Huba
17 °C
33 °C

Baloldali polgári csoportokat hozna létre az MSZP

2005.02.04. 13:28
Sikeres Magyarországért Mozgalom néven mind a 3200 településen mozgalmat, "baloldali polgári köröket" alakíttatna az MSZP, szigorúan nem párttagoknak. A vidéki pártszervezés Vas megyében is befejeződik a jövő hónapban. Március 12-én tisztújítás Vasban. A miniszterelnök hétfőn jelenti be az MSZP-frakciónak, hogy ki lesz az új kulturálsi miniszter.
"Gyarapodó, jómódú Magyarországot akarunk, és erre a Nemzet Fejlesztési Terv jó kezdet" - állapította meg Hiller István MSZP-s pártelnök pénteki sajtótájékoztatóján, amelyet egy hirtelen ötlettől vezérelve mégsem az eredeti helyszínen, az MSZP Köztársaság téri székházában, hanem csütörtök este módosítva az eredeti terveket, "egy civilebb helyen", a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tartottak. Hiller a Nemzeti Fejlesztési Tervről tartott négypárti és kormányfői megbeszélésen elhangzottakra reagált még egyszer.

Bővebben > > >

Tisztújítás Vasban
Hiller István szocialista pártelnök az Indexnek elmondta, hogy Vas megyében március 5-ig megalakulnak a helyi szervezetek. Addig megtörténik a tagrevízió, "meglátjuk, hogy milyen létszámmal alakulnak meg a szervezetek" - mondta. Március 12-én pedig lezajlik a megyei tisztújítás is.
A pártelnök szerint 1500 milliárd forint érkezik a következő években az országba, amelyet úgy kellene elkölteni, hogy legalább a feléről helyi szinten dönthessenek a közösségek. "Az emberek nem általában Magyarországon élnek, hanem falvakban, városokban", indokolta Hiller, hogy a beruházások és a pénz elosztását, miért nem központilag kellene megoldani.

A helyi beruházásokról hozandó döntésekbe az MSZP tervei szerint nagy beleszólása lesz a párt saját szervezeteinek is. Az elkövetkező időszakban ugyanis külön "gondolkodó csoportokat" hoznak létre országszerte. Hiller szeretné, ha mind a 3200 településen alakulnának olyan szervezetek, amelyeket az MSZP koordinál. Ezek a szervezetek nem párttagokból fognak alakulni, a párt csak szakértői és információs szinten "szolgáltat", mondta az Index kérdésére a pártelnök. Szerinte ezek a csoportosulások, amelyeket Hiller "Sikeres Magyarországért Mozgalomnak" nevezett el, nem hasonlíthatók a polgári körökhöz. A pártelnök érvelése szerint ugyanis nem utcai demonstráció a céljuk, hanem a gondolkodás, és a települések, falvak képének kialakítása.

Hiller István pártelnök február 14-től főállásban tölti be a szocialista párt elnöki tisztét. Az Index információi szerint Gyurcsány Ferenc az MSZP-frakció hétfői ülésén jelenti be, hogy ki lesz az új kulturális miniszter.