Azonnal fizetni kell a parkolóban

MTI
2005.09.29. 12:43

Ezután, megállásuk után, azonnal parkolási díjat kell fizetniük a fővárosi autósoknak, mivel a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön módosította a nemrég újraalkotott parkolási rendeletét. Vajda Pál (MSZP) főpolgármester-helyettes indítványa szerint a parkolási cégek félreérthetőnek tartották a júliustól hatályos szabályozás szövegét. Ezt ugyanis sokan úgy értelmezték, hogy nemcsak a lejárt parkolási szelvény esetén, hanem a jegyváltás előtt is van ötperces türelmi idő. Vajda Pál leszögezte: a jegyváltás előtti türelmi időt nem tudják bevezetni, mivel lehetetlen azt ellenőrizni.

A IX. kerületi önkormányzat kérésére kibővítette a közgyűlés a fizetős parkolási övezetet a Duna és a Soroksári út közötti Millenniumi városközpontra. Ez a terület a korábbi módosításkor véletlenül maradt ki a fizető-övezeti besorolásból - tolmácsolta a kerület álláspontját a főpolgármester-helyettes.

Egy korábbi hibát korrigálva, a közgyűlés törölte a Budavári Palota területét védett övezeti besorolásból, a fizető övezetből. A Budai Várgondnokság jelezte, hogy ez a térség csak gyalogosok részére járható, autósok számára nem.

Továbbra sem kell fizetni a budai főutak mentén, mivel a közgyűlés ezúttal sem terjesztette ki a fizetőövezetet ezekre az utakra. A Bartók Béla út 2002-es felújításakor a városvezetés ígéretet tett arra, hogy a rekonstrukció után a pesti nagykörúthoz hasonló rendszert vezetnek be Budán is.