Holló Bettina

Egyre nagyobb a düh az oktatásban, de van-e értelme folytatni a tüntetéseket? Egyre nagyobb a düh az oktatásban, de van-e értelme folytatni a tüntetéseket?

Nahalka István oktatáskutatóval elemeztük a helyzetet.

szeptember 22. 00:00

„Van élet az öngyilkossági kísérlet után” – vallja Márton, aki túlélte a lehetetlent „Van élet az öngyilkossági kísérlet után” – vallja Márton, aki túlélte a lehetetlent

A 26 éves fiatal ma már új perspektívából közelíti meg a mindennapokat.

szeptember 19. 20:18

Jövő héten kezdődik a parlamenti ülésszak, a svéd NATO-csatlakozás továbbra sincs napirenden Jövő héten kezdődik a parlamenti ülésszak, a svéd NATO-csatlakozás továbbra sincs napirenden

Több mint egy éve várat magára a szavazás.

szeptember 19. 19:25

A Kinzsal orosz hiperszonikus rakétarendszer május 16-i csapása megerősített adatok szerint eltalálta, és teljesen megsemmisítette az amerikai gyártmányú Patriot föld-levegő rakétarendszer egy többfunkciós radarállomását és öt indítóállását – közölte  az orosz védelmi minisztérium.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kedden, a napi hadijelentést ismertetve még azt mondta, hogy a Kinzsal-rakétacsapás egy Patriot légvédelmi rakétarendszert semmisített meg.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) ezzel kapcsolatban az AFP francia hírügynökséget szerda este arról tájékoztatta, hogy egy Ukrajnának leszállított Patriot rendszer megsérült, de működőképes, és folyik a károk felmérése, amelyeket egy, „a közelben lezuhant, azonosítatlan lövedék okozott".

Az ukrán légierő szóvivője a nap folyamán korábban valótlannak minősítette Konasenkov bejelentését.

Kétnapos látogatást tett Ukrajnában Li Huj, a kínai kormány eurázsiai különmegbízottja, akivel Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tárgyalt Kijevben, kiemelve Kína részvételének fontosságát az Oroszország indította háború lezárását célzó béke-erőfeszítésekben.

Az ukrán külügyminisztérium közleménye szerint a megbeszélésen megvitatták az Ukrajna és Kína közötti együttműködés aktuális kérdéseit kétoldalú és nemzetközi szinten egyaránt, valamint a háború megállításának lehetőségeit.

Dmitro Kuleba kiemelte, hogy Ukrajna nem fogad el olyan javaslatokat, amelyek területeinek elvesztését vagy a konfliktus befagyasztását eredményeznék.

Külön hangsúlyozta Kína részvételének fontosságát az ukrán elnök békeképletének és a fekete-tengeri gabonamegállapodásnak a végrehajtásában, valamint a nukleáris biztonság szavatolásában.

Az amerikai vezetés feladata eldönteni, hogy kaphat-e F16-os vadászgépeket az orosz támadás ellen védekező Ukrajna – jelentette ki egybehangzóan a német és a brit védelmi miniszter szerdán Berlinben.

Boris Pistorius és Ben Wallace a megbeszélésük után tartott közös tájékoztatójukon az Ukrajna által szorgalmazott, úgynevezett vadászgép-koalícióról szóló kérdésekre válaszolva rámutattak, hogy a német és a brit légierő sem rendelkezik a kijevi tervekben nevesített F16-os vadászgéptípussal.

Egyaránt hozzátették, hogy mivel ezek a repülők amerikai gyártmányok, a Fehér Ház dolga eldönteni, hogy Ukrajna kaphat-e belőlük.

Ugyanakkor mindketten hangsúlyozták: támogatják, hogy Ukrajna rendelkezzék mindennel, ami csak szükséges az orosz támadás elhárításához.

Ben Wallace ismertette: hazája egy nemzetközi összefogás, egy „platform" részeként segítheti az Ukrajnát F16-osokkal támogatni kívánó országokat tervük megvalósításában, a többi között pilóták képzését.