Török Gábor: Márki-Zay Péter olyan törést szenvedett, amit nehéz lesz túlélni

MG 8978
2022.04.19. 11:43
Török Gábor politikai elemző Orbán Viktort leszámítva Lázár Jánost tartja a kormányoldalon a legperspektivikusabb politikusnak, az ellenzék előtt pedig egyetlen járható utat lát: csak akkor fog életben maradni, ha követi a Fidesz-modellt.

Kétségtelen, hogy az ellenzék kampánya elhibázott volt, azonban már a korábbi választások eredményeiből ki lehetett olvasni, hogy az ellenzéknek esélye sincs a Fidesszel szemben. Az ellenzéki összefogás ugyan valóban jól szerepelt a 2019-es önkormányzati választáson, több megyei jogú városban nyertek, ám a kisebb településeken már akkor is megkérdőjelezhetetlen Fidesz-dominancia mutatkozott

– mondta el a Magyar Hangnak adott interjújában Török Gábor politikai elemző, aki az ellenzéken belül a mostani választás legnagyobb vesztesének egyértelműen a párton kívüli miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Pétert tartja.

Ám azt nem meri kijelenteni, hogy Márki-Zay Péter politikai értelemben halott lenne („olyan törést szenvedett, amit nehéz lesz túlélni”), mert a politikában sosem a múltbéli események, hanem a teljesítmény a lényeg. Sok függ attól, hogy mit tanul a mostani esetből, és megszerzett tudását a jövőben hogyan használja fel. 

Léteznek példák a túlélésre is: Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban is hányszor elhangzott, hogy egy politikai hulla. Aztán még mindig itt jár-kel, él és virul, éppen a legnagyobb ellenzéki frakció vezetője lesz

– hozta fel a példát Török Gábor.

A politikai elemző kitért az ellenzék előtt álló utakra is: szerinte míg az ellenzéki mókuskerék mostani hajtóinak esze ágában sincs kiszállni, addig esély sincs a változásra. És mint a mellékelt ábra mutatja, az említett szereplők egyáltalán nem terveznek kiszállni.

Török Gábor nem gondolja, hogy komolyabb perspektíva lenne a Magyar Kétfarkú Kutya Pártban, akik azzal azonban egyértelműen irányt mutatnak, hogy politikai marketing helyett a kitartó, tudatos építkezésre koncentrálnak.

A példa azonban fontos: és itt nem a kutyapártra utalnék, hanem sokkal inkább a kilencvenes évek Fideszére. A legkisebb parlamenti frakcióból céltudatossággal és következetes munkával felépítették előbb a jobboldal, majd az egész ország legerősebb pártját. […] A majdani ellenzék lehetősége a Fidesz-modell: egy politikai erő kinövi magát a »mindannyian picik vagyunk« helyzetéből

– emelte ki Török Gábor, aki úgy látja, egy erős váltópárt nélkül esélye sem lesz az ellenzéknek. Ehhez azonban politikai munkára és hosszas, akár több választási cikluson átívelő építkezésre van szükség.

Az előttünk álló parlamenti ciklusra vonatkozóan is elmondta meglátásait Török Gábor, aki arra számít, hogy 2024-ig a válságkezelés, az alkalmazkodás politikája lesz a meghatározó, amihez új emberek kellenek.

A ciklus második fele pedig már a következő választásokra való készülésről fog szólni, amikor ismét a közérzetet javítása kerül a fókuszba.

A politikai elemző Orbán Viktort leszámítva Lázár Jánost tartja a jobboldalon a legperspektivikusabb politikusnak.

Azon kevesek közé tartozik a Fideszben, aki megengedi magának, hogy legyen önálló karaktere, akinél tudható, hogy a jelenleginél komolyabb pozíció betöltésére is alkalmas. Nem meglepő, hogy Orbán sem zárta ki annak lehetőségét, hogy ismét kormányzati munkára kéri fel. Nagyon nem időszerű Orbán visszavonulásáról beszélni, de ma Lázár János egyértelműen beletartozik abba a két-három emberbe, aki utódjaként szóba jöhet

fejtette ki Török Gábor.

(Borítókép: Török Gábor. Fotó: Ajpek Orsi / Index)