Fővárosi Állatkert: A Biodóm nem cirkusz!

DBZOL20191217017
2023.04.22. 11:20
A Fővárosi Állat- és Növénykert elutasítja azt a felvetést, hogy ismét területeket vonjanak el tőle, vagy pedig megpróbálják valamilyen módon összekapcsolni az állatkerti és a cirkuszi funkciókat. A budapesti állatkert a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatójának azon kijelentésére reagált, miszerint a jövőben bekapcsolják a Biodóm területét a cirkusz működésébe.

A Fővárosi Állat- és Növénykerttel szomszédos Fővárosi Nagycirkusz fejlesztéséről 2019-ben jelent meg a Magyar Közlönyben kormányhatározat. Eszerint az új cirkuszi központ a Nyugati pályaudvar mellé költözik, és ezután a jelenlegi cirkuszi telket az állatkert kapná vissza.

Az Index információi szerint azonban ez nem biztos, hogy így lesz. Lapunk szerdán készített interjút Fekete Péterrel, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatójával, korábbi kultúráért felelős államtitkárral.

Az igazgató kijelentette, habár az eredeti elképzelés szerint az új cirkuszépületet az Eiffel tér, a Podmaniczky utca és a Ferdinánd híd által határolt területre álmodták, az elmúlt évben felmerült egy másik lehetőség is, ugyanis a Biodóm építési munkálatai megakadtak.

Én nem vetném el annak a gondolatát sem, hogy ha majd újraértékelődik a Biodóm sorsa, akkor kialakuljon egy olyan koncepció, amiben szimbiózis jöhetne létre a Biodóm-projekt és a cirkusz között

– mondta.

A Fővárosi Állatkert felháborodott az összevonás lehetőségétől, közleményükben egyértelműen visszautasítják azt az ötletet, hogy az állatkerti és a cirkuszi funkciókat akár csak részben is összevonják, összemossák, mint ahogyan azt is, hogy az állatkert területét csökkentsék.

Két külön műfaj

A zoo hangsúlyozza, az állatkert és a cirkusz műfaja gyökeresen eltér egymástól, szerintük e kettő nem ugyanazt a funkciót látja el.

Az állatkertek nemcsak szórakoztatnak, hanem olyan természetközeli szabadidős programot kínálnak, amely egyúttal az ismeretterjesztésre, a környezettudatos szemlélet erősítésére is lehetőséget nyújt. Így az állatkertek küldetésének fontos része az oktatás, de a kutatás és a természetvédelem is

– írták, hozzátéve, hogy az állatkert sokat tesz az élőhelyükön megritkult, veszélyeztetett fajok megmentéséért is.

A közlemény kijelenti, az állatkertek és a cirkuszok közötti különbségek miatt a nemzetközi állatkerti szakma, de a Fővárosi Állat- és Növénykert számára is elvi kérdés, hogy a két műfaj között semmiféle keveredés ne legyen.

Nem mennek bele a terület csökkentésébe

Az állatkert úgy írta, habár a Fővárosi Állat- és Növénykert a világ egyik vezető állatkertje, területének nagyságát tekintve azonban messze nem tartozik az élvonalba.

Mint írták, korábban már zsugorították az állatkert területét, többek között a Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi telkét is az állatkerttől vették el. A budapesti állatkert 2014-ben gyarapodott először, amikor megkapta a megszüntetett Vidám Park területét. Az állatkert ekkor nyerte vissza eredeti, 1864-ben kijelölt, 18 hektáros nagyságát.

Ebből kifolyólag tiltakoznak minden olyan felvetés ellen, amely újra a kert területének megcsonkításával járna.

A Biodóm természeti élményközpontnak épül

A budapesti állatkert leírása szerint a Pannon Park és a Biodóm jól illeszkednek a terület adottságaihoz, ami fontos, mert kevés lehetőségük van a fejlesztésre. Az állatkertnek ugyanis számolnia kellett a viszonylag szűkös hellyel, a korszerű állattartással, valamint a műemléki oltalom alatt álló épületek megőrzésével is.

A Biodómot úgy érdemes elképzelni, mint egy állatkertet állatkifutókkal, növényzettel, sétányokkal, amelyek mind egy nagy búra alatt vannak, rossz idő esetén is versenyképes szabadidős alternatívát kínálva akár egy egész napos látogatásra.

A tervek szerint a Biodómban a korszerű és változatos élményeket kínáló bemutatás, illetve a veszélyeztetett fajok természetvédelmi célú szaporítása mellett kiterjedt oktató-, ismeretterjesztő tevékenység is folyna, különös tekintettel olyan témákra, mint az élővilág sokfélesége és fejlődése vagy éppen a tengerek élővilága. Ez a törekvés kapcsolódik az Európai Bizottság „Együtt a biológiai sokféleségért!" kezdeményezéséhez, illetve az ENSZ által a 2021-től 2030-ig tartó időszakra meghirdetett Óceánok Évtizede programhoz is. A Biodómot tehát az állatkert nem cirkusznak, hanem természeti élményközpontnak és afféle Noé bárkájának szánja – zárták közleményüket.

(Borítókép: Az épülő fedett állat-és növénypark a biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 17-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)