új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük a figyelmüket, búcsúzunk. 

  • Gulyás Gergely a választási eredményekről kifejtette, jó kormányzással mindent meg kell tenni azért, hogy a lehető legtöbb választó bizalmát érdemeljék ki. Ha megnézik a ciklus közepi eredményeket, jó okuk van abban reménykedni, hogy a ciklus végén jobb eredményt tudnak elérni, ráadásul a június 9-i eredmény is kétharmados győzelmet hozott volna, ha országgyűlési választás van.

  • Az orosz Hilarion Alfejev metropolitát molesztálással vádolták meg, miért kapott mégis állampolgárságot Magyarországon alig két hónapnyi itt tartózkodás után? Gulyás Gergely szerint nem nyilvános az állampolgársági nyilvántartás, a törvény értekezik arról, ki kaphat állampolgárságot. Ugyanakkor mindenkit, aki kap állampolgárságot, átvilágítanak. Azt nem tudni, hogyan nem derült ki „a metropolita szexuális kicsapongása”.

    Gulyás Gergely szerint ezt a vádat egyébként büntetőeljárás keretében kell vizsgálni, ha igaz, akkor ennek fejében kell eljárni.

    A Szuverenitásvédelmi Hivatal átláthatóságot szeretne, nem indít eljárásokat médiumok ellen, maximum vizsgálatokat. Az átláthatóság pedig közérdek. A ma bejelentett háborúellenes akcióterv nem lesz hatással a sajtószabadságra.

  • A kínai látogatással kapcsolatban felmerült a kérdés: rá akarja-e venni Orbán Viktor Hszi elnököt, hogy hagyjon fel Oroszország támogatásával? Gulyás szerint elsősorban azt szeretnék elérni, hogy Kína a mielőbbi béke mellé álljon. Ahogyan a kormány reméli, az Egyesült Államok is így tesz.

    Mióta egyeztettek Marine Le Pen pártjával? Gulyás szerint az elmúlt napokban, hetekben voltak már egyeztetések.

    Idén még biztosan marad a rezsialap. A jövő évi költségvetésről a novemberi amerikai elnökválasztás után döntenek. Hogy megmarad-e, akkor tud biztosabbat mondani a kormány.

  • Gulyás Gergely szerint az egyik tanulság, ha egy jelölt visszalép, ott egységesen kell törölni a szavazólapokról úgy, hogy az egyértelmű legyen. Ha kell, ezt törvénybe is lehet foglalni. Az újraszámlálásról a miniszter elmondta, mindegyik ítéletet tiszteletben kell tartani, de egy biztos: egyfajta jogos elvárás, akár alkotmányos követelmény, hogy valamit mondjon a jogszabály arról, hogy mikor kell újraszámlálni. 

  • Az unió közös piacán kívüli forrásokat kellene közzétenniük a médiumoknak, ezt megerősítette Gulyás Gergely, aki arról is beszélt, hogy az unióban van egy durva szabályozás, amely az orosz médiumokat érinti. A tárcavezető szerint eddig nem szabadna elmenni, azaz betiltani semmiképp sem szeretné a magyar kormány médiumokat, ez alkotmányos keretek között nem is lehetséges.

    Orbán Viktor az unió soros elnökeként, de nem az unió nevében tárgyalt Moszkvában Vlagyimir Putyinnal. Bár Gulyás Gergely szerint soros elnökként nem tudja nem képviselni az uniót, de nem állítják, hogy az unió nevében tárgyalt volna. Erre egyébként nem kapott felhatalmazást sem.

    Melyik nagy uniós tagállam támogatta Orbán Viktort ebben az akcióban? Gulyás szerint ők a kisebbséghez tartoznak, de voltak támogató nyilatkozatok, például a szlovák kormányfő részéről.

    Miért titkolják Orbán békemissziójának állomásait? Gulyás szerint a kormányfő így látta jónak, de utólag mindig beszámoltak mindegyikről. A miniszter kérdésre válaszolva hozzátette: a német AfD nem lesz a Patrióták pártcsalád tagja. 

  • Gulyás Gergely a repülőtéri késésekről elmondta, a légi irányításnál jelentős létszámbővítés volt, de akciótervet várnak a HungaroControltól. A miniszter kijelentette, a reptérvásárlást követően értékelni kell a HungaroControl tevékenységét, a nemzetgazdasági miniszter kapott ilyen feladatot. Az adatokból látszik, hogy a késések közel kétharmadáért a légitársaságok felelősek.

  • Gulyás Gergely fontosnak tartja, hogy minden újraszámolás a lehető legnagyobb átláthatóság mellett, a főpolgármester-jelölteket indító pártok küldötteinek jelenlétében történjen meg. A miniszter úgy látja, a magyar választópolgárok az elmúlt több mint harminc évben megszokták a demokráciát, az pedig példa nélküli eredmény, hogy ekkora szavazatmennyiség mellett 41 voks a különbség a két jelölt között. Gulyás Gergely leszögezte, ilyenkor a jelöltek hajlamaiból is következő folyamatos csalásvád-kiabálás miatt legyenek meg a garanciális rendelkezések. A világ legfejlettebbnek tartott demokráciáiból is tudnak példákat mondani arra, amikor újraszámlálásra került sor.

  • A kormány elsősorban a tárgyalásban hisz, ha nem lesz megegyezés a felek között, akkor jöhetnek drasztikusabb lépések a kormány részéről – reagált Gulyás Gergely.

    A Patrióták Európáért szövetsége hamarosan megalakulhat, hiszen már megvan a szükséges létszám. Vitályos Eszter hozzátette: a francia Nemzeti Tömörülés is csatlakozott már a családhoz. 

  • A Fidesz–KDNP nem fog egy magyarellenes román párttal egy családban ülni az EP-ben. Bár kaptak ajánlatokat másoktól, de az AUR csatlakozásával egyértelmű volt, hogy nem ülnek be Giorgia Meloni olasz kormányfő pártszövetségébe, az ECR-be. Melonival ugyanakkor továbbra is jó a kapcsolata Orbánnak. A lengyel PiS-szel a kapcsolat szintén nem változott, baráti pártja a Fidesz–KDNP-nek.

  • Az energiaitalok forgalmazásának korlátozásáról szóló törvényjavaslatról Gulyás Gergely elmondta, előzetesen ki kell küldeni egyeztetésre a bizottságnak, ez megtörtént. Korábban Nacsa Lőrinc és Hollik István KDNP-s képviselők nyújtottak be javaslatot a fiatalkorúak energiaital-fogyasztásának tiltására vonatkozóan.

  • Idén 400 milliárdos bevételt vár a kormány a védelmi hozzájárulásokból – reagált Gulyás Gergely az Index kérdésére. Szabó Gyula arról kérdezte a minisztert, hogy mikor jelenik meg a rendelet, és lehet-e tudni a számítási módról. Gulyás szerint a tranzakciós illeték tranzakciónként augusztus elsejétől 0,45 százalékra emelkedik, de a plafont tízezer forintról húszezer forintra emelik, a készpénzfelvételnél marad a 150 ezer forintos ingyenes felvétel, ezenfelül 0,9 százalékos illeték lesz.

    Munkatársunk szerint a Mol és az OTP részvényei is esni kezdtek, egyeztettek-e a piaci szereplőkkel? Gulyás azt mondta, volt egyeztetés, nem érhette őket meglepetésként.

    Mi lesz a benzinárral? A forint árfolyamát a kormány meg tudja határozni, akkor az üzemanyagnál miért nem? Gulyás szerint egyelőre nem akar beavatkozni a kormány: vannak olyan termékek, amelyek a magyar családok megélhetésében kiemelten fontosak, a forint árfolyama nem feltétlenül érint mindenkit, a családok kétharmadát csak közvetetten, a benzin viszont igen. A kormány üzenete azoknak szól, akik nem tartják be a szabályozást, azaz az árszabásuk magasabb, mint a környező országok átlagára.

  • Gulyás Gergely úgy látja, a háború lezárásához a végén nem marad más, mint a tárgyalásos út. A kérdés az, hogy addig mennyi emberéletet veszítenek, és meddig szenvedik el azokat a hátrányokat, amik a háborúval járnak.

  • Folyamatosak a csatlakozások a szövetséghez, tíznél is több párt alkotja majd a Patrióták Európáért tömörülést, amely a harmadik legnagyobb frakció lesz az Európai Parlamentben. Ugyan az erőviszonyokat nem változtatja meg, de nem is lehet majd megkerülni. 

    Kína hogyan illeszkedik a békemisszióba? Gulyás szerint a háborúzó felek mellett Kínával, az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal kell beszélni, ha valaki békét akar. 

    A francia választást Gulyás úgy kommentálta, gratulálni kell a győztesnek, még ha nincs is egyértelmű győztes. Nem lesz könnyű megteremteni Párizsban a kormánytöbbséget, de ez a franciák dolga. 

  • Meredeken zuhanni kezdett a Budapesti Értéktőzsde indexe: a legnagyobb bluechipek, a Mol és az OTP árfolyama is esik, előbbi másfél, utóbbi közel 1,9 százalékot. 

  • Az egyházi fenntartású kórházakkal kapcsolatban kérdezték Gulyást. Vannak olyan intézmények, amelyek rendkívül rossz állapotban vannak, például az Amerikai úti Szeretetkórház. Gulyás szerint ezek felújítása is tervben van, az időzítésről kell dönteni.

    Mi a helyzet a koronavírus-járvánnyal? Állítólag egyre több a fertőzött, és voltak olyan magyar állampolgárok, akiket feltartóztattak más országok repülőterein, mert hordozók voltak. Gulyás szerint a mostani variáns már jóval kevésbé veszélyes, komolyan kell venni és otthon kell maradni, de nem indokolt hasonló intézkedéseket hozni, mint a Covid-járvány idején.

    Az iparűzési adó reformja egyelőre nincs a kormány asztalán, bár számtalan igény fogalmazódott meg ezzel kapcsolatban. Ez az önkormányzatok működését szolgálja, ugyanakkor kérdéses, hogy az önkormányzatok közötti elosztás megfelelő-e. A gazdagabb önkormányzatok például a szolidaritási adóval jóval több terhet vállalnak. „Ez egy legitim vita, de nem tartunk ott, hogy ebből tényleges reform legyen” – tette hozzá Gulyás. 

    A magyar nyugdíjrendszer még egy évtizedig biztosan fenntartható, addig nem lesz szükség teljes reformra. 

    Megindulhatnak-e az uniós források a Patrióták Európáért szövetség létrejötte után? Gulyás szerint a forrásmegvonás politikai döntés volt, jog már rég nincs az unióban. 

  • Gulyás Gergely a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetéről elmondta, ígéretek elhangzottak Kijevben, magasabb szintről, mint korábban. A magyar kormány 11 pontban fogalmazta meg az elvárásait, továbbra is ezt várják Ukrajnától, ha ez megvalósul, akkor a két állam közötti kapcsolatok érdemben javulhatnak, ha nem, akkor az az uniós csatlakozásnak, sőt egy ponton túl a tárgyalások folytatásának is gátja lesz.

    A magyar kormány eddig sem gondolt úgy a nemzetiségi iskolákra, mint amelyekre csak viszonossági alapon van szükség. Az ukrán őshonos nemzetiség Magyarországon, minden nemzetiségnek engedték, hogy iskolákat nyisson és fenntartó legyen. A miniszterelnök erre vonatkozó ígérete a nemzetiségi politikának szerves része. Konkrétan meghatározott hely és fenntartó egyelőre nincs.

  • A Nemzetközi Büntetőbíróságból való kilépésről Gulyás Gergely – az egyik miniszter, akit Orbán Viktor állítólag felkért az ügy megvizsgálására – azt mondta: kabinetülésen merült fel a téma, nem kormányülésen. Véleménye szerint a Nemzetközi Büntetőbírósághoz soha nem kellett volna csatlakozni, kilépni pedig már felesleges lenne most. Ugyanakkor ennek a szervezetnek a döntései nem kerülnek át a magyar jogba, mert azok elsősorban politikaiak. 

    Ki állapítja meg, hogy egy tévé, rádió vagy újság háborús propagandát közvetít, mi lesz a szankció? Gulyás szerint erre az igazságügyi miniszter tud választ adni, ő készíti majd el a tervezetet. A tárca egyébként csak az unión kívüli forrásokat vizsgálhatja majd. 

  • Orbán Viktor Washingtonba utazik, holnap pedig kezdődik a NATO-csúcs. Az ATV arról kérdezte Gulyás Gergelyt, hogy találkozik-e Joe Biden amerikai elnök kormányával. Gulyás úgy válaszolt, hogy békemisszió keretében olyanokkal érdemes találkozni, akik a békét előrébb viszik, tenni tudnak érte, Orbán a NATO-csúcsra utazik elsősorban. Ott ugyanakkor találkozhat Biden elnökkel. Arra a kérdésre, hogy Donald Trumppal találkozik-e Orbán Viktor, Gulyás azt mondta: mindenről a megfelelő időben tájékoztatnak, de nem zárta ki a lehetőséget.

    Arra a kérdésre, hogy miért kell Orbán utazásait titokban tartani, uniós vezetők már fel is háborodtak ezen, Gulyás szerint nem kell, mert a kormányfő mindenkit megfelelően tájékoztatott ezekről.

    Szinte biztos, hogy Marine Le Pen és Matteo Salvini pártja is csatlakozik majd a Patrióták Európáért szövetséghez, Gulyás ennek valószínűségét tízes skálán 9,9-re mondta. Sőt, szerinte további csatlakozókra is számítani lehet. Sok pártról van szó, de a szuverenitás terén hasonlókat gondolnak. Robert Fico pártja még nem döntött ugyanakkor.

    A főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálásával kapcsolatban Karácsony Gergely politikai döntésről beszélt. Gulyás ezt nem kommentálta, de szerinte a főpolgármester álszent megnyilvánulásokat tesz. Ha a bíróság így döntött, akkor a lehető legnagyobb átláthatóság mellett kell ezeket újraszámolni.

  • Gulyás Gergely a repülőtéri késésekről elmondta, a bírságok elrettentő hatásában hisz. Az időjárás lehet jogszerű ok, egy gépmeghibásodás is pár órára, viszont ilyenkor új gépet kellene hadrendbe állítani, az nem megoldás, hogy majdnem két napig nem indul el a járat. A miniszter szerint ilyenkor fájdalmas bírságot kellene kiszabni a légitársaságra, elrettentő jelleggel. Ezt várja a kormány a fogyasztóvédelemtől.

  • Magyar Péter diszkóbotrányáról kérdezett az Origo, Gulyás úgy válaszolt, hogy szerencsére ez az ügy nem a kormányra tartozik, viszont szerinte ez az ügy méltatlan egy közszereplőre nézve. Magyar Péter európai parlamenti mentelmi jogával kapcsolatban azt mondta: ez egy jogi kérdés, de bűncselekmény alól nem lehet ezzel kibújni. Hozzátette: Magyar korábban azt ígérte, nem veszi fel a mandátumát, mégis felvette. Gulyás szerint feltehetően a mentelmi jog miatt is tehetett így. 

  • Gulyás Gergely kiemelte, mindent szeretnének megtenni a béke érdekében, amit egy ekkora ország meg tud tenni, ezért lesznek még kezdeményezések és találkozók. Tudják, hogy hol van egy ekkora ország befolyásának a korlátja, de a legfontosabb, hogy kezdődjenek beszélgetések arról, hogyan lehet eljutni a békéhez. 

  • A héten a Nemzetgazdasági Minisztérium tárgyal majd az üzemanyag-kereskedőkkel, várakozás szerint itt megfelelő döntéseket hoznak majd, és nem kell drasztikusabb lépéseket hozni. A kormánynak vannak egyébként szabályozási eszközei, de ezekkel végső esetben kívánnak élni.

    A Magyar Hírlap kérdésére, hogy az ellenzéki baloldali összefogás szerintük máris szétesett, Gulyás úgy kommentálta, hogy olyan pártokkal nehéz összefogni, amelyek egyébként sincsenek.

    A Patrióták Európáért szövetségről Gulyás azt mondta: akik csatlakoznak, ugyanúgy gondolkoznak, például abban, hogy az európai intézményeknek tiszteletben kell tartaniuk a tagállamok jogosítványait is. Például a lopakodó forrás- és hatáskörelvonás ellen is fel kell lépni.

  • Vitályos Eszter bejelentette, a kormány döntést hozott a babaváró támogatással kapcsolatban is. Több, előre nem látható, nagy horderejű negatív esemény történt a bevezetése óta: járvány, háború, energiaválság.

    Azoknak a pároknak, akik babaváró kölcsönt vettek fel, és kifutnának a határidőből, de még nem született gyermekük, legfeljebb kétéves hosszabbítási időszakot biztosít a kormány, ez azokra vonatkozik, akik 2019 és 2021 között vették fel a kölcsönt, a gyermekvállalási határidő 2026. július elsejéig hosszabbodik meg.

    A visszafizetési kötelezettség júliusig pár száz családot, de év végéig akár több ezer családot is érinthetne.

    A kormányszóvivő beszélt arról is, hogy július elsején elindult az egészségablak, egy országos, egységes, digitális időpontfoglaló rendszer.

  • Már most is komoly késések vannak a légi közlekedésben, a növekvő utasszám mellett ezek ugyan előfordulhatnak, de nem sokórás késések, mint amit az elmúlt hetekben lehetett tapasztalni. Ráadásul olyannyira ki vannak centizve a járatok, a menetrendek, hogy borítékolhatóak a jelentősebb késések.

    A kormány álláspontja szerint a reptéren várakozókat maximálisan ki kell szolgálni, de ez sem mindig sikerült. Vitályos Eszter kormányszóvivő személyesen járt nemrég a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, már enyhült a helyzet, ennek ellenére a kormány akciótervet vár a Hungarocontroltól és a földi kiszolgálóktól is, gyorsítani kell a folyamatokat. 2024. június 21. és elseje között egyébként 12 járatkéséssel kapcsolatban indított vizsgálatot a fogyasztóvédelem. 

    A kormány azt várja a hatóságtól, hogy jelentős bírságokat szabjon ki, ha jelentős késéseket találnak. Gulyás Gergely szerint nem látnak más lehetőséget.

     

  • Gulyás Gergely kitért arra is, a kormány arra szólítja fel az energetikai vállalatokat, hogy azt a megállapodást, ami éppen április–májusban jött létre a kormánnyal, mely szerint a környező országok átlagáránál többet a magyar családok sem fizethetnek, tartsák be a cégek. A benzin 4 a gázolaj 10 forinttal volt drágább Magyarországon, mint ami a szomszédos országok átlaga, ezért lépéseket várnak a kereskedőktől.

  • A kormány döntött arról is, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetni minden olyan multinacionális vállalatnak, amely extraprofitra tett szert. A bankszektort, a multikat és az energiacégeket érinti ez. A bankoknál a bankadó csökkentéséről tárgyalt a kormány, de Gulyás Gergely szerint sok bank kihasznált egy kiskaput, amely az állampapír-vásárlásra vonatkozott, a bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie teljes egészében, amely nem növelte a teljes állampapír-állományát. 2024-ben érdemben a bankadó nem változik, de megemelik a tranzakciós illeték mértékét, és valutaváltási illetéket vetnek ki. 2024-ben a számlavezetési és kártyahasználati díjra stopot vezetnek be, így nem lehet ezt áthárítani a lakosságra. 

  • Gulyás Gergely miniszter ismertette, hogy a külföldi háborús propaganda ellen is fellépnek. Kötelezni fogják a kormány álláspontja szerint háborús propagandát támogató médiumokat és a pártokat arra, hogy tegyék átláthatóvá a költségvetésüket, bevételeiket. Ha van olyan médium, amely külföldről fogad el forrásokat, akkor azt az igazságügyi miniszter segítségével vissza fogják küldeni a feladónak. Pártok pedig nem is fogadhatnak el ilyen forrásokat. Bár Gulyás Gergely miniszter szerint ilyen durva szabályozás nem volt még, a kormánynak valamit tennie kell ebben a kérdésben.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy a kormány az előző heti két ülésén foglalkozott a háború jelenlegi állásával, lehetséges kimeneteleivel és azzal is, hogy mit tudnak tenni a békéért. A legfontosabbnak azt tartják továbbra is, hogy az elhúzódó háború rendkívüli veszélyeket rejt magában Európa egészére nézve és Magyarországra is. Magyarország azon országok közé tartozik, amelynek a veszteségei nemcsak a gazdaság területén fejezhetők ki, hanem emberéletekben is a kárpátaljai katonák miatt.

    Európai és magyar szempontból is helyes, hogy a magyar miniszterelnök az uniós elnökség kezdetén békemissziót indított. Európában a nagy országokat háborús propaganda uralja, az európai kormányok nagy többsége is ennek jegyében foglal állást, valakinek képviselnie kell a vesztesek, az áldozatok, a megcsonkított családok hangját is

    – fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve: a háborús felekkel való közvetlen párbeszéd nélkül béke nem érhető el.

    A miniszter hangsúlyozta, a békéhez elsősorban a nagyhatalmak tudnak hozzájárulni, a magyar miniszterelnök a háborús felekkel való találkozókat követően ezért utazott Kínába. Magyarország minden olyan politikai vezetővel párbeszédet kíván fenntartani, akik tehetnek azért, hogy tűzszünet legyen. Magyarország ennek ellenére tudja, hogy hol a helye, nincs konkrét béketerv, mert azt csak a felekkel együtt lehet kidolgozni.

    Gulyás Gergely szerint a magyar békemissziót sokan ellenzik Európában, az elmúlt hónapokban viszont azt is tapasztalják, hogy politikai, jogi és pénzügyi zsarolásnak vannak kitéve annak érdekében, hogy Magyarország is álljon a háborút támogató országok sorába, de a kormány nem változtat az álláspontján.

  • Nem kizárt, hogy a benzinár is napirendre kerül a mai Kormányinfón. A témában már múlt héten is egyeztetett a kormány.