„Köcsögözött” a győri alpolgármester, vizsgálat indult ellene

2021.10.22. 11:14

Eljárást indított az alapvető jogok biztosa a győri önkormányzat ellen amiatt, hogy a helyi alpolgármester egy „köcsögözős” kirohanást tett – közölte a Háttér Társaság.

Azt írták: a biztos úgy ítélte meg, hogy az alpolgármester homofóbnak vélt megjegyzései felvetik az egyenlő bánásmód sérelmét,

ezért közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az önkormányzat felelősségét.

Pergel Elza, Győr egyik alpolgármestere 2021 júliusában a hivatalos Facebook-oldalán egy LMBTQI-témájú film, valamint a homofób propagandatörvényt ért kritikákkal kapcsolatban írt. Szerinte ezeket „egy nagy szeméttárolóba kellene tenni és légmentesen lezárni, hogy többet soha elő ne törjön. Nagy, örökre légmentesen lezárható hülyeség és mocsok tárolót nem találok, de köcsögöt keresetlenül sokat a közösségi oldalakon” – írta. Az alpolgármester a bejegyzéshez egy kerámiatárgyról készült képet is mellékelt, amihez megjegyzésként hozzáfűzte:

Amit most felraktam, az egy szép köcsög, még a régi, rendeltetése szerinti.

A bejegyzést később a közösségi oldal moderátorai eltávolították, amit az alpolgármester a privát Facebook-oldalán szóvá is tett.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatósága a Háttér Társaság kérelme nyomán indított eljárást a győri önkormányzattal szemben. Az ügy kivizsgálása jelenleg is folyamatban van.

(via Háttér Társaság)