A Momentum cáfolja, hogy Orosz Anna kampányolt volna Fekete-Győr leváltásáért

image 6483441 (1)
2021.10.12. 11:14

Frissítés: cikkünkben eredetileg azt írtuk, hogy Orosz Anna kezdeményezte Fekete-Győr András mostani leváltását.  A Momentum az Indexhez eljuttatott levelében ezt cáfolta és azt írták: „ Az Orosz Anna-Bárdi Zsuzsa-féle konteó elméletek mellőznek minden valóságalapot”

Úgy tudni, hogy a Momentum tagságának hatalmas csalódást okozott az, hogy Fekete-Győr András csak 3,39 százalékot ért el az előválasztás első fordulójában. A párt kampányköltéseibe egyébként már belekalkulálták, hogy Fekete-Győr nem jut tovább a második fordulójába, ezt azonban nem kommunikálták a tagoknak, akik így sokkal jobb eredményre számítottak. Az első forduló után aztán sokan úgy érezték, hogy

nem Fekete-Győr András a párt húzóembere, hanem épp hogy a párt próbálta meg tolni őt maga előtt, sikertelenül.

Az első forduló után sokak fejében felmerült a gondolat, hogy le kellene váltani Fekete-Győr Andrást, de abban nem volt egyetértés, hogy ennek most kell-e megtörténnie, vagy ráér tavaszig. A kérdést a 444 szerint végül az döntött el, hogy Orosz Anna újbudai alpolgármester – aki jelenleg a Momentum ügyvezető elnöke – és Borbélyné Bárdi Zsuzsanna alpolgármester elkezdték körbetelefonálni a küldöttgyűlési tagokat, hogy változást sürgessenek.

Cikkünkre reagálva ezt a Momentum tagadta. 

Levelünkben azt írták: „Az Orosz Anna-Bárdi Zsuzsa-féle konteó elméletek mellőznek minden valóságalapot. Az elnökségi tagok egyeztettek küldöttekkel, a Küldöttgyűlésen ők is beszámoltak az általuk tapasztalt működés jól és rosszul sikerült aspektusairól – ebből ennyi a valóság”.

Azok az állítások, miszerint ők kampányt folytattak volna Fekete-Győr ellen, Orosz Anna váltotta volna le Fekete-Győrt, nem igazak.

– szögezte le a párt. 

Az előválasztás első fordulója után Fekete-Győr András bizalmi szavazást kezdeményezett önmaga ellen. Vasárnap este végül a Momentum 80 fős küldöttgyűlésének 70 százaléka Fekete-Győr András leváltását szavazta meg, amit követően a pártelnök lemondott a tisztségről

A párt novemberben tart tisztújítást, addig Orosz Anna marad az ügyvezető elnök, róla még nem tudni, hogy elindul-e a tisztségért. Rajta kívül Soproni Tamás terézvárosi alpolgármester és Nemes Balázs, a Momentum pécsi elnökének neve merült még fel lehetséges jelöltként, akik már a korábbi tisztújításokon is bejelentkeztek a pozícióért. 

A 444 szerint a momentumosok nem tartanak attól, hogy Fekete-Győr András távozásával visszaesne a párt támogatottsága. Szerintük a volt pártelnök előválasztási kampánya azért bukott el,

mert nem lehetett elhitetni róla, HOGY kormányozni tudná az országot.

Más alternatíva viszont nem volt helyette, ha pedig nincs jelölt, az szerintük gyengítette volna a párt pozícióját. 

A Momentum köreiből emellett arról is beszámoltak, hogy az első forduló után Karácsony Gergely stábjának tagjaitól is olyan üzeneteket kaptak, hogy

Most lehet felszállni a Karácsony-vonatra. 

Többekkel Fekete-Győr Andrást megkerülve akartak tárgyalni, amit a Momentum tagjai bomlasztási kísérletként értékeltek. Ez is szerepet játszott abban, hogy végül Márki-Zay Péter mögé álltak be, bár a döntést elsősorban az indokolta, hogy érzésük szerint az ő támogatottsága jelentősen megnőtt az előválasztás első fordulója után.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)