Stummer János kilépett a Jobbikból

DSC1213
2022.05.10. 07:40
A mai napon kiléptem a Jobbik Magyarországért Mozgalomból – jelentette be Stummer János kedd reggel a Facebook-oldalán.

A politikus úgy fogalmaz, a Jobbik szombati tisztújításán világos politikai alternatívát kínált a Jobbik kongresszusi küldötteinek, többségük azonban nemet mondott az általa javasolt hazafias politikára és szervezeti megújulásra.

Szombaton nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az a politikai közösség, amelynek az utóbbi 13 évben tagja és építője voltam, nem azon az úton kíván tovább haladni, ami a hazám jövője szempontjából üdvös. Jakab Péter és szűk környezetének politikáját és vezetési gyakorlatát eddig is távolságtartással kezeltem, a továbbiakban viszont nem kívánok közösséget vállalni vele

– fogalmaz bejegyzésében Stummer János, hozzátéve, hogy a közügyekkel való foglalkozást továbbra is élete részének tekinti, de új párt vagy politikai mozgalom megalapítása nem áll szándékában. Végül minden jót kívánt azoknak az embereknek, akiket a közösségben megismert.

Megválasztották a Jobbik új elnökségét, Jakab Péterrel az élen

Május 7-én, szombaton a Jobbik XXIV. tisztújító kongresszusán nagy többséggel (71,4 százalék) újraválasztották Jakab Pétert a Jobbik elnökévé. A párt eddigi vezetője mellett a Jobbik volt országgyűlési képviselője, Stummer János indult, aki a szavazatok 27,8 százalékát szerezte meg. A kongresszuson 245 küldött voksolt, a szavazatokból mindössze kettő volt érvénytelen.

A nem sajtónyilvános esemény után a pártelnöki pozíciót megszerzett Jakab Péter a közösségi oldalán köszönte meg közvetlenül az ülés után a megszavazott bizalmat. Az eredményekre aznap Stummer János is közösségi oldalán reagált

Kedves Péter, mondjuk ki, az utóbbi két évben nem te vezetted, nem te irányítottad ezt a pártot. Négy évvel ezelőtt azt írtad nekem, hogy beszélni tudsz, de vezetni nem, az utóbbi két évben pedig ezt az állításodat bizonyítottad be. Te beszéltél, de más-mások vezettek és irányítottak helyetted

– fogalmazott Stummer János, aki hozzátette: a közösség és az újonnan megválasztott pártelnök együttműködését azzal kellene kezdeni, hogy kimondják: nagy bajban vannak.

Mint megírtuk, a Jobbik tisztújítását beárnyékolta egy nemrég kipattant botrány: a jobbikos Szilágyi György azt állítja, decemberben egy vidéki jobbikos rendezvényen megpróbálták megerőszakolni az élettársát. A párt a kongresszust követően arról is hírt adott szombaton, hogy Szilágyi György időközben visszavonta jelöltségét.

(Borítókép: Stummer János. Fotó: Kaszás Tamás / Index)