„Jövőt kérünk ebben a világban” – tüntetők vonultak a Parlamenthez

20220923151628 PAP 0548
A VIII. Globális Klímasztrájk résztvevői a Batthyány téri gyülekező után a Kossuth Lajos térre vonultak. A demonstrálók klímaigazságosságot és energiaforradalmat követeltek.

17.30 A koncert után az egyik szervező megköszönte a részvételt, ezzel véget ért a klímatüntetés.

17.20 A felszólalások után a Meg Egy Cukorka koncertjét a tüntetők egy része ülve hallgatja.

17.10 Ungár Péter, aki szintén részt vett a tüntetésen, az Index kérdésére kifejtette: a koronavírus-járvány előtt folyamatosan emelkedett a szén-dioxid-kibocsátás Magyarországon, így arányaiban egyre nagyobb mértékben járulunk hozzá a klímaváltozáshoz. Az LMP társelnöke arra hívta fel a figyelmet, ha 1,5 foknál jobban emelkedik a globális hőmérséklet, akkor Magyarországon ökológiai katasztrófa lesz.

17.00 Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője az Index kérdésére úgy fogalmazott, azért is jött ki tüntetni, mert van egy 10 hónapos kisfia, és minden generáció, valamint a jövő és a jelen szempontjából is vészjósló, ami történik. Kijelentette: klímavédelmet, és zöld, fenntartható politikát akarnak,

nem holnap, hanem most.

A Momentum régóta szorgalmazza, hogy évente százezer lakást kell energetikai szempontból korszerűsíteni. Fekete-Győr András szerint ha ez megtörtént volna, most nem függenénk ennyire az orosz gáztól.

16.40 Pumped Gabo is megjelent a tüntetésen, az Index kérdésére elmondta: fontosnak tartja, hogy mindenki kijöjjön, akinek számít a jövő, és ezzel ő is megmutatja, hogy nem csak az Instagramon foglalkozik a környezetvédelemmel. Pumped Gabo szerint akik itt vannak, és akik dolgoznak a klímavédelemért, szuperhősök. Őt egyébként 2-3 éve David Attenborough egyik filmje győzte meg. Pumped Gabo elmondta azt is, hogy „közemberként nehéz tenni”, de például szelektíven gyűjti a szemetet.

16.25 Kerék Dominik klímaaktivista azt hangsúlyozta, hogy „legyetek ti a példaképek, ne csak kérjétek a jövőt, hanem tegyetek is érte”.

16.20 Munkácsy Béla (ELTE TTK) volt a következő felszólaló, az inkább szakmai jellegű beszédben a megújuló energia használatának fontosságát hangsúlyozta. Megjegyezte azt is, hogy „a rezsicsökkentés évtizedes Csipkerózsika-álmát” követően jön a kapkodás, a megszorítások, a széntüzelés reneszánsza. Munkácsy Béla úgy látja, hogy a magyar energia és oktatáspolitika radikális irányváltása nélkül nem lesz hatékony a magyar klímavédelem.

16.10 Mártonffy Jakab, a Fridays For Future aktivistája volt az első felszólaló a Kossuth Lajos téren. A gimnazista aktivista kijelentette, hogy elkeserítő látni az élővilág pusztulását, pusztítását. Az aktivista szerint a magyar kormányt is jobban érdekli a rövid távú haszon és a gazdasági profit. Hangsúlyozta: kevesebb mint tíz év maradt cselekedni annak érdekében, hogy mérsékeljék a klímakatasztrófát, de nemcsak a jövőről, hanem a jelenről van szó, idén nyáron is hőhullámok, aszályok voltak, néhol még ivóvízhiány is.

Az aktivista az Oroszországtól vásárolt olajról úgy fogalmazott, hogy „elég a véres olajból”, azokat a lépéseket pedig nem látja, amelyeket a magyar energiafüggetlenség elérése érdekében tesznek.

15.55 A tüntetők megérkeztek a Parlamenthez.

15.50 Tordai Bence is a tüntetőkkel vonul, a Párbeszéd társelnöke az Index kérdésére elmondta, azért jött ki demonstrálni, amiért eddig is részt vett a klímatüntetéseken:

nagyobb figyelmet kell fordítani a klímavédelemre, a klímakatasztrófára és az alkalmazkodásra.

Tordai Bence szerint ez nemcsak zöldpolitikusi, hanem állampolgári kötelezettség. A politikus hozzátette: „szuper, hogy a fiatalok ilyen jól tolják”, de jó lenne, ha más generációk is nagyobb létszámban vennének részt a demonstráción.

15.35 A menet rendőri felvezetéssel megérkezett a Margit hídra, ahol egy sávot foglalnak el.

A menet elején egy Fridays For Future molinót visznek, középen egy „Jövőt kérünk ebben a világban!” felirat látható. Közben azt skandálják, hogy „Nincs B bolygó, nincs B terv!”.

15.25 A többségében fiatalokból álló tüntetők néhány rendőr kíséretében elindultak a Batthyány térről. Helyenként „Mit akarunk? Klímavédelmet! Mikor? Most!” skandálás hallható, ugyanez angol nyelven is. A tüntetők a Bem rakparton vonulnak, de a villamosforgalmat nem akadályozzák.

Erőszakmentes rendezvény

A szervezők leszögezték, hogy

a rendezvény szigorúan erőszakmentes és pártpolitika-mentes keretek között zajlik. Kérjük, a pártpolitikai transzparenseket, kitűzőket, skandálásokat hagyjátok otthon!

Felszólalók és fellépők:

  • Munkácsy Béla (ELTE TTK)
  • Kerék Dominik, a Fridays For Future aktivistája
  • slam: Király Csenge Katica
  • Mártonffy Jakab, a Fridays For Future aktivistája
  • slam: Mészáros Péter
  • Bodza és Levi: A Föld dala

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.