Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Bereznay István

Nyomozást indított egy krampusz ellen a német ügyészség

Annyira megijesztette a gyerekeket.

tegnap, 16:31

Szülés után, koronavírusban meghalt egy 25 éves kismama Veszprémben

Be akarta adatni a vakcinát, de már nem tudta.

tegnap, 14:10

Kitört a madárinfluenza Szabolcsban, 37 ezer madarat kell leölni Kitört a madárinfluenza Szabolcsban, 37 ezer madarat kell leölni

A Nébih megtette a szükséges lépéseket.

tegnap, 13:57

Csaknem két év után, január 10-én nyitotta meg a határait Kiribati szigete, ahol eddig szinte egyetlen koronavírus-fertőzött sem volt. Az első repülő rögtön 40 covidost vitt az országba.

A 120 ezer fős szigetországban 2020 márciusában zárták le a beutazási lehetőségeket. Emiatt eddig csupán két koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, akik egy kereskedelmi árukat szállító hajón érkeztek a szigetre. Ráadásul róluk még az óvintézkedésként előírt karanténban kiderült, hogy elkapták a fertőzést, így az nem tudott elterjedni a helyiek között. 

Most viszont az első, Fidzsiről érkező repülőgéppel érkezők közül rögtön 40 embernél mutatták ki a fertőzést, ami különösen amellett számít soknak, hogy a gépen összesen csak 54, a koronavírus ellen beoltott ember utazott. A turisták közül mindenki karanténba került. A történtekre reagálva a hatóságok kedd este szigorú korlátozásokat, köztük kijárási tilalmat rendeltek el Kiribatin. 

Sajtóértesülések szerint már a helyi lakosok közt is terjedni kezdett a vírus, az egyik hatósági karanténközpont – ide szállították a legtöbb turistát – dolgozója már biztosan elkapta a fertőzést. Emiatt a falut, ahol ő él, teljesen lezártak. 

Kiribati a világ legszegényebb országai közé tartozik, a szigeten elérhető egészségügyi ellátások minősége erősen korlátolt. Emiatt a súlyos betegeket sokszor több ezer kilométerre, Új-Zélandra vagy Ausztráliába szállítják innen. 

(stuff.co.nz)

Amerikai idő szerint kedden este elindult az amerikai kormány honlapja, a covidtests.gov, ahol az állampolgárok ingyen gyorsteszteket rendelhetnek házhoz.

A teszteket a postások szállítják ki 7-12 napon belül, minden háztartás legfeljebb négy tesztet igényelhet. A kormány egyelőre 500 milliót rendelt belőlük, de további 500 milliónak a beszerzését már megkezdték. 

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a honlap indításáról azt mondta, hogy egyelőre csak tesztelik az oldalt, mielőtt amerikai idő szerint szerda reggel hivatalosan is elkezdődik a tesztek rendelése.

A CNN olvasói közül többen jelezték, hogy problémákba ütköztek. Állításuk szerint a honlapon olyan üzenetet kaptak, hogy a háztartásukba már rendeltek teszteket, ezért ők ezt nem tudják megtenni. Közülük néhányan társasházban élnek, de voltak olyanok is, akik családi házban, és állításuk szerint a családból még senki nem rendelt tesztet.

A weboldalon erre reagálva azt közölték, hogy az éles üzemmód szerdán reggel kezdődik, úgyhogy majd akkor próbálkozzanak a tesztek rendelésével, ha a próbaüzemmódban hibát tapasztaltak. 

(CNN)

Egy nap alatt több mint százezer új fertőzöttet regisztráltak Németországban, amire a járvány kezdete óta még nem volt példa.

Szerdán hajnalban 112 323 új esetről számolt be honlapján a Robert Koch Intézet (RKI), ami jóval meghaladja az előző rekordot. Mindeközben 239 koronavírus-fertőzött haláláról számoltak be a hatóságok. 

Egyhetes átlagban százezer lakosra 584,4 új fertőzött jut jelenleg, amire szintén nem volt még példa a járvány kezdete óta. A kórházban kezeltek száma ugyanebben a mutatóban 3.17-nél áll, ez csak enyhe növekedés a múlt heti 3.14-hez képest.

Németországban az omikron-variáns terjed gyors sebességgel. A mutáns vírus Nyugat-Európa országaihoz képest itt kis fáziskéséssel kezdett el terjedni, így itt még csak a napokban robbant be igazán az omikron-hullám.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter a német RTL-nek azt nyilatkozta kedden, hogy a hullám várhatóan február közepén tetőzhet. Németországban az utóbbi napokban több helyen is szigorítottak a korlátozásokon, ezáltal sok helyen az éttermekbe és bárokba csak azok léphetnek be, akik az első két oltás után a harmadikat is felvették, vagy fel tudnak mutatni egy negatív tesztet. 

(via DW)