Szülők panaszkodnak a gyerekek oltásáról

DROTI20211016031
2021.12.09. 19:03

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tegnap elindult a regisztráció az 5–11 éves korosztály oltására, a legfontosabb tudnivalókról itt írtunk részletesen. Mint kiderült – és ahogy arra számítani lehetett – az első nap nem volt zökkenőmentes, az Indexnél több szülő is jelentkezett különböző nehézségekre hivatkozva.

Ma reggel regisztráltam a hétéves kisfiamat koronavírus elleni védőoltásra. A regisztrációt a saját e-mail-címemmel próbáltam megtenni, azonban ezt az üzenetet kaptam: „Érvénytelen regisztráció, próbálja újra, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot.” Ezt követően semmi mást nem módosítva megismételtem a regisztrációt egy teljesen új e-mail-címmel, amit kifejezetten erre a célra hoztam létre, és így már sikeres volt a regisztráció. A probléma bizonyára onnan ered, hogy a rendszerük nem engedi a regisztrációt egy korábban már használt e-mail-címről

– írta lapunknak az édesapa, aki jól sejti, hogy ugyanazt az e-mail-címet nem lehet kétszer használni.

Mindezt kérdésünkre az ingyenesen hívható információs vonalak egyikén is megerősítették, az ügyintéző szerint a már oltott szülőknek érdemes a gyerekek regisztrációjához egy másik, például munkahelyi e-mail-címet használni, ha pedig nincs ilyen, akkor kifejezetten erre a célra új fiókot kell létrehozni.

Egy édesanya amiatt jelentkezett lapunknál, mert az oltóponton tévesen tájékoztatták arról, hogy krónikus beteg gyermeke nem kaphat harmadik oltást. Története jól mutatja, milyen problémákhoz vezet, ha a központi tájékoztatóoldalon napi szinten egymásnak ellentmondó, de a legnagyobb jóindulattal is ködös információk jelennek meg.

Elvittem a 16 éves, szívelégtelenség miatt fokozottan veszélyeztetett gyermekemet harmadik oltásra az oltási akcióhét keretében a nyíregyházi Jósa András kórház oltópontjára, ugyanis néhány nap híján több mint hat hónap telt el az előző oltása óta. Az oltóponton egy meg nem nevezett kormányrendeletre hivatkozva közölték, hogy a 18 év alattiak nem kaphatnak harmadik oltást

– mesélte az édesanya, aki a helyszínen a Koronavírus.gov.hu oldalról egy november végi közleményt is idézett, miszerint „a megerősítő harmadik oltás is mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását”, de hiába.

„Emellett utaltam rá, hogy 18 év alatt is többen megkapták már a harmadik oltást, de azt mondták, hogy azok biztos más oltóponton kapták. A leleteinket meg sem nézték. Hajthatatlanok voltak, határozottan elutasítottak. A háziorvos javaslatára most a kardiológiai osztálytól próbálok igazolást beszerezni, hogy fokozottan javasolt számára a harmadik oltás. Egyébként mi a különbség egy 16 és egy 18 éves ember immunitása között, ha egyszer fokozottan veszélyeztetett? Nem azt hirdetik, hogy mindenki oltakozzon újra négy hónap után?” – tette fel a kérdés a beteg gyermek édesanyja.

A harmadik oltásra is rákérdeztünk az információs vonalon, erre vonatkozóan azt a választ kaptuk, hogy a 12–18 éves korosztályban lehetséges a emlékeztető oltás felvétele, de csak azoknak, akik krónikus betegséggel rendelkeznek. Hozzátették, hogy a szülők mindenképpen egyeztessenek előtte a gyerek kezelőorvosával.

Zavaros a képlet

Mint azt már említettük, az oltóponton tapasztalt bizonytalanságok hátterében vélhetően a napról napra változó kommunikáció áll. Mutatjuk, mire gondolunk.

Központi tájékoztatóoldal, december 3.: „Mindenkinek ajánlott a harmadik oltás felvétele, aki elmúlt 18 éves, és már több mint négy hónap eltelt a legutóbbi oltása óta.”

Központi tájékoztatóoldal, december 7.: „Az oltási akció kezdete óta már 22 ezer 12–17 éves oltását kérték a szülők, közülük 15 ezren az első oltásra érkeztek, másfél ezren pedig a megerősítő harmadik oltást is felvették. (…) A 18 év alatti korosztályban is lehetséges a megerősítő harmadik oltás felvétele, ami különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál.”

Joggal feltételezhetjük, hogy mindig az utolsó tájékoztatást kell figyelembe venni, ám így adódik a kérdés, miért nem alkalmazzák az oltópontokon ezt a módszert.

(Borítókép: Egy gyereket oltanak be koronavírus elleni oltóanyaggal 2021. október 16-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)