Emőke
8 °C
19 °C

Az amerikai újságíró-kamara foglalkozik a BKV hirdetésével

2003.11.19. 09:47
A BKV Rt. felszóllította az amerikai Forbes magazint, hogy térítse vissza a lapban elhelyezett hirdetésért kifizetett pénzt, miután Aba Botond vezérigazgatóval tervezett négy oldalas interjú helyett csupán négy sor jelent meg az újságban. A BKV az amerikai újságíró kamarához fordult továbbá, amelynek álláspontjától teszi függővé, hogy perelje-e a lapot.
Aba Botond, az amerikai Forbes magazinban egy hónapja három másik fővárosi céggel együtt hirdetést feladó BKV Rt. vezérigazgatója az Index kérdésére elmondta, hogy az amerikai újságíró-kamarához fordultak, mert az amerikai, jellemzően nagybefektetők által olvasott lap a beígért és kifizetett négy oldalas interjú helyett csupán négy mondatot jelentetett meg a vele készült interjúból. Mindezért a BKV 3,5 millió forintot fizetett a lapnak. A BKV egyébként a hirdetésről korábban azt közölte, hogy az amerikai lapban való megjelenés célja elsősorban "a külföldi vállalatok felé történő bemutatkozás, ismertség szerzése", azaz befektetők, beszállítók tájékoztatása a társaság helyzetéről, céljairól.

Nem egyenértékű

Az Abával készült interjú részletének megjelenését követően a BKV felszóllította a Forbest, hogy fizesse vissza a pénzt. A szerkesztőség ezután az interneten megjelentette az interjú teljes szövegét, ami viszont Aba szerint "nem egyenértékű" azzal, mintha a lapban jelenik meg a fizetett interjú.

A vezérigazgató abban ugyan nem reménykedik, hogy az összes pénzt visszakapják, ám szerinte a Forbesnak arányosan valamennyit vissza kell térítenie a hírdetés díjából. Aba elmondta, annak reményében fordultak az újságíró kamarához, hogy annak állásfoglalása alapján el tudják majd dönteni, pereljenek-e. Addig ugyanis nem szeretnék jelentősebb ügyvédi költségbe verni magukat, amíg nem látják, milyen esélyeik vannak.

A BKV vezérigazgatója az Indexnek elmondta még, egy közelebbről meg nem nevezett "ismert közéleti személyiség" is felajánlotta, hogy mivel ismeri a Forbes tulajdonosait, megpróbál nyomást gyakorolni a lapra.

Az Index megkereste a lapban szintén hirdető Fővárosi Vízműveket és a Csatornázási Műveket, de ott egyelőre nem reagáltak megkeresésünkre.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.