Több iskolai osztály is karanténba került Kazincbarcikán

2021.10.10. 13:24 Módosítva: 2021.10.10. 13:25

Négy iskola több osztálya is karanténba került Kazincbarcikán koronavírusos megbetegedés miatt – adta hírül a város polgármestere közösségi oldalán. „A rendszeres intézményi fertőtlenítés ellenére a vírus sajnos bármelyik intézmény falai között megjelenhet, a fertőzést bárki beviheti, ezért nagyon fontos a dolgozók, a szülők és amennyire lehet, a gyerekek szabálykövető magatartása” – hangsúlyozta Szitka Péter.

A kazincbarcikai hírportál tájékoztatása szerint 

  • a Pollack Mihály általános iskolában egy pedagógus koronavírus-betegsége miatt egy osztály október 16-áig karanténba került,
  • a Tompa Mihály református általános iskolában egy diák tesztje lett pozitív, emiatt rendeltek el  karantént, 
  • az Irinyi János református oktatási központban is egy osztály van karanténban, 
  • a Don Bosco iskolában pedig három diák fertőződött meg koronavírussal, ott az érintett osztály fele került karanténba.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezeténél az ATV Híradójának azt mondták, hogy a megbetegedések nagy része véletlenszerűen derül ki, mivel még mindig nincs rendszeres tesztelés az iskolákban. 

Az a furcsa, hogy még mindig rendkívüli szünetet rendelnek el, és nem azt, hogy az iskola, ha a feltételek adottak, digitális oktatást tartson számukra

– mondta Nagy Erzsébet.

Póta György háziorvos pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyerekeknél gyakran tünetszegény, enyhébb vagy középsúlyos formában jelentkezhet a koronavírus, de a harmadik hullámot követően nagyon sok poszt-Covid tünetet észleltek. Szakemberek szerint a gyerekek oltása azért különösen fontos, mert nélkülük nincs nyájimmunitás.

Magyarországon jelenleg a 12 év felettieket oltják a Pfizer–BioNTech vakcinájával, de a gyógyszercég csütörtökön már az 5–11 éves gyerekek számára kifejlesztett védőoltására is engedélyeztetési kérelmet adott be  az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnál.