Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A parkolóőröknek nem kell időt adniuk pénzváltásra

2005.09.22. 14:06
Újra módosítják a fővárosi parkolási rendeletet, értesült az InfoRádió. A pontosítás egyértelművé teszi: az autósoknak rögtön meg kell venniük a jegyet, amint beállnak a helyükre. A parkolóőrök nem kötelesek türelmi időt adni, míg valaki elmegy aprópénzt váltani.

A Fővárosi Közgyűlés a jövő héten pontosítja a parkolási rendeletet. "A türelmi idő egy óránál hosszabb időre történő díjfizetés esetén 15 perc, egyéb esetben 5 perc." Ez az a mondat, amely számos félreértést és nagy vitákat okozott az autósok és a parkolóőrök között. Számos gépkocsivezető ugyanis úgy gondolta, hogy az egyéb esetek közé tartozik például a pénzváltás is. Elképedve tapasztalta aztán, hogy mégis megbüntették. A parkolóőrök azzal érveltek, hogy a türelmi idő csak megváltott jegy után jár: egy óránál hosszabb parkolás után 15, egy óránál rövidebb parkolás után pedig 5 perc.

Novák Péter, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. igazgatója az InfoRádiónak elmondta:az autósok az 5 perces türelmi időt ügyeskedésre próbálták felhasználni. "Az autósok azzal próbálkoztak, hogy minden esetben van 5 perc türelmi idő, így a jegyváltásra is. Ez teljesen irreális, hiszen honnan lehetne tudni, mikortól számítják a türelmi időt." Az igazgató szerint senki nem tudja megállapítani, mikor állt be egy autós a parkolóhelyre, így a pénzváltásra nem vonatkozik a türelmi idő. Novák Péter hozzátette, hogy a parkolóőrök a területre érve a parkolóóránál kezdenek, így meg tudják állapítani, ki az, aki fizetési szándékkal közeledik az órához, és ki az, aki nem akar fizetni.

A közgyűlés a jövő héten egyértelművé teszi a rendeletben. Az öt perces türelmi idő csak annak jár, aki már fizetett a jegyért, de egy óránál rövidebb időre. Az indoklás szerint ugyanis a közlekedési morál, ezen belül a parkolási morál nem teszi lehetővé, hogy önkéntes jogkövetésre, és az előírások önkéntes betartására alapozva ellenőrizhetetlen megoldások bevezetését tegyék lehetővé.

A rendelet módosítása során fizető övezetté teszik a ferencvárosi millenniumi városközpont területét is, ugyanis a legutolsó módosításkor ez a rész véletlenül kimaradt.