Ennyi volt a hatpárti összefogás?

rónaandor
2022.11.14. 17:03
Róna Péter vagy Andor László? Nincs egyetértés az ellenzéki oldalon a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági tagját illetően.

„A Jobbik, az LMP és a Párbeszéd Róna Pétert támogatja a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági tagjának” – derült ki a Jobbik közleményéből.

Az Oxfordban tanító jogász és közgazdászprofesszor a hatpárti ellenzéki összefogás közös államfőjelöltje volt korábban, de indítása nem volt magától értetődő, Iványi Gábor is az esélyesek között szerepelt.

A három párt úgy jellemezte Róna Pétert, hogy

a nemzetközileg ismert és elismert professzor olyan gazdasági szaktekintély, akire a minden nappal egyre jobban nehezedő válságban szüksége van az országnak. Világlátása és szakmai tapasztalata, valamint az a tény, hogy hosszú évek óta rendíthetetlenül küzd a magyar munkavállalók jogaiért, továbbá tisztában van a klímaválság elleni fellépés gazdasági követelményeivel is, még inkább alkalmassá teszi a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságában feladatai ellátására.

Az MSZP mást jelöl

„Az MSZP dr. Andor Lászlót, Magyarország korábbi európai uniós biztosát, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatótanácsának korábbi tagját javasolja az MNB felügyelőbizottsági tagjának” – jelentette be a szocialista párt.

Az MSZP kifejtette, hogy azért javasolja Andor Lászlót az MNB felügyelőbizottsági tagjának,

mert kiemelkedő pénzügyi ismeretekkel rendelkezik, volt biztosként kiválók az európai uniós kapcsolatai, behatóan ismeri az uniós döntési mechanizmusokat, és ezen túlmenően széles körű nemzetközi kitekintéssel és ismeretekkel rendelkezik a nemzetközi gazdasági és pénzügyi folyamatokról.

A párt úgy látja, hogy „jelenleg, amikor alapvető jelentőségű feladat Magyarország és az Európai Unió intézményei közötti viszony rendezése, egy olyan személy felügyelőbizottsági taggá választása, aki az előbb említett ismeretekkel és kapcsolatokkal rendelkezik, fontos pozitív üzenet az EU számára, annak ellenére hogy a felügyelőbizottság az MNB törvény szerint monetáris politikával nem foglalkozhat”.

A Demokratikus Koalíciónál és a Momentumnál is érdeklődtünk, hogy kit javasolnak az MNB felügyelőbizottsági tagjának, amint válaszokat kapunk, frissítjük cikkünket.

(Borítókép: Róna Péter és Andor László. Fotó: Trenka Attila / Index, Soós Lajos / MTI)