Fekete-Győr András: Jakab Péter éppen Dobrev Klárát próbálja győzelemre segíteni

image 6483441 - 2021-09-06T201228.499
2021.10.02. 15:54
Elindult az adok-kapok a miniszterelnök-jelölti előválasztás miatt az ellenzéki pártok között. Pénteken Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter összefogott Dobrev Klára ellen, Jakab Péternek ez nem tetszik, a DK kampányfőnökének, Molnár Csabának is gondja akadt a két jelölt megállapodásával, Fekete-Győr András pedig el van képedve.

Fekete-Győr: Elképesztő, hogy Jakab Péter Dobrev Klárát próbálja győzelemre segíteni – ezzel a címmel adta ki közleményben a pártelnök Facebook-bejegyzését a Momentum. Fekete-Győr András nem ért egyet Jakab Péter azon nyilatkozatával, hogy ha az előválasztás második fordulójába jutott két jelölt, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter szövetséget köt, „csökken a kormányváltás esélye”.

A Momentum elnöke szerint a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában arról kell dönteni, hogy kinek van a legnagyobb esélye legyőzni Orbán Viktort 2022-ben, illetve arról, ki tudja megszólítani a legtöbb bizonytalant, és ki képes behozni a legtöbb új szavazót.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is nyertek már választást a Fidesszel szemben. Karácsony azzal, hogy nem a gyűlöletre és a megosztásra építette a politikáját, képes arra, hogy nagyon sok olyan, középen álló szavazót megszólítson, aki tart attól, hogy 2022 után is folytatódna a polgárháborús közhangulat. A keresztény-konzervatív Márki-Zay jelölése pedig sok kiábrándult jobboldalit biztosítana arról, hogy a Fidesz áljobboldalisága helyett végre a jobboldali értékek valódi képviseletet kapnak a jövő kormánykoalíciójában. Ha pedig egymás mellett állnak, mindkét szavazói réteggel bővülhet az ellenzéki együttműködés

– fejtette ki Fekete-Győr András.

A Momentum elnöke biztos benne, hogy

a Jobbik szavazói most elképedve nézik, hogy a DK és a Jobbik fél éve született barátsága abban csúcsosodik ki, hogy Jakab Péter éppen győzelemhez próbálja segíteni Dobrev Klárát.

Fekete-Győr András szerint ugyanakkor mind a momentumosok, mind a jobbikosok tudják: a kormányváltáshoz nem ez az út vezet, hanem a valódi változást akaró városi, vidéki, jobboldali, baloldali és bizonytalan szavazók szövetsége. „Mindannyiunk szövetsége. Mi ebben hiszünk, és ezért dolgozunk minden erőnkkel a következő hetekben is” – tette hozzá a momentumos politikus.

Szombaton a Jobbik elnöke, Jakab Péter is kritikával illette a Karácsony–Márki-Zay-összefogást, és úgy fogalmazott:

Srácok! Mi lenne, ha nem legyőzni akarnánk egymást, hanem kiegészíteni? Mi lenne, ha nem egymás ellen fognánk össze, hanem Orbán ellen? Mi lenne, ha nem árkot ásnánk a szavazótáboraink közé, hanem egyesítenénk őket? Megmondom, mi lenne. Győznénk. Nem csak mi, hanem a nemzet. Ne játsszátok el az esélyt.

Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke azonban két érvet nevezett meg azzal kapcsolatban, miért kellene a Jobbiknak Dobrev Klára helyett odaállni a Karácsony Gergely–Márki-Zay Péter-szövetség mögé.

Molnár Csabának, a Demokratikus Koalíció alelnökének szintén problémája van a főpolgármester és a hódmezővásárhelyi polgármester megállapodásával.

(Borítókép: Fekete-Győr András. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)