdre lehet kényszeríteni Oroszországot. Ez szerinte papíron lehetséges, számos papírpolitikus lebegtet is valamiféle elméleti bizonyítékokat, de ő akárhogy is próbál visszaemlékezni, nem jut eszébe olyan kontinentális zárlat, amely eredményes lett volna. Olyat viszont már látott, hogy az bukott bele, aki kitalálta.

Magyarország az európai egység érdekében nem akadályozza meg a szankciókat, amíg azok nem lépik át a magyar gazdaság önvédelmének vörös vonalát, vagyis nem veszélyeztetik Magyarország energiabiztonságát.

Orbán Viktor leszögezte, hogy Magyarország a NATO tagja, létkérdésnek tartják, hogy tagok legyünk, mert ez az a biztos pont, ahol felépíthetjük Magyarország biztonsági stratégiáját. Leszögezte: nem szabad engedni a kísértésnek, hogy a NATO tagállamainak területén kívül hajtson végre támadó katonai akciókat, védelmi szövetségből nem szabad háborús katonai szövetséggé alakulnia.

A NATO nem az antant, és nem is válhat azzá. 

A miniszterelnök kifejtette: a dolgok egyre rosszabbra fordulnak, az oroszok a háborút sorozás nélkül is megvívható katonai akciónak nyilvánították, az amerikaiak pedig a világháborúból ismert kölcsönbérleti törvénnyel Ukrajna korlátlan hadieszköz-finanszírozása mellett döntöttek.

Ez így együtt a lehető legrosszabb kombináció.

Orbán Viktor úgy vélekedett: a háború a szomszédunkban még hosszú ideig és józan ésszel nehezen felfogható fegyverrel folytatódni fog, állandó biztonsági fenyegetést jelentve. A következő évtized legfontosabb feladatának azt tartja, hogy kimaradjunk a háborúból, és megvédjük Magyarország biztonságát.