Tóth Bertalan az offshore-ügyről: Hogyan akarjuk így meghaladni a Fidesz rendszerét?

D KOS20210920049
2021.09.28. 11:35

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje korábbi Facebook-posztjában elfogadhatatlannak nevezte az offshore-ozást, ezért közölte, hogy nem tudja támogatni az ezzel vádolt székesfehérvári DK-s jelöltet, Ráczné Földi Juditot. A főpolgármester szerint

Székesfehérváron kiderült, hogy Ráczné Földi Juditnak bizony van, de legalábbis volt offshore-ügye, ráadásul az ezzel kapcsolatos védekezését dokumentumok látszanak cáfolni. Az én személyes etikai normáimba ez nem fér bele, ezért én Székesfehérváron biztosan nem szavaznék Ráczné Földi Juditra.

Az ügyben lezajlott az Országos Előválasztási Bizottság vizsgálata, a DK közölte, hogy kétharmados többséggel elutasították a Ráczné Földi Judit elleni beadványt, a párt bocsánatkérést vár Karácsony Gergelytől és Tóth Bertalantól.

A hamis offshore-vád tehát elbukott. A Földi Judit által a bizottságnak benyújtott, közjegyző által hitelesített hivatalos dokumentumok kétséget kizáróan bizonyítják, hogy Földi Judit soha nem volt offshore cég tulajdonosa.

Tóth Bertalan Facebookon reagált a hírre, szerinte nem olyan egyszerű a helyzet, ahogy a DK leírta. Az MSZP társelnöke azt állítja, hogy

  • a benyújtott dokumentumok alapján a közjegyző nem az okirat tartalmát, hanem csak az aláíró személyét és dátumát igazolta.
  • Továbbra sem láttunk tényleges lemondó és új képviselő kijelölésére vonatkozó nyilatkozatot.
  • Ráczné Földi Judit először tagadta, hogy bármilyen kapcsolata lenne a céggel, azt állította, hogy nem biztos benne, hallott-e róla, de mostanra már eszébe jutott, hogy mégis.

A szocialista politikus leszögezi:

Egyelőre továbbra is ott tartunk, hogy Ráczné Földi Judit szava áll szemben a közhiteles nyilvántartások szerinti dokumentumokkal.

Tóth Bertalan posztjában úgy fogalmazott, hogy

miért van szüksége Ráczné Földi Juditnak 2010 óta offshore-cégre? Mert tény, hogy több mint tíz éve offshore cég nevében gyakorol tulajdonosi jogokat magyarországi vállalkozásokban. Hát hogyan akarjuk így meghaladni a Fidesz rendszerét? Vagy elfogadnánk, ha Mészáros Lőrinc vagy Garancsi kijelentené, hogy többet nem megy közpénz közelébe, és akkor minden rendben lenne? Ne vicceljünk! Egyéni ambíciók nem veszélyeztethetik a közös ügyet.

Az MSZP társelnöke bejegyzése végén azt is hozzátette, hogy ők nemcsak kormány, hanem korszakváltásra is szövetkeztek, de „közhiteles adatokkal dokumentált offshore-ozókkal és náci karlendítőkkel ezt nem lehet végigcsinálni”.

A Válasz Online úgy értesült, hogy Tényi István a Székesfehérvári Járási Ügyészséghez fordult költségvetési csalás gyanúja miatt és kérte az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását.

Korábbi cikkünkben részletesen is foglalkoztunk azzal, hogy az előválasztás az első forduló végére egyre feszültebbé vált.