Hajnalka
0 °C
14 °C

Agyhártyagyulladástól retteg a falu

2000.11.23. 12:23
Múlt hét csütörtök reggel már kitették a fekete zászlót, és az óvodába érkező gyerekek ebből már tudták, hogy valami baj van. A telekgerendási óvónők úgy vélték, hogy az a legtisztább, ha megmondják: Gábor meghalt. A hároméves kisfiú gennyes agyhártyagyulladást kapott, és a betegség 12 óra alatt győzött. Az óvodát azonnal fertőtlenítették, a betegség elleni tablettákat az óvodában lévők megkapták. Ennek ellenére a 60 főből ma is csupán 20-an lézengenek a foglakozásokon.
Az 1700 fős faluban egy héttel az eset után is még mindig mindenki bizonytalan, ezért az ÁNTSZ csütörtök délután kettő órára tájékoztatót hívott össze. Mivel az emberek félnek, a falu polgármesteri hivatalában arra számítanak, hogy megtelik a helyi művelődési ház nagyterme.

- Én is félek - mondja Hegedűs József, a telekgerendási önkormányzat ügyrendi bizottságának elnöke. Hegedűs szerint a falu már túl van a ,,megdöbbenésen és a pánikon, de ennek ellenére el kell a megnyugtatás". Az önkormányzatnak külön intézkedéseket nem kellett végrehajtania, mert ez egyedül az ÁNTSZ feladata.

Száz fertőzöttből 1 beteg

Ez elsősorban az óvoda fertőtlenítését jelentette, illetve mindenki kapott gyógyszert, akinek volt valami kapcsolata a kisfiúval. Az óvónőkkel kipakoltatták a szekrényeket, a textíliákat hipóval mosatták ki, az óvodának nem maradt olyan szeglete, amit ne tisztítottak volna meg. Pedig a gennyes agyhártyagyulladás C típusának kórokozója ebben az évben már két megbetegedést is okozott Békés megyében.

Ezek közül azonban egy sem végződött halállal, mert körübelül 100 fertőzött ember közül csupán 1 ember betegedik meg - válaszolt kérdésünkre Wagner Valéria, a Békés megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője. A doktornő tájékoztatása szerint a cseppfertőzéssel megkapható betegség ellen csak úgy lehet védekezni, ha mindenki betartja az elemi higiénés előírásokat. A tisztiorvosi szolgálat azonban nem tehet mást, mint hogy elvégzi a szükséges fertőtlenítéseket, és kiosztja az antibiotikumokat.

Úgy kezdődött, akár egy nátha

Gábor aznap délig tornafoglalkozáson vett részt, majd a szokásos játék következett. Bencsik Mária, a kiscsoportosok óvónője ebéd után lefektette a gyerekeket, de Gábor fél 3-kor felkelt. A homloka forró volt, ezért átvitték a szomszédos rendelőbe. Itt a doktornőnek elmondta, hogy fájnak a lábai, és nagyon rosszul érzi magát. Az óvónő szólt a szülőknek, akik azonnal hazavitték.

- Senki sem gyanakodott arra, hogy Gabikának komoly betegsége lehet. A tünetek ugyanazok voltak, mint egy egyszerű betegségnél - mondta Bencsik Mária, aki szeptembertől foglalkozott Gáborral. Pedig akkor már javában dolgozott a gyulladás, és csütörtök hajnalban a szülők már úgy döntöttek, hogy kihívják a mentőket.

Nem tudni az okát

A mentő megérkezett, de az orvosok a kisfiún már nem tudtak segíteni. Gábor meghalt, alig 12 óra után, hogy az első tünetek jelentkeztek. A fertőzés okát nem lehet kiszűrni, a kórokozók folyamatosan jelen vannak, a fertőzöttek száma megállapíthatatlan.

Az óvodában az elmúlt héten csak 20 gyerek járt rendszeresen, a többieket visszatartják a szülők. Wagner Valéria ma délután nyugtatni megy Telekgerendásra, és mind ő, mind az óvónők szerint hétfőn már újra teljes létszámra főznek az óvoda konyháján.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!