Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Vörös zászlós béketüntetés Budapesten

2003.03.29. 19:29
Kapcsolódó cikkek (1)
Szélsőjobbtól a szélsőbalig nagyon sokféle aktivista vett részt a szombati budapesti béketüntetésen. Ezúttal azonban jól megfértek egymás mellett a különféle nézetek képviselői, persze jelentős szerepe volt ebben annak, hogy ezúttal a békeharcosok voltak túlerőben. Ők pedig csendben, méltósággal meneteltek a békéért és mindössze a brit, illetve az amerikai követség környékén hallatszott füttykoncert.
Galéria
Tekintse meg galériánkat!
Az időjárás kedvezett a szombati béketüntetésnek, hiszen a verőfényes napsütésben gyülekezhettek a háború ellenzői a budapesti Vörösmarty téren. A szépen gyülekező tömeg csodálatosan sokszínű: punkok, tarisznyás bölcsészlányok, irakiak, feketék, szélsőbalosok, szélsőjobbosok békésen megférnek egymás mellett. Hisz most egy a cél, a háború ellen fellépni.

Vörös zászló és EU-ellenes transzparens

Fél négy fele már indulunk is a Vörösmarty térről a parlament felé. Elől "Nem akarunk háborút" felirat mögött a legendás Alba Kör egykori prominensei vonulnak. Mögöttük a "Bűntett ez a háború" feliratú transzparensek dominálnak, de van a két-háromezer béketüntető némelyikénél vörös zászló, nemzetiszínű lobogó, EU-ellenes transzparens, de még Che Guevará-s lobogó is. A legszebb a Baloldali Front Munkás Ifjúsági Szövetség transzparense, mely körül van ugyan néhány fiatal, de a többségük azért idős. "Vesszen Sharon, vesszen Bush" kiabálják a szélsőbaltól néhány méternyire a szélsőjobb képviselői. Akik időnként azt is skandálják: "Tarts ki Irak".

Füttyszó a követségeknél

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
Először a brit követségnél hallatszik füttyszó, a radikálisabbak azt ordítják öklüket rázva a külképviselet felé, hogy "gyilkosok", de ez a legdurvább megnyilvánulása a béketüntetőknek. Az egyetlen affér egy iraki család és a rendezők között akad, az irakiak ugyanis egy Szaddám Huszein-képet emelnek a magasba, amit a rendezők szép szóval elrakatnának, de aztán eszükbe jut, hogy kínos volna, ha később előkerülne, így inkább összetépkedik. A szomorkodó Szaddám-hívek mintegy ereklyeként összegyűjtik a Huszein-kép darabjait, majd mintegy ereklyeként elcsomagolják. Kis hangoskodás még az amerikai követség környékén - amit persze nem lehet megközelíteni -, aztán irány a parlament.

A Kossuth téren most máshol van a kordon, így a parlament parkolójában lehet a békéért küzdeni. Elhangzik néhány beszéd, mely a globalizációt szapulja, a rasszizmust kárhoztatja. Aztán szó esik az olajról, az érdekekről, arról, hogy ez a háború most nem a demokrácia védelméről, hanem az anyagi érdekekről szól. Aztán már csak zenélnek a békéért és a tér különböző pontjain tartozkodó irányzatok némelyike Bush és Sharon vesztét követeli, nagyobbik részük pedig azt harsogja, hogy "Nem akarunk háborút!".

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.