Négy személyt fosztott meg állampolgárságától Novák Katalin

2023.07.07. 16:07
A Magyar Közlöny legfrissebb száma szerint többeket is megfosztott nemrég magyar állampolgárságától Novák Katalin köztársasági elnök.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter javaslatára Novák Katalin három magyar és egy ukrán nevű polgárt is megfosztott magyar állampolgárságától. A csütörtöki Magyar Közlönyben olvasható indoklás szerint erre mind a négy esetben azért került sor, mert ezt a jogszabályok megszegésével szerezték meg.

Hárman közülük az egykori Szovjetunió területén születtek, egyikük pedig a volt Jugoszláviában.

Az ügy érdekessége, hogy állampolgárságukat a múlt hónapban, június 26-án szerezték. Egy államfői kitelepülés keretében ekkor írta alá ugyanis Alsópetényben Novák Katalin az illetők kérelmeit. A köztársasági elnök a Prónay-kastélyban a vármegye vezetőivel, illetve különböző arab országok nagyköveteivel találkozott a Nógrád megyei településen.

A magyar állampolgárság megszerzése az országok közötti utazás szempontjából kifejezetten csábító. A magyar útlevél a világ 10 legerősebb utazási dokumentuma közé tartozik, azaz ennek birtokában rengeteg országba lehet vízummentesen beutazni. Nem véletlen, hogy hamisítják. Legutóbb egy albán férfit hoztak vissza Londonból nemzetközi elfogatóparancs kibocsájtása után, aki már évek óta magyar útlevéllel élt a szigetországban.