Karácsony Gergely megtámadja a bíróság döntését

2023.07.19. 11:12
A főpolgármester közösségi oldalán jelentette be, hogy Budapest fellebbezni fog a szolidaritási hozzájárulás ügyében hozott bírósági döntés ellen. Karácsony szerint érdemi bírósági eljárásban a főváros be tudná bizonyítani, hogy miért jogsértő a szolidaritási hozzájárulás mértéke és beszedése. Varga Mihály üdvözölte a bíróság döntését, és azt írta, hogy Karácsony csődbe vitte a fővárost.

„Fellebbezünk a szolidaritási hozzájárulás ügyében hozott elsőfokú bírósági döntés ellen!” – közölte közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. A városvezető bejegyzésében emlékeztetett, hogy a Fővárosi Önkormányzat több mint egy hónapja indított pert a Magyar Államkincstár ellen a szolidaritási hozzájárulás összegének megemelése miatt. A főpolgármester korábban többször kijelentette, hogy Budapest nem hajlandó befizetni az emelt adó összegét.

Karácsony szerint a hozzájárulási adó mértékét a tizenkétszeresére emelték, és ez már a fővárosi közszolgáltatásokat is veszélybe sodorta.

A Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen a keresetet annak tartalmi vizsgálata nélkül visszautasította, arra való hivatkozással, hogy nincs hatásköre vizsgálni az Államkincstár eljárásának törvényességét. Dermesztő jogértelmezés ez, hiszen a közigazgatási cselekvések jogszerűségének vizsgálata még az Alaptörvény szerint is a bíróságok hatáskörébe tartozik

– fogalmaz bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint érdemi bírósági eljárásban a főváros be tudná bizonyítani, hogy miért jogsértő a szolidaritási hozzájárulás mértéke és beszedése.

Az elsőfokú bírósági döntés éppen annak a felelősségét hárította el, hogy ebben állást kelljen foglalnia. Csak remélni tudom, hogy nem politikai nyomásra hozta ezt a döntését. Nem csak azért fellebbezünk a Fővárosi Ítélőtáblához a nem jogerős elsőfokú döntés ellen, mert ezzel tudjuk megvédeni a budapesti közszolgáltatásokat

– tette hozzá a főpolgármester.

Varga Mihály üdvözölte a bíróság döntését

Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be közösségi oldalán, hogy a Fővárosi Törvényszék visszautasította a főváros keresetét. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott,

az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb településeknek, összesen 57,8 milliárd forintot. A főpolgármester ezt az összeget nem hajlandó befizetni, ezért fordult keresetével a Fővárosi Törvényszékhez, amely mostani végzésével visszautasította azt.

Varga szerint a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de mára csődbe vitte a fővárost. Varga Mihály úgy véli, hogy annak ellenére élték fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak. Budapest iparűzésiadó-bevételei idén várhatóan meghaladhatják a 271 milliárd forintot.