A hazai ellenzék egyértelműen Putyint tartja Navalnij gyilkosának

2024.02.16. 15:43 Módosítva: 2024.02.16. 16:44
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin legfőbb politikai ellenfelének pénteki halálhíre az egész világon megrázta a közvéleményt, sorra reagálnak a magyar ellenzéki politikusok is, akik szerint egyértelműen Vlagyimir Putyin orosz elnök a felelős a történtekért.

Ahogyan arról beszámoltunk, pénteken meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin legfőbb politikai ellenfele, aki 2021 óta volt börtönben. A 47 éves politikus egy séta után lett rosszul és halt meg, halálhírére pedig a legtöbb hazai ellenzéki párt is reagált, egyértelműen Vlagyimir Putyin orosz elnököt megnevezve Navalnij gyilkosaként. 

Mi tette gyilkossá Putyint?

Putyin megölte ellenfelét, az orosz ellenzék vezetőjét, Alekszej Navalnijt

– írta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a közösségi oldalán. A politikus egy fekete-fehér képet is csatolt a bejegyzéshez, amin valamiért Orbán Viktor is szerepel Navalnij és Putyin mellett. 

A DK elnöke gyilkosnak nevezte Putyint a posztjában, majd arról írt, hogy tudja, hogyan lehet egy ilyen emberrel kezet fogni, tárgyalni és az otthonában fogadni, utalva ezzel arra, hogy a 2006-os választási kampány alatt még családi ebédre is vendégül látta az Apró-villában a Kreml első emberét. 

Mikor a szemembe nézett, akkor legfeljebb a ravaszság fényét, nem pedig a bűn sötétjét láttam

– idézte fel, majd azt fejtegette, vajon „mi tette gyilkossá” Putyint.

Gyurcsány Ferenc a bejegyzésében azt is kiemelte, hogy „a mai magyar kormány egy gyilkos szörnyeteg barátjává szegődött, annak kitartottja, kézben tartott ügynöke lett”.

Nem tudták megfélemlíteni

„Nincsenek szavak. Meghalt Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék ikonikus vezetője” – ezt már Donáth Anna, a Momentum elnöke írta az ellenzéki politikus haláláról. A politikus arról szólt a bejegyzésében, hogy Navalnijt nem tudták megfélemlíteni, ezért gyilkolták meg. Donáth Anna azt írta, a gyilkosa Vlagyimir Putyin és az illiberális Oroszország. 

Fekete-Győr András hőse

„Alekszej Navalnijt, a korrupcióellenes orosz aktivistát, Putyin legismertebb ellenfelét megölette az orosz diktátor. Nem úgy ölette meg, ahogy ukrán civilek százezreit, direkt katonai csapásokkal, golyókkal és bombákkal, hanem talán még kegyetlenebbül: lassan, hosszan elnyújtva” – írta Fekete-Győr András a Momentum Mozgalom alapítója és országgyűlési képviselője az orosz ellenzéki politikus halálhírére reagálva. Fekete-Győr szerint nem kérdés, hogy az oroszok kínzásai okozták Navalnij halálát. 

Navalnij az egyik hősöm volt

– tette hozzá. 

Valódi harcos

De a fentieken túl megszólalt Cseh Katalin, a Momentum alelnöke, EP-képviselője is, valódi harcosnak nevezve Alekszej Navalnijt, aki szerinte abba halt bele, hogy Putyin bemutassa, hogy működik és mire képes egy illiberális rezsim.

Navalnij sorsán keresztül végignéztük, mire képes Putyin azokkal, akik fellépnek a rendszere ellen. Demokráciát féltő magyarként és európaiként is tartozunk neki azzal, hogy nem felejtjük el, miért küzdött, miben hitt, és mit vállalt érte

– jegyezte meg. 

„Meghalt Oroszország lelkiismerete”

Meghalt egy igaz ember, Oroszország lelkiismerete

– kezdte a bejegyzését Hadházy Ákos ellenzéki politikus, független országgyűlési képviselő, aki szerint Navalnijt hagyták elsorvadni egy börtöntelepen.  

Hadházy arról is írt, Navalnij igazi tragédiája mégis az volt, hogy „minden áldozatvállalása ellenére sem tudta megmozgatni az orosz népet”. Szerinte a putyini propaganda elzárta az embereket a valódi információktól, és a magyarok azzal tisztelegnének igazán az orosz ellenzéki politikus emléke előtt, ha nem hagynák, hogy ez Magyarországon is megtörténjen. 

Jámbor András, József- és Ferencváros országgyűlési képviselője is csatlakozott azokhoz az ellenzéki képviselőkhöz, akik egyértelműen egy gyilkosság áldozatának tartják Navalnijt. Ő azt írta Facebook-bejegyzésében:

Navalnij nem meghalt, megölték

Majd elárulta, hogy Csárdi Antallal, az LMP országgyűlési képviselőjével, valamint egy orosz ellenzékivel, egy lánnyal virágot vittek az Orosz nagykövetség elé, hogy így emlékezzenek Navalnijra, miközben ráadásul még igazoltatták is őket. 

Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnöke is megszólalt a virtuális térben az orosz ellenzék vezetőjének haláláról. Ő bejegyzésében arra utalt, hogy Orbán Viktor példaképe Putyin, de ő még csak „lejárató kampányokat és bírságokat küld”.

Az oroszoknak is járnak a szabadságjogok

Ungár Péter, az LMP társelnöke is megfogalmazta véleményét Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláról. Mint közleményében kifejtette, a szörnyű tragédia azt mutatja, „hogy azok a közéleti szereplők, akik egyenlőségjelet tesznek az USA tökéletlen demokráciája és Oroszország önkényuralma közé, tudatosan hazudnak a magyar embereknek.”

Az oroszok pontosan ugyanazokat a szabadságjogokat érdemlik meg, mint bárki más

– szögezte le Ungár Péter. 

Navalnijért is tüntet ma az ellenzék

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és a Mindenki Magyarország Néppárt elnöke úgy fogalmazott, hogy „Újabb ellenfele halt meg Putyinnak: Alekszej Navalnij”.

Mi ma érte is tüntetünk, holnapi kongresszusunkon rá is emlékezünk. Ébresztő Magyarország: állítsuk meg a putyinista Orbán-rendszert!

– buzdított üzenetében a közösségi oldalán. 

Mint megírtuk, péntek 18 órára hirdetett demonstrációt többedmagával Pottyondy Edina humorista, vlogger. Elmondása szerint az elmúlt napok történései vették rá őket, hogy kilépjenek az online térből, mert elegük van. A kezdeményezéshez már rengetegen csatlakoztak, az Index élőben követi majd az eseményeket. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport