Márki-Zay Péter: Akkor is támogatom a kettős állampolgárságot, ha nem rám szavaznak

PAP 5739
2022.02.06. 20:12 Módosítva: 2022.02.06. 20:49
Többek közt a vagyonnyilatkozatáról, az őt ért bántalmazásról, a koronavírus-járvány kezeléséről, valamint a kettős állampolgárságról beszélt Márki-Zay Péter vasárnap esti videós bejelentkezésében.

A politikus a Facebook-oldalára feltöltött hosszú videóban először arról beszélt, hogy miért tette közzé a saját vagyonnyilatkozata mellett külön háztartásban élő gyermekei vagyonnyilatkozatát is. „Úgy gondoltam, hogy amikor a saját lábon álló vejeknek és lányoknak a divatja van, akkor talán nem érdemtelen egy olyan példát is mutatni az országnak, hogy még a nem egy háztartásban élő gyermekek vagyona is nyilvános legyen” – mondta.

Márki-Zay Péter hozzátette: szerinte zavaró, hogy Orbán Viktor a saját vagyonát letagadja, miközben a hozzá közel álló emberek hirtelen mindannyian meggazdagodnak.

Egyszerűen ostobáknak nézik a magyar embereket, leginkább a saját szavazóikat. Azt hiszik, hogy bárki elhiszi ebben az országban, hogy Orbán Viktor kispénzű

– mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

A miniszterelnök-jelölt a bejelentkezésében beszélt arról az esetről is, amikor egy rokkantnyugdíjas megütötte őt az egyik kampányrendezvényén. „Itt a fájdalom nem fizikai, énnekem az a végtelenül szomorú, hogy embereket ennyire át tudnak itatni gyűlölettel” – mondta, hozzátéve: az asszony egy olyan beruházás, a tram-train csődjét kérte rajta számon, amelyhez neki semmi köze, mert az Lázár János és a Fidesz projektje. Márki-Zay Péter szerint ez is egy példája annak, hogy a Fidesz az ellenzékre próbálja kenni azokat a problémákat, amelyek valójában hozzájuk kötődnek.

Még a brüsszeli meleglobbi is fideszes, mint kiderült

– mondta Márki-Zay Péter a bejelentkezésben Szájer József esetére utalva. 

A beszélgetés későbbi részében a miniszterelnök felidézte azt is, hogy Orbán Viktor nemrég reagált egy korábbi állításukra, miszerint az Orbán-kormány az utóbbi 1000 év legkorruptabb kormánya. A miniszterelnök erre azt mondta, hogy nem igaz, mert az a Gyurcsány-kormány volt.

Orbán Viktornak 12 éve volt arra, hogy bebizonyítsa, hogy elszámoltassa az előző kormányt, miért nem tette meg? Erre két logikus magyarázat van: [...] vagy nem volt korrupció az előző években, vagy együtt loptak

– mondta erre Márki-Zay Péter, hozzátéve: szerinte többek között azért sem áll ki vitára vele Orbán Viktor, mert nem tudna az efféle kérdésekre válaszolni. 

A miniszterelnök-jelölt a magyarországi járványkezelésről is beszélt a videóban. Azt mondta, hogy az elmúlt két hétben Magyarországon a világon a negyedik legrosszabb volt a mutató a halálozások tekintetében. Hozzátette: az első hullámból Magyarország szinte teljesen kimaradt, de ha csak azt az időszakot nézzük, a 2021-es évet, amikor ténylegesen jelen volt a vírus, akkor „az egész világon sehol nem haltak meg annyian, mint Magyarországon”.

És tudjuk, hogy miért: az osztrákok ingyenteszttel védekeztek, Orbán ingyenparkolással. Az osztrákok rengeteg pénzt adtak a saját önkormányzataiknak [...] Orbán Viktor elvett az önkormányzatoktól 180 milliárd forintot, megszorításokat csinált

– vélekedett Márki-Zay Péter, aki ezután azt is kritizálta, hogy a kínai vakcinát adták be a 60 éven felülieknek Magyarországon. Szerinte ezenkívül az is tipikus lépés volt a kormánytól, hogy a sajtót kitiltotta a kórházakból, amit most egy újabb rendelettel is megerősítettek.

A beszélgetés végén Márki-Zay Péter arról is beszámolt, hogy Erdélybe tavaly októberben szeretett volna menni, de ezt végül a koronavírus-járvány miatt lemondták. Meglepődött azon, hogy a Fidesz most témát csinált az akkor az erdélyi politikusok által írt levélből, de ettől függetlenül szeretne menni Erdélybe, ahogy a Felvidékre és a Délvidékre is.

Hozzátette: nem értett egyet Gyurcsány Ferenc népszavazásával, és nem is szavazott rá soha, a Fidesz pedig szerinte csak azért adta meg a magyar állampolgárságot a külhoni magyaroknak, hogy több szavazatot kapjon. Ő viszont annak ellenére is támogatja az állampolgárságukat, hogy tudja: nem rájuk fognak szavazni – mondta az adásban Márki-Zay Péter. 

Márki-Zay Péter: Tiszta választásokra számíthatunk

A miniszterelnök-jelölt nem sokkal a videó után posztolt is egyet a Facebookon. Ebben azt írta: jó esély van arra, hogy tiszta választások lesznek idén Magyarországon.

Hogy ezt mire alapozza, az a bejegyzésből nem derült ki.  A 2022-es magyar választások tisztaságával kapcsolatban nemrég Vera Jourová uniós biztos, valamint az EBESZ is aggodalmakat fogalmazott meg. Az utóbbi szervezet azt szeretné, ha több mint kétszáz megfigyelőt küldenének Magyarországra ezzel kapcsolatban.  

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)