Egyre szaporodnak a választási csalásokról szóló bejelentések

463A4370
2022.04.03. 17:47
Megszaporodtak a választási csalásokról szóló bejelentések már vasárnap délután – hívta fel rá a figyelmet a Tiszta szavazás civil program. Cikkünkben összegyűjtöttük a választási csalásokról szóló híreket.

Szavazatért húst ajánlanak

Makón (Csongrád-Csanád megye, 4. OEVK) érdekes dolgokat tapasztaltak a választás tisztaságára figyelő civilek délelőtt. Lázár János és Márki-Zay Péter választókerületében olyasmi történt, ami felveti a szavazatvásárlás erős gyanúját. 

A Tulipán utcai és a Királyhegyesi utcai szavazókör előtt a civilek arra lettek figyelmesek, hogy kora reggeltől 2-3 gyanús autó órákon keresztül visszatérően megállt a két érintett szavazókör előtt, kiszálltak belőle szavazni igyekvő emberek, majd a szavazás után a szavazóköröktől nem messze lévő, Bethlen utca 11. címen lévő telekre szállították őket ugyanezekkel az autókkal. 

A helyi szavazók elmondása szerint azért ez a telek volt az autók célpontja, mert itt 

a megfelelő helyre behúzott szavazatért 5 adag húst adtak a disznóvágásból visszamaradt húsokból nekik.

A civil megfigyelők elmentek a helyiek által említett telekhez, ahol nagy sütés-főzést és jövés-menést láttak az udvaron, de nem engedték be őket, arra hivatkozva, hogy a rendezvény nem nyilvános„magáneseményről” van szó.

Borsodban az egyik településen 10 ezer forintot fizetnek szavazatonként

A Tiszta szavazás program önkéntes civil megfigyelőjétől érkezett egy videó, amin a Borsod megye 6. választókerületi Ongán beszélgetnek helyiek arról, hogy 10 ezer forintot fizetnek a szavazatokért – derül ki a Tiszta szavazás civil kezdeményezés Facebook-oldalára feltett videóból

A videó a művelődési ház közelében lévő kisboltnál készült, a helyiek bevett gyakorlatként beszéltek a szavazatvásárlásról. A videón azt hallani, hogy 10 ezer forintot adnak egy szavazatért. A pénzt akkor kapja meg a választó, ha telefonos fotóval bizonyítja, hogy az elvárt helyre húzta az ikszet.

Szervezetten, buszokkal szállítják a szavazókat

A választási eljárásról szóló törvénybe ütközik, ha a szavazókat busszal szállítják a szavazóhelyiséghez. A szabályozás a 9 fős vagy annál nagyobb járművek esetében tiltja a szállítást, illetve tiltja a szállítás szervezését, a többszöri fordulást – figyelmeztet közleményben a Tiszta szavazás program.

Civil megfigyelőjük a kora délelőtti órákban készített felvételt többek közt a Baranya megyei Helesfán, a videón látható kisbusz legalább kétszer fordult, és 9, illetve 10 főt szállított a szavazókör közelébe. A Tiszta szavazás választási kifogást fog tenni.

Tanyajárat néven menetrendszerű buszjáratot hirdetett meg a Hortobágyi Önkormányzat a választás napjára, hogy ezzel szállítson szavazókat a választásra. A Hajdú-Bihar megye 5. számú választókerületi választási bizottságnál tett kifogás után szombaton eltiltották ettől az önkormányzatot, de vasárnap reggel a Tiszta szavazás program helyi civil megfigyelői mégis választók szállításáról tettek bejelentést. 

A Heves megyei Gyöngyösön a választási csalásnak tekinthető utaztatás dokumentálása közben érte fenyegetés az önkéntes civileket, az autójukat többször is megütötték. Az aktivisták rendőrt hívtak, bejelentést tettek. Hasonló eset zajlott a Borsod megyei Alsózsolcán, ahol vélhetően szintén utaztatás zajlott, az önkénteseket itt is megfenyegették a feltételezett elkövetők.

A Mi Hazánk szintén közleményben számolt be hasonló csalásról, szerintük is a buszos szállítás különösen Északkelet-Magyarországra jellemző.

NVI: a szavazatszámláló bizottságok nem mindenhol jártak el semlegesen

A szavazatszámláló bizottságoknak a névjegyzék aláíratását és a szavazólapok kiadását mindkét választástípusban semlegesen kell megtenniük – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Közleményükből kiderül: vasárnap több szavazókörben is előfordult, hogy a szavazatszámláló bizottságok megkérdezték a választópolgárt, mindkét választás – az országgyűlési és a népszavazási – szavazólapját fel kívánják-e venni.

Az NVI felhívta a jegyzők figyelmét: a szavazatszámláló bizottságoknak kérés nélkül kell biztosítaniuk a választópolgároknak, hogy mindkét választástípus névjegyzéki rovatát aláírhassák. A szavazólapokat pedig az aláírásnak megfelelően kell átadniuk a választópolgárnak.

Itt olvashatja az Index választási mellékletét friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve. Kövesse velünk percről percre az április 3-i országgyűlési választásokat!

(Borítókép: Ruzsovics Dorina / Index)