Natália
-3 °C
7 °C

Kitelepítik Kispalád lakóit

2001.03.06. 07:56
Minden eddiginél magasabb, 716 centiméteres vízszintet mértek kedd hajnalban a Tiszán Tiszabecsnél. A vízszint növekedése egyébként lassult az áradó folyón. A rendkívüli helyzetre tekintettel kedd reggel helikopterrel Nyíregyházára érkezett Orbán Viktor miniszterelnök. A rekordot jelentő vízmagasságot a nyúlgáttal megemelt töltések egyelőre jól bírják, bár a vízvonalak mentén több helyen tapasztalnak csurgást és talpszivárgást a védekező alakulatok. A terület országgyűlési képviselője emberi segítséget kért keddre virradóra, és önkéntesek jelentkezését kérte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Védelmi Bizottság is.
Lassult a Tisza vízszintjének növekedése Tiszabecsnél, ahol keddre virradóra 716 centiméterrel megdöntötte az eddigi legnagyobb vízállást, a 708 centimétert az árhullám mértéke - tájékoztatta a Felső-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóügyeletese az MTI-t. A rekordmagasságot hajnal 2 és 4 óra között mérték a folyón.

Az áradás lassulása ellenére Kispalád községnél átbukott a Palád-Csécse-főcsatorna vize a gáton, ezért megkezdődött a település 1800 lakosának kimenekítése - tájékoztatta Istenes Sándor ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője tájékoztatta kedden délelőtt az MTI-t.

Helikopterrel Nyíregyházára érkezett Orbán Viktor miniszterelnök kedden reggel, hogy tájékozódjon a folyón kialakult helyzetről.

A rekordot jelentő vízmagasságot a nyúlgáttal megemelt töltések egyelőre jól bírják, bár a vízvonalak mentén több helyen tapasztalnak csurgást és talpszivárgást a védekező alakulatok. Tiszakóródnál pedig 3 buzgárt is be kellett védeni az éjszaka folyamán. A Tisza Tiszabecs és Vásárosnamény közötti részén továbbra is homokzsákokkal emelik meg a gátakat, a hajnali órákban különösen Szatmárcseke és Nagyar térségében folyt megfeszített munka, ahol a hadsereg alakulatait is bevetették.

Átcsapott a víz

A tv2 tudósítása szerint a legdrámaibb helyezet a Tarpánál, ahol már a homokzsákok felett is átcsapott a víz. Itt a magasító zsákokat már csónakokról kell a gátra juttatni.

Tiszabecsnél már korábban bevezették a harmadfokú készültséget, éjféltől már Vásárosnamény és Záhony között is a legmagasabb fokozatú a készenlét, Záhonytól Dombrádig pedig elsőfokú a készültség. Tovább árad a Tisza két mellékfolyója, a Túr és a Szamos is. A Túron, amelynek vízszintje Garbolcnál 560 centiméter már volt, harmadfokú a készültség, a Szamoson még nem volt szükség a legmagasabb készenlét elrendelésére.

A súlyosbodó árvízhelyzetre tekintettel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság önkénteseket vár a Felső-Tisza gátjaihoz, és emberi segítséget kért kedd hajnalban a folyó Tiszabecs és Olcsvaapáti közötti szakaszára Lengyel János, a körzet országgyűlési képviselője is.

Gátszakadás Kárpátalján

Kárpátalján drámai helyzet: hétfőn már halálos áldozata is volt a kárpátaljai árvíznek, Tiszabökény határában hétfőn délután pedig átszakadt a Tisza gátja. A két és fél éve súlyos károkat szenvedett településről, menekülnek az emberek. A kárpátaljai Mezővárit szintén elérte az áradás, és a helyzet itt is kritikussá vált. A faluban a harang félreverésével szólítják a gátakra a helyieket. Magyarország az ukrán vízügyi szolgálat kérésére mintegy 40 ezer homokzsákot küld Ukrajnába.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.