Hivatalosan is benyújtotta lemondását Novák Katalin

D MTI20240210010
A parlament honlapjára is felkerült a nyilatkozat, amelyben Novák Katalin hivatalosan is lemond köztársasági elnöki posztjáról. Innentől az Országgyűlésen múlik a köztársasági elnök további sorsa. 12 éve voltak olyan kormánypárti képviselők, akik például nem fogadták el Schmitt Pál lemondását.

Hivatalosan is lemondott posztjáról Novák Katalin. A köztársasági elnök lemondó nyilatkozata ma jelent meg a parlament honlapján. A dokumentumot vasárnapi, azaz február 11-i dátummal nyújtotta be az Országgyűlésnek az államfő. 

Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy köztársasági elnöki megbízatásomról lemondok a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény 2. §-a alapján

– írta Novák Katalin a nyilatkozatban, amely a parlamentbe a mai nappal, azaz február 12-én érkezett meg. 

Mint ahogyan korábbi cikkünkben részletesen leírtuk: a köztársasági elnök ugyan szóban lemondott, de a hivatalos eljáráshoz mindenképp szükséges volt ezt írásban is benyújtania.

A magyar jogi szabályozás igyekszik megelőzni az „erős felindulásból elkövetett” lemondást, ezért több feltételt is megszab:

  1. A lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozatára is szükség van.
  2. Az Országgyűlés tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg.
  3. Ha a köztársasági elnök az elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, a lemondás tudomásulvételét az Országgyűlés már nem tagadhatja meg.

Az elnök írásbeli lemondó nyilatkozata azért is fontos jogi dokumentum, mert a megbízatása az abban megjelölt, 15. napnál nem korábbi időpontban szűnik meg. 

Mivel Novák Katalin a nyilatkozatban nem jelölt meg időpontot, így ennek hiányában a törvény szerint a megbízatása az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata meghozatalának napján szűnik majd meg.

Ez pedig azt jelenti, hogy Novák Katalin – legalábbis formailag – február végéig köztársasági elnök marad.

Novák Katalin államfői pályafutásáról ezek után az Országgyűlés fog dönteni, várhatóan már a következő, azaz a legelső tavaszi ülésnapon napirendre tűzhetik az erről való szavazást. Amennyiben megszavazzák az országgyűlési képviselők, akkor hivatalosan is megszűnik megbízatása, ami után ideiglenesen az új elnök megválasztásáig Kövér László házelnök látja majd el az államfői feladatokat. Érdekesség, de a lemondó nyilatkozatát Novák éppen Kövérnek címezte. A lehetséges utódokról ebben a cikkünkben írtunk.

További érdekesség, hogy 2012-ben, a Schmitt Pál köztársasági elnök távozásáról döntő szavazás során voltak olyan kormánypárti képviselők, akik nem fogadták el az államfő lemondását. Kérdéses, hogy most várható-e ilyen lépés az Országgyűlés tagjaitól.