Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Barroso: Európa több mint piac

2005.11.20. 00:05
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szombaton Budapesten találkozott Sólyom László köztársasági elnökkel, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, továbbá részt vett a Befogadó Európa? Látóhatár 2020 című nemzetközi kulturális tanácskozáson.
A kormányfővel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón Barroso a költségvetés kapcsán sürgette a magyar kormányt: tegye meg a szükséges lépéseket a makrogazdasági stabilitás helyreállítása érdekében.

Mint mondta: nem szeretne semmit hozzátenni ahhoz, amit Almunía pénzügyi biztos e témában mondott, mert biztos abban, hogy a magyar fél tudja, a tartós fiskális stabilitás mennyire fontos az ország, illetve az egész európai gazdaság szempontjából.

Gyurcsány Ferenc arról beszélt: Magyarország megértést kér az Európai Bizottságtól, mert bár tudja, hogy a fejlettebbé válása és igazságosabbá tétele érdekében szükséges változtatások terhelik a költségvetést, de "nem akarunk Párizst, nem akarunk éhséglázadást, nem akarunk fejletlenségben hagyott régiókat".

A magyar kormányfő amellett érvelt, hogy fogadják el: "az egyensúlyi pályára való visszatérés legalább három évet vesz igénybe, 2008-ig, és mindezt úgy, hogy nem kíván a magyar kormány a szociális rendszerbe olyan módon beavatkozni, hogy a változás terheit az átlag és átlag alattiak vigyék, és nem kíván leállítani autópálya-építkezéseket".

Sólyom László köztársasági elnök a Jose Manuel Barrosóval folytatott megbeszélésen az európai alkotmányozás jövőjéről, a pénzügyi perspektívákról és a Balkán-politikáról fejtette ki véleményét.

Az Európai Bizottság elnöke közölte: értékelése szerint Magyarország, illetve a tavaly csatlakozott 10 új, teljes jogú tag új dimenziókat nyitott az unió számára, ezért nagyon fontosnak tekintik, hogy mit adhatnak az EU-nak.

Orbán: Ne legyenek szankciók

Orbán Viktor a Barrosoval folytatott megbeszélést követően újságíróknak elmondta: arra kérte az Európai Bizottság elnökét, hogy az unió ne alkalmazzon szankciókat Magyarország ellen a kormányzati hibák miatt.

"Kétségkívül igaz, hogy évek óta valótlan adatokat közöl Magyarország az Európai Unióval a költségvetés állapotáról, és ez csúnya dolog. Kétségkívül, ez nem fair eljárás a mi részünkről, de mégis arra kértem, hogy azért, mert a kormány három éven keresztül nem mondta meg az Európai Uniónak az igazat, azért ne büntessék meg a magyar embereket, ezért semmifajta szankciót ne alkalmazzanak Magyarország ellen, azok miatt a hibák miatt, amik megtörténtek" - mondta a nagyobbik ellenzéki párt vezetője.

Arra a kérdésre, hogy kapott-e erre ígéretet José Manuel Barrosotól, a Fidesz elnöke úgy válaszolt: "Maradjunk annyiban, hogy bizakodó vagyok, jó okkal vagyok bizakodó".

Ennek kapcsán Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője az MTI-nek annyit mondott: "mielőtt Orbán Viktor meg kívánja menteni Magyarországot az európai uniós szankciótól, jó lenne, ha konzultálna párttársával, a Fidesz európai parlamenti képviselőjével, Szájer Józseffel, mivel kizárólag ő emlegetett szankciókat az Európai Unió részéről Magyarország felé".

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 2008-at az európai kultúraközi párbeszéd évévé nyilvánítja - mondta José Manuel Barroso a szombaton zárult budapesti nemzetközi kulturális konferencia végén tartott sajtótájékoztatóján.

A Befogadó Európa? Látóhatár 2020 című háromnapos tanácskozást - amelyre tizenhat kulturális miniszter, értelmiségiek és művészek érkeztek Budapestre az Európai Unió tagállamaiból - annak a törekvésnek a jegyében rendezték meg, hogy az európai integráció folyamatában nagyobb szerep jusson a kulturális tényezőnek.

Európa növekvő sokszínűsége feszültségekhez, sőt lázongásokhoz vezethet; a problémákra az okok és a gyökerek megkeresésével, a jogállamiság tiszteletben tartásával kell kulturális és szociális választ adni - hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke a budapesti nemzetközi kulturális konferencián elmondott zárszavában.

Barroso nyilvánvalónak nevezte, hogy nemcsak arról kell beszélni, mit tesz Európa a kultúráért, hanem azt is hangsúlyozni kell, mit tehet a kultúra Európáért. Csak a nyitott Európa tudja felvenni a versenyt a globalizált világgal.

Európa nemcsak egy piac: működéséhez szükség van a társadalmi és politikai kohézióra is - mondta José Manuel Barroso a Merlin Európai Tájékoztatási és Kulturális Központ (Merlin ETKK) megnyitó ünnepségén.

A globalizáció korában erős Európára van szükség, jobban, mint valaha, jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso az európai értékek közé sorolta az emberi jogok védelmét, a szociális befogadó államot és a kulturális sokszínűséget.

Hangsúlyozta: Európa történelme az egymással versengő birodalmak krónikája, s az unió létrejötte az első alkalom, amikor nem külső erő hatására, hanem önkéntes alapon egyesülnek országok.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.