Ügyetlenséggel indokolta Terézváros, miért nincsenek meg a közbeszerzés papírjai

2024.05.09. 16:58
Több tíz millió forintos árubeszerzéssel nem tudott elszámolni a VI. kerület cége. Az eltűnt papírokat és a közbeszerzés elkerülését különös érvkészlettel próbálta megmagyarázni az érintett. Nem sikerült. A Közbeszerzési Döntőbizottság ismét büntetett.

Nem találta meg a megkötött szerződések iratait, illetve a közbeszerzéshez kapcsolódó egyéb dokumentumokat, így a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. vezetője nem is tudta a Közbeszerzési Hatóság felé igazolni, hogy miként fizették ki a kerület „planéteres” zöldítését szolgáló (magaságyást, cserjetartó ládát és egyéb növénytároló eszközt jelentő) növénykonténerek ellenértékét. A cég vezetője a vizsgálati jegyzőkönyv tanúsága szerint azzal védekezett, hogy a mulasztásának oka a tapasztalatlanság és az ügyetlenség.

kutya 126
Fotó: Soproni Tamás / Facebook

Pedig a kerület nem keveset költött ezekre a speciális virágládákra; 2022-ben 22,4 milliót, 2023-ban pedig 23,4 millió forintot fizetett ki értük, kikerülve a közbeszerzést. A döntőbizottság mostani határozatában megállapította, hogy a virágláda-beszerzések értéke mindkét évben meghaladta az árubeszerzésekre vonatkozó 15 millió forintos közbeszerzési értékhatárt, ezért a beszerzőt 

kétszer 2 MILLIÓ 300 EZER FORINTRA BÜNTETTE.

A hatóság a bírság összegére vonatkozó döntése során a beszerző terhére értékelte azt a körülményt, hogy súlyos jogsértést valósított meg azzal, hogy jogsértően mellőzte a közbeszerzési eljárás lefolytatását, továbbá a megállapított jogsértések már nem korrigálhatóak.

Terézvárosnak már nem először gyűlik meg a baja a közbeszerzések szabályos lebonyolításával. 2023 októberében a kerületi szakrendelő energetikai korszerűsítési munkálatait nem sikerült a közbeszerzési törvény keretei közé szorítani, akkor 30 millió forintos büntetést kellett befizetniük.

Ezt megelőzően egy másik, a Csengery utcai szakrendelőt érintő közbeszerzéssel kapcsolatban ugyanez a testület 3 milliós bírságot szabott ki, sőt a szabálytalanság következményeként a kerület elesett 50 millió forint EU-s fejlesztési forrástól is.

Az Index kérdésére válaszolva Terézváros Önkormányzata röviden csak annyit közölt, hogy a beszerzést lebonyolító Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. korábbi ügyvezetője már nem dolgozik a cégnél, a döntőbizottsági határozat ellen pedig a VI. kerület a közigazgatási bírósághoz fordult, hogy bírói jogorvoslatot vegyen igénybe.