„Emelt hangon” jelezték Márki-Zay Péternek, hogy nem támogatják az elképzelését

20211023173748 PAP 5502-01
2022.01.04. 20:35
Márki-Zay Péter megszólalt az egyik, sokat kritizált mondatáról, a hetedik frakcióról és a közös listáról is.

Márki-Zay Péter szerint egyszerű tényközlés volt, amikor újévi videójában arról beszélt, hogy „a Covid miatt megtizedelt időskorú lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre”, és nem hiszi, hogy bárkit megsértett volna, mert öröm nem hangzott el, óriási tragédiának nevezte, hogy ennyien meghaltak Magyarországon a koronavírusban, sajnálja, ha félreértették.

A halál nem válogat pártszimpátia alapján, és úgy tűnik, hogy a hülyeség sem

kommentálta Jakab Péter, a Jobbik elnöke Márki-Zay Péter szavait. A miniszterelnök-jelölt az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta: ma is kommunikált Jakab Péterrel telefonon, de jobban örült volna, ha a pártelnök inkább az időseknek adott kínai vakcináról és arról beszél, hogy „hogyan pusztítja a Fidesz a nyugdíjasokat”. Márki-Zay Péter úgy gondolja, nem a stílusviták lefolytatása a feladatuk.

Az előválasztás győztese látva, ekkora balhét próbálnak keríteni ebből” már szívesen kihagyná az ominózus mondatot, de helytelen magatartásnak véli, ha egymást akarják elpusztítani és nem a Fideszt leváltani, ugyanakkor szívesen bocsánatot kér bárkitől, Jakab Pétertől is.

Márki-Zay Péter kérdésre válaszolva arra is kitért, a Fidesznél nézik, hogy az elmúlt években elhangzott beszédeiből milyen négy másodperces részeket tudnak kivágni, miközben az összes ellenzéki árulót mozgósítják, aki pedig őt támadja, az Orbán Viktort akarja hatalmon tartani. Hozzátette: két párbeszéd zajlik, az egyik arról, hogy bukjuk el a választást és fogjuk rá valakire, a másik, amit ő szeretne, a kormányváltásról szól.

Lesz hetedik frakció?

Jakab Péter világossá tette: a Jobbik nem támogatja a hetedik frakció létrehozását. Márki-Zay Péter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ez nem hatalmi kérdés, szeretné ha lenne, mert ezzel gesztust gyakorolnának a cigányság, a konzervatívok, valamint a civilek felé, és szerinte növelné a kormányváltás esélyét.

Vannak, akik „emelt hangon” és hivatalosan jelezték felé, hogy nem szeretnének hetedik frakciót, de azt állítja, nem igaz, hogy a hatpárti szövetség egyik tagja sem támogatja az elképzelést. Az erről szóló vitát azzal egészítette ki, hogy ő el tudja engedni ezt a kérdést, mert az ellenzék egysége fontosabb a hetedik frakciónál, korábban a programban is engedett.

A miniszterelnök-jelölt bejelentette: azt a javaslatát elfogadták, hogy az öt előválasztási kormányfőaspiráns legyen a közös lista első öt helyén, így Márki-Zay Péter, Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter és Fekete-Győr András nevével fog kezdődni a sor.

(Borítókép: Ellenzéki koalíció 2021. október 23-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)