Novák Katalin vétója meggyőzte a parlamentet, módosítva ment át a panasztörvény

2023.05.23. 11:59
Novák Katalin köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek a panasztörvényt, azt is megjelölve, hogy konkrétan melyik részét kifogásolja annak. A képviselők ennek megfelelő módosítást hajtottak végre.

Az Országgyűlés április 11-én 118 igennel, 23 ellenszavazat és 24 tartózkodás mellett elfogadta a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényt, amely bevezeti hazánkban a belső visszaélés-bejelentési rendszert.

Novák Katalin április 16-án kapta meg a törvényt a Sándor-palotában. A Kövér Lászlónak címzett levelében azt írta, az irányelv célja érthető, az eszközei ugyanakkor joggal vitathatók, „hiszen a közösség tagjai közötti bizalmatlanság növelését szolgálhatják”.

Az uniós szabályozás kötelező átültetését megvalósító törvény rendszerében idegen test a III. fejezet, amely a címe alapján az Alaptörvényben foglalt, alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérését célozná. E fejezet az elnevezésével szemben nem erősíti, inkább gyengíti az alaptörvényi értékek védelmét, mivel nem abból indul ki, hogy ezek az értékek nemzeti egyetértés tárgyát képezik

– jegyezte meg a köztársasági elnök.

Az államfő a visszaélés-bejelentési rendszerre is kitért. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bejelentett magatartás jogellenesnek minősítése előtt meg kell vizsgálni, hogy az összhangban áll-e a véleménynyilvánítás – szintén az Alaptörvényben biztosított – szabadságával.

Az Országgyűlés végül törölte a Novák Katalin által kifogásolt részt a törvényjavaslatból, amit így kedden újra megszavaztak a képviselők.