Miklós
-7 °C
2 °C

Szabadlábon védekeznek az előállított tüntetők

2004.05.10. 10:50
Hivatalos személy elleni erőszak miatt jár el az ügyészségi nyomozóhivatal a kendertüntetésen előállított két ellentüntető ügyében. Öt társuk ügyében a bíróság ítélkezik a rendzavarás miatt indított szabálysértési eljárásban.
Verekedés tört ki az ellentüntetők és a rendőrök között a vasárnap délutáni, Kossuth téren megtartott kendertüntetésen. A demonstráció zavartalansága érdekében felállított kordonon kívül összegyűlt mintegy harminc ellentüntető csoportjából a Szabad Magyarországért Mozgalom vezetőjét is kiemelték és elvitték a rendőrök. Rajta kívül még hat személyt állítottak elő a rendőrök, több rendzavarót pedig kivezettek a Kendermag Egyesület tüntetéséről.

Síppal, dobbal

Meghallgatásukat követően, vasárnap este tíz után már szabadon is engedték azt a hét embert, akiket azért állítottak elő, mert megzavarták a Kendermag Egyesület tüntetését. Öt ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság indított szabálysértési eljárást rendzavarás miatt - tudta meg az Index a BRFK sajtóreferensétől. Esetükben feltehetőleg az V. és XIII. Kerületi Bíróság hoz majd ítéletet. A rendőrségi közlemény szerint azért állították elő őket, mert sípolással, dobolással, fütyüléssel megzavarták a rendezvényt, majd a rendőri felszólításnak sem tettek eleget.

Hivatalos személy elleni erőszak

Tekintse meg képeinket!
További két ellentüntető ügyében hivatalos személy elleni erőszak miatt jár el a Fővárosi Ügyészségi Nyomozóhivatal - tájékoztatta az Indexet Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Kozák László, a BRFK szóvivője az MTI-nek elmondta: a hivatalos személy elleni eljárást azért indították, mert "két tüntető megtépte a rendőrök ruháját és megharapta őket." Az Index úgy tudja, hogy egyikük a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistája, akit a rendőrök a földre tepertek, és úgy állítottak elő.

Rendzavaró

Takács András a Szabad Magyarországért Mozgalom vezetője az Index érdeklődésére elmondta, azért volt jelen a Kossuth téren, hogy mint újságíró tudósítást adjon lapjának, a Palotai Polgárnak. Állítása szerint a tüntetés szervezője, Juhász Péter szólt a helyszínen tartózkodó Gergényi Péternek, Budapest rendőr-főkapitányának, hogy vitessék el. Ezután a színpadnál fotózó Takács Andrást "Gergényi parancsára tíz kommandós" kivezette a kendermagos tüntetők közül. Ellene rendzavarás miatt indult eljárás, de ennek "mibenlétét nem határozták meg".

Takács szerint "abszolút törvénytelenül járt el a rendőrség", hiszen semmit nem találtak nála, amivel a rendzavarást megvalósíthatta volna. A Szabad Magyarországért Mozgalom vezetője panasszal élt az eljárás miatt, és jogi lépéseket fontolgat az ügy miatt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!