Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Budapest

Több limuzint is kivon a forgalomból a budapesti kormányhivatal

10 órája Módosítva: 2018-10-19 17:47
24

Limuzinosokat ellenőrzött a fővárosi kormányhivatal. Budapest Főváros Kormányhivatala még október 12-én éjszaka a Hősök terén hajtotta végre az akciót az engedély nélküli limuzinosok felderítése érdekében - írták a közleményükben péntek délelőtt.

A limuzin szolgáltatást végzők körében végzett éjszakai ellenőrzések tapasztalatai miatt a hatóságnak több esetben kellett eljárnia engedély nélküli személyszállítás, a megfelelő vezetői engedély hiánya, illetve elfogadhatatlan műszaki állapotú jármű miatt.

 • A kormányhivatalnak két esetben is el kellett járnia olyan szolgáltatókkal szemben, akik nem rendelkeztek a szükséges engedélyekkel.
 • Ebből egy gépjármű forgalmi engedélyét és rendszámtábláját is elvette a hatóság.
 • Akadt olyan jármű is,amelyiknek az elfogadhatatlan műszaki állapota miatt a kormányhivatal megtiltotta, hogy tovább közlekedjen a forgalomban.
 • A szabálytalankodók a több mint 600 ezer forintos közigazgatási bírság mellett számíthatnak arra is, hogy a járműveket ideiglenesen kivonja a forgalomból a hatóság.
 • Egy esetben a menetíró berendezés hiányát is megállapították az ellenőrök.
 • Emellett több gépjárművezető sem rendelkezett a limuzinok vezetésére alkalmas vezetői engedéllyel és szaktanfolyami képesítéssel.
Tovább

Csúszás a 3-as metrónál: tavasszal lesz kész az északi szakasz

12 órája Módosítva: 2018-10-19 09:38
734

Az eredetileg decemberre tervezett átadás helyett március környékén fejeződhet be a hármas metró felújítása. 2019 első negyedévének végén indulhat újra az utasforgalom az M3-as metró északi szakaszán – tájékoztatta a Portfolio.hu-t a BKV.

Vagyis csak jövőre érhet véget a metrópótlós buszozás a Váci úton. A Hvg.hu már a nyár végén egy-két hónapos csúszásról írt, ehhez képest további kisebb csúszás tapasztalható.

A 3-as metró északi szakaszán, vagyis az Újpest-Központtól a Lehel térig tartó szakaszon a kivitelezési munkálatokat 2017. november 6-án kezdték meg. Ekkor lezárták az Újpest-Központ, Újpest-Városkapu, Gyöngyösi utca, Forgách utca, Árpád híd és Dózsa György út állomásokat. Ezek nyílnak meg tehát várhatóan 2019 tavaszán. A teljes vonalszakasz korszerűsítésének tervezett átadása pedig 2022 – írta a BKK.

Tarlós István az Indexnek adott interjújában arról beszélt, hogy a most megalakuló budapesti közfejlesztési tanács elé mindenképp be akarja vinni a hármas metró befejezését, mert „szép metrót" akar.

Tovább

Összeütközött két busz a BAH-csomópontnál, négy ember megsérült

tegnap, 15:02 Módosítva: 2018-10-19 08:57
1685

Négy ember megsérült csütörtök délután, amikor összeütközött két busz a BAH-csomopont melletti kereszteződésnél. A képek alapján a 112-es és a 8-as busz volt érintett a balesetben. 

Egy szemtanú szerint az történt, hogy a Jagelló utról kanyarodott volna a busz (112) a Hegyaljára a BAH felé, és telibe kapta a 8E-t, ami a Hegyalja felé ment volna tovább.

A képek szerint egy villanyoszlop is kidőlt. A környék délután beállt, akkor nagy volt a környéken a dugó.

20181018 143109
Fotó: Olvasónk, Ildikó

A BKK Facebook-oldalán megjelent egy közlemény szerint baleset miatt órákra lezárták a Jagelló utat a Hegyalja útnál a BAH-csomópont felé, valamint a Hegyalja utat a BAH-csomópontnál Farkasrét felé. A baleset miatt terelt útvonalon közlekedett a 8E, a 108-as, a 110-es, a 112-es és a 212-es autóbusz. 

A rendőrség közleménye szerint este 7 óra előtt nem sokkal befejezték a helyszínelést, a forgalom már zavartalanul halad.

Tovább

A Csömöri úti felújítás miatt útszűkület, módosított buszjáratok

tegnap, 11:42 Módosítva: 2018-10-18 15:59
3

Folytatódik a Csömöri út felújítása Budapesten, a XVI. kerületben, ezért csütörtöktől november 12-ig több autóbusz módosított útvonalon jár, a felüljárónál pedig útszűkületre kell számítani - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Pálya utca déli oldali kereszteződését lezárják. A Csömöri úton a felüljáró és a Rózsa utca közötti munkák miatt egy sávra szűkül a forgalom és váltakozó irányban jelzőlámpa irányítja a járműveket.

A változások a 131-es, a 231-es és a 996-os busz közlekedését érintik.

Szintén a XVI. kerületben befejezték az újfelújítási munkákat a Mátyás király utcában és a Mátyásföldi téri körforgalomban, ezért itt újra lehet közlekedni. Csütörtöktől ismét az eredeti útvonalon jár a 44-es, a 46-os, a 146-os, a 244-es, a 996-os és a 996A jelzésű autóbusz, írja az MTI.

Életveszélyes állapotban egy férfi, akit egy 16 éves ütött meg

tegnap, 10:51 Módosítva: 2018-10-19 11:25
491

Életveszélyes állapotban szállították kórházba azt a férfit, akit szerda este ütött meg egy 16 éves fiú a budapesti Széna téri villamosmegállóban. 

Tovább

Patkányszámlálót indított a Párbeszéd

október 15., 11:51 Módosítva: 2018-10-15 13:32
98

A nagy patkányszámláló néven Facebook-oldalt indított a Párbeszéd, miután V. Naszály Márta adatigénylése nyomán világossá vált, hogy 3 hétig semmilyen közszolgáltató cég nem végzett patkányirtást Budapesten, ennek nyomán kétszeresére nőtt a patkányok észlelt jelenléte a fővárosban.

Mint az oldalon írják, már olyan közterületeken és élőhelyeken is találkozni patkányokkal, ahol ez korábban ismeretlen jelenség volt. A friss jelzések a XI. kerületi Ulászló utca társasházi lakásaitól a Kapisztrán téren át a Schulek lépcsőig terjednek, de volt, akinek buszmegállóban birizgálta cipőjét az állat.

Két hete mi is megírtuk, hogy elszaporodtak a patkányok Budapesten, miután a Bábolna Biót, amelyik 47 évig végezte az irtást, lecserélték, és a legutóbbi közbeszerzési eljárást a fővárosi patkánymentesítésre egy négy cégből álló konzorcium, az RNBH nyerte el. Az átállással járó háromhetes intervallum miatt sok bejelentés felhalmozódott, de a konzorcium szerint ezeket már ledolgozták.

A Párbeszéd önkormányzati képviselője szerint ugyanakkor a társaság a vállalt 24 órás határidő helyett több napos határidővel dolgozik, és nem jutnak el mindenhova. A patkányszámlálóval az ő munkájukat is segíteni akarják.

Tovább

Felvonulás miatt terelések és lezárások lesznek vasárnap Budapesten

október 13., 19:59 Módosítva: 2018-10-14 15:58
138

Felvonulás miatt korlátozzák a forgalmat vasárnap délután Budapesten. Több belvárosi útszakaszt és a Lánchidat is lezárják, írja az MTI a BKK-ra hivatkozva.

Tovább

Hétfőn leáll a fogaskerekű

október 12., 09:21 Módosítva: 2018-10-12 10:49
8

Hétfőtől karbantartás miatt nem közlekedik a fogaskerekű (60-as villamos), írja az MTI a Budapesti Közlekedési Központra (BKK) hivatkozva. Október 15-én üzemkezdettől november 30-án üzemzárásig a 60-as villamos (ez a fogaskerekű) helyett Városmajor és Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között pótlóbusszal lehet utazni. Alternatív eljutási lehetőségként a 21-es, a 21A, a 22-es, a 22A, a 91-es, a 155-ös, a 156-os, a 212-es, a 222-es buszt, az 56-os, az 56A, az 59-es, az 59B vagy 61-es villamost ajánlja a BKK.

Tovább

Jövőre hét hónapig a Pasaréti utat fogják felújítani

október 11., 13:30 Módosítva: 2018-10-11 21:46
132

2019 első negyedévében kezdődik meg a szűk, de elég nagy forgalmú Pasaréti út felújítása, a munkálatok várhatóan hét hónapig tartanak majd, derül ki a Budapesti Közlekedési Központ közleményéből. 

Tovább

Nézőpont: Nincs esélye az ellenzéknek Tarlós ellen

október 10., 08:52 Módosítva: 2018-10-10 18:17
669

A kormányközeli Nézőpont Intézet szeptemberben Budapesten végzett közvélemény-kutatása alapján

Tarlós István legalább 45 százalékot szerezne egy most vasárnap tartandó önkormányzati választáson.

A Tarlós újabb főpolgármester-jelöltségének bejelentésére időzített felmérés szerint egy közös, eddig még meg nem nevezett, baloldali jelölt 30 százalékos eredményt érne el, a Jobbik jelöltje 6, az LMP-jé pedig 8 százalékot. Az ellenzéki pártok jelöltjei tehát összefogva is kevesebb szavazatot érnének el, jóllehet a jelenlegi pártrendszerben a Nézőpont szerint "meglehetősen valószínűtlen" a közös főpolgármester-állítás, és még akkor is veszítenének, ha az összes rejtőzködő szavazó az ellenzéki jelöltre húzná be a voksot.

Tovább

Egy év múlva indulhat a Lánchíd és a Váralagút felújítása

október 9., 17:54 Módosítva: 2018-10-09 18:29
0

Megjelent a Lánchíd, a Váralagút és a Széchenyi István tér alatti villamos-, közúti aluljáró kivitelezésének ajánlattételi felhívása, a kivitelezés egy év múlva kezdődhet el.

Tovább

Miért locsol a locsolóautó, ha nincs por és meleg?

október 5., 12:04 Módosítva: 2018-10-06 09:13
43

Meglepődve tapasztaltam, hogy Budapesten a XIX. kerületi Wekerle-telepen több hete majdnem minden nap FKF-es autó locsolja a közutakat. 

– írta szeptember végén olvasónk, aki menten a helyszínen tettek mezejére lépett. Odament a locsolóautó sofőrjéhez, miközben a sofőr a tűzcsapból töltötte a tartályt, és megkérdezte tőle, hogy minek locsolják az utat, amikor nincs is meleg napközben.

Mint olvasónk beszámolt róla, a sofőr azt mondta neki, hogy megadott óraszámot kell eltöltsenek locsolással, és mivel idén még nem volt meg a kvóta, így most kell járnia az utakat, ezzel pocsékolva a benzint, vizet és az időt.

Tovább

Leszerelték az életveszélyes magasságkorlűtozót a gyorsforgalmin

október 4., 22:31 Módosítva: 2018-10-06 00:01
104

Leszerelték a ferihegyi gyorsforgalmi úton lévő magasságkorlátozó kaput, írja az ATV. Ez a szerkezet arra hivatott, hogy a felüljáró előtt megállítsa a magas rárműveket, hogy be ne szoruljanak az aluljáróba. Viszont a terv csak részben működött, hiszen annyira merev volt az út felett keresztbe szerelt vas, hogy számos súlyos baleset, köztük halállal végződő is, okozója volt.

Legutóbb 28-an sérültek meg, amikor egy magas busz szorult be alá, gyakorlatilag levágta a jármű tetejét.

Az ATV szerint a merev vas helyett fejlettebb technológiát fognak használni. Egy szenzor méri majd be a közeledő járműveket, és ha azok magasabbak a kelletténél, egy információs tábla villogva figyelmezteti a sofőröket arra, hogy térjenek le az útról.

(Borítókép: Tűzoltók és mentők dolgoznak egy összeroncsolódott emeletes autóbusz mellett a Ferihegyi repülőtérre vezető úton 2018. május 29-re virradó éjjel miután a külföldi rendszámú jármű a Felsőcsatári úti aluljáró előtti magasságkorlátozó kapunak rohant. - fotó: Mihádák Zoltán / MTI)
Tovább

Mindenszentekre időzítették a temetői villamospálya felújítását

október 4., 19:54 Módosítva: 2018-10-05 10:13
311
Budapest egyik legnagyobb temetőjéhez, az Új Köztemetőhöz nem jár majd a villamos mindenszentekkor, így oda majd csak pótlóbusszal és többletátszállással lehet eljutni. Azért okozhat problémát a villamos hiánya, mert ilyenkor a temetők körül hatalmas forgalmi dugó és közlekedési káosz szokott kialakulni, így a közúton haladó pótlóbuszok nem kecsegtetnek sok jóval.

A munkák a Fiumei úti vonalak Népszínház utca és Orczy tér közti szakaszát érintik, vagyis több villamos (24, 28-28A, 37-37A és 62-es) közlekedése lesz korlátozva október 14-étől két hónapon keresztül, hívja fel a figyelmet a Közlekedő Tömeg Egyesület.

elismerik, hogy a felújítás már igazán időszerű, hiszen nagyon rossz állapotban van a pálya: a váltókon csigalassúsággal haladnak át a járművek, az életveszélyes sínek miatt pedig korábban már többször is le kellett állítani a forgalmat, nemritkán éppen a csúcsidő közepén.

Tovább

Nem tud a kórház arról, hogy az elbocsátott szívsebész betegéhez köze lenne

október 4., 18:17 Módosítva: 2018-10-05 20:30
238

Mi is beszámoltunk a Népszava értesüléséről, ami szerint meghalt az Országos Kardiológia Intézetből elbocsátott szívsebész, Székely László egyik műtétre váró betege.

A lap úgy tudja: az 55 éves férfit július közepén vizsgálták meg a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. A Népszava információi szerint a betegnek speciális, egyedi gyártású érimplantátumra volt szüksége. Orvosa elindította az eszköz legyártásához és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, de mire a papírok szeptemberre megérkeztek, Székely elbocsátása már zajlott.

Tovább

Azbesztportól rettegnek az újlipótvárosiak

október 3., 16:57 Módosítva: 2018-10-04 13:48
268
Attól tartanak a Kárpát utcaiak a XIII. kerületben, hogy mérgező azbesztpor szállhatott lakásaikba és a környező óvodák udvaraira egy székházépület bontásakor. Ami biztos: az épületet bontják, az illetékes hatóság csöndben van.

A hét elején rengeteg lakó osztotta meg azt az információt a helyi közösségi oldalon, hogy 

a 70-es évek második felében épült KISZ-székhaz, későbbi K&H-székház bontásánál az azbesztmentesítés nem történt meg szakszerűen, ezert az azbeszt a levegőbe került, minek következményeként a bontást leállították. A bontási törmelék a helyszínen van.

Megkerestük az egyik, az ügyben aktív helyi lakót, aki elmondta, hogy információi szerint bár a belső azbesztmentesítés a bontás előtt rendesen el lett végezve, a külső homlokzat alatt a hatóság azbeszttartalmú síkpalát talált. Ezért állították le az építkezést.

A K&H Bank Zrt. Pozsonyi úti (Kárpát utcai) ingatlanának új tulajdonosa nem más, mint a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelő török milliárdoshoz, Adnan Polathoz köthető PD Real Estate Development Kft. Az átlátszó.hu információi szerint dunai panorámás szálloda épülhet a XIII. kerületi irodaház helyén.

Tovább

A fővárosi bringások forgalmi no-go zónái

október 2., 16:35 Módosítva: 2018-10-03 14:51
411
A kerékpáros fejlesztések egyik legfontosabb adatsora a baleseti statisztika: nyilvánvaló, hogy ahol sok a baleset, ott hozzá kell nyúlni a rendszerhez. Budapesten a BKK 2016 óta végez adatgyűjtést, ez alapján összesen négy veszélyes helyszínt azonosított. A témában csak néhány kutatás készült, ám azok jóval szélesebb körben határozzák meg a veszélyes pontokat a fővárosban.

A napokban a BKK-tól azt tudakoltuk, hogy vizsgálják-e, kerékpáros szempontból hol vannak Budapest legbalesetveszélyesebb gócpontjai, és mit tesznek a veszély csökkentése érdekében. Mint kiderült, a BKK a MOL Bubi indulása után, 2016-ban készített egy speciális, kerékpáros baleseteket tartalmazó gyűjtést a 2013-2015. közötti időszakra. Az adatok alapján az alábbi négy baleseti sűrűsödési helyet azonosították:

Mint látható, a négy gócpontból két év alatt kettőt építettek át, a másik kettőben egyelőre még csak tervezik ezt. KSH-forrásból a következő helyszíneket lehet még megjelölni Budapesten, ahol legalább évi egy baleset történt.

4 baleset három év alatt:

 • Erzsébet tér - József Attila út találkozás
 • Könyves K. körút - benzinkúti behajtó (Mol)
 • Korponai út - Kőbányai út kereszteződés
 • Rónai utcai OBI-kijárat
 • Pesti út-Bujákhida u. kereszteződés

3 baleset:

 • Alkotmány u. - Hold u. kereszteződés
 • Az Árpád híd Dagály utcai felhajtója
 • Reitter F. u. - Kámfor u. kereszteződés
 • Cinkotai út - Egressy út kereszteződés

Információink szerint a fenti 9 baleseti helyszínből kettőt építettek át az elmúlt években: a Kőbányai útit és a Dagály utcait. A többi hét még várat magára. Ha az eddigi trend folytatódik, az legalább évi 7+2 súlyos balesetet jelent minden további évben. 

Az is leszűrhető a listákból, hogy a legveszélyesebb helyszíneken szinte mindenhol kétirányú bicikliút találkozik az autósok által használt úttal. Mint az majd a cikkből később kiderül, ezeknél a kerékpáros azért nem figyel, mert (hamisan) biztonságban érzi magát az elszeparált bringaúton, az autósok meg sokszor nem számítanak a védett kerékpárúton váratlan irányból érkező kerékpárosra.

A fenti helyzetet napi szinten tapasztalják az Index újságírói is a szerkesztőségbe menet az Árpád fejedelem útja - Serfőző út kereszteződésénél. A BKK-listában is szereplő gócpont egy T-alakú kereszteződés, középszigetes kerékpáros átvezetéssel, melyben a Serfőző utcán az Árpád-hídról érkező forgalom alárendelt az Árpád fejedelem útjával illetve az azzal párhuzamosan haladó kerékpárúttal szemben. Három év alatt nyolcszor ütöttek el itt kerékpárost. A fő okok a következők voltak:

 • a bringaút átvezetésének sárga burkolati jelei kopottak,
 • a kerékpárosok sokszor takarásból érkeznek,
 • az autósokat figyelmeztető táblák nehezen észrevehetők, főleg délelőtt, amikor szembe tűz a nap, 
 • sok autós a kereszteződésbe becsorogva a balról érkező közúti sávot nézi, a jobbról érkező biciklisre nem is számítva.

A megoldást szakértők szerint itt a kiemelt (sárga-vörös) bringás burkolati jelek felfestése, az egyértelműbb, jobb kitáblázottság, a Serfőző utcán érkező autósok lassítása hozná el.

Az Árpád fejedelem útja - Serfőző út kereszteződése
Az Árpád fejedelem útja - Serfőző út kereszteződése
Fotó: Németh Sz. Péter

A fenti lista a KSH statisztikái alapján állt össze, amit a rendőrség baleseti adataiból készítenek. A KSH (2012 és 2017 első félév között gyűjtött) adataiból a következő trendeket lehet kiszűrni: a kerékpáros balesetek (és kerékpáros sérültjeik) száma fokozatosan emelkedett 2012-től kezdve - négy év alatt több mint tíz százalékkal -, a baleseteknek pedig csökkenő arányban okozói a bringások (nagy átlagban a negyedüknek), valamint, hogy a kerékpáros balesetek közel fele a nyár három hónapjában történik.

Tovább

Az állam felújít, de nem sok köszönet van benne

szeptember 29., 19:11 Módosítva: 2018-09-30 09:56
0
Budapesten lezártak egy vasúti aluljárót, a gyalogosoknak pedig most fél órát kell kerülniük, hogy megközelítsék a munkahelyüket, akik pedig nem akarnak ennyit gyalogolni, azok inkább átvágnak a veszélyes építkezésen. A dolgozók közel fél évet vártak arra, hogy a beruházó egyáltalán megkérdezze a minisztériumtól, hogy van-e pénz buszjáratra, amire eddig nem futotta az EU-s milliárdokból. Most viszont nagyon úgy tűnik, mielőtt rábólinthatnának a dologra, addigra elkészül az aluljáró, és már nem is kell az a busz.

Nemrég számoltunk be arról, hogy Mészáros Lőrincék Százhalombattán betontömbökkel zárták el a vasúti átjáró munkaterületét, ami miatt a helyieknek 4,5 kilométert kell kerülniük. Ezután több levelet is kaptunk, amiben az olvasóink egy kísértetiesen hasonló helyzetről számolnak be Budapest XXII. kerületéből, ahol egy sínek alatt átmenő aluljárót zártak le építkezés miatt.

Én személy szerint kevésbé vagyok érintett, csak autóval használtam az aluljárót, illetve a vasúti lezárás érint (vonattal lehet legjobban elkerülni a dél-budai dugókat), de önmagában a felújítással nincs semmi bajom, örülök is neki, hogy megcsinálják (most az esetleges túlárazásoktól meg határidőcsúszásoktól eltekintve). Csak olvastam a cikkét és bevillant, hogy hasonlóról van szó nálunk is a kerületben. És igen, reggel munkába menet és délután hazafelé elég sokan vágnak át a lezárt munkaterületen, mert nincs más választásuk, a buszok a Nagytétényi úton mennek (Vágóhíd utcai megálló). Igazság szerint a sínek Duna felőli oldalán ipartelepek vannak és egy kollégium, nem annyira lakóövezet – írta az egyik olvasónk.

Az önkormányzat oldala is nehezményezi, hogy Budafok-Téténynél a gyalogosok egy olyan fél órás kerülőútra vannak kényszerítve, ahol néhol nemhogy közvilágítás, de járda sincs. 

Tovább

Újra előkerült a Nyugatit és a Délit összekötő alagút ötlete

szeptember 27., 20:36 Módosítva: 2018-09-28 12:54
680

Javasolja a Miniszterelnökség Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkára,  Fürjes Balázs, hogy vizsgálják meg a lehetőségét annak, épülhetne-e egy alagút a Déli és a Nyugati pályaudvar között, írja az MTI. 

Tovább

Szélesebb lehet 1,5 méterrel a Lánchíd

szeptember 26., 09:58 Módosítva: 2018-09-27 09:54
285
A Lánchíd terveit áttervezik, így a kőoroszlánok áthelyezésével a gyalogosjárdák, hídfők körüli erkélyek körülbelül 80 centiméterrel szélesebbek lesznek. A kivitelezés 3 évről másfél évre rövidül, mert az Alagutat és a Lánchidat egyszerre tudják felújítani.

Hétmilliárd forintot szereztünk a kormánytól a Lánchíd felújítására

– közölte Tarlós István főpolgármester a fővárosi közgyűlés ülésén.

Ezzel eldőlt, hogy a korábbi tervektől eltérően mégis egyszerre lehet majd felújítani a Lánchidat és az Alagutat, így a kivitelezés se tart majd három évig, hanem 18 hónap alatt megoldható, azaz az autósok legfeljebb másfél évig számíthatnak dugókra a környéken.

Az első, tavalyi előterjesztés szerint a Lánchíd és a Váralagút felújítása másfél év alatt megoldható 22,3 milliárd forintból. Idén tavasszal úgy tűnt, nem lesz csak 16, milliárd forintja a fővárosnak, ezért a beruházást kettébontották a hídra, majd azután az Alagútra.

Tarlós ekkor arról beszélt, hogy a kivitelezés így három, három és fél évig fog tartani. Időközben kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Tarlóst szeretné látni a főpolgármesteri székben a következő ciklusban is. Tarlós viszont közölte, hogy ehhez több feltételnek is teljesülni kell, többek között annak, hogy a főváros több pénzt kap a Lánchídra és az Alagútra, ezáltal egyszerre tudja felújítani őket.

A pluszpénz volt Tarlós egyik feltétele, amit Orbán Viktorra szemben támasztott, amikor a miniszterelnök a 2019-es főpolgármester-jelöltség elvállalásáról győzködte őt - a Népszava szerint sikerrel.

Borítókép: Martiskó Gábor / Index.

Tovább

Támogatta a főváros az új rendőrfőkapitányt

szeptember 26., 09:33 Módosítva: 2018-09-26 10:59
2

Egyhangúan támogatta Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitánnyá történő kinevezését a Fővárosi Közgyűlés. A mostani rendőrfőkapitány, Bucsek Gábor szeptember 30-án távozik a posztjáról. Kinevezését saját kérésére vonta vissza a belügyminiszter, aki - az országos rendőrfőkapitány javaslatára - Terdik Tamást jelölte a posztjára.

Terdik Tamás rendőr ezredes a budapesti rendőrfőkapitány bünügyi helyettese mellette Segyevi Zoltán rendőr alezredes a budapesti rendőrkapitányság bűnmegelőzési osztály megbízott vezetője 2017. július 28-án.
Terdik Tamás rendőr ezredes a budapesti rendőrfőkapitány bünügyi helyettese mellette Segyevi Zoltán rendőr alezredes a budapesti rendőrkapitányság bűnmegelőzési osztály megbízott vezetője 2017. július 28-án.
Fotó: Soós Lajos / MTI

Terdik Tamás a közgyűlés ülésén elmondta: 19 éve rendőr, 2008 óta Budapesten. 2015-ben lett Bucsek Gábor bűnügyi helyettese. Bucsek hitvallását magáénak tartja, munkáját folytatni kívánja, közölte. 

Mint ismertette, az elmúlt években a kiemelt bűncselekmények száma csökkent, a nyomozási mutatók javultak, de a rendőrség lakossági szolgáltató jellegét erősíteni kell. 

Tovább

Nem jár a 2-es metró az Örs vezér tér és a Deák tér között

szeptember 25., 17:47 Módosítva: 2018-09-25 18:25
4

Járműhiba miatt nem közeledik a 2-es metró az Örs vezér téri végállomás, illetve a Deák Ferenc tér között kedd délután - közölte a Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalára hivatkozva az MTI.

Az Alstom Metropolis szerelvény meghibásodása miatt a kimaradó szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Tovább

Új jegyvásárlási szabályok a HÉV-vonalakon

szeptember 25., 07:26 Módosítva: 2018-09-25 13:03
12

Szeptember 1-jétől megváltoztak a jegyvásárlási szabályok a HÉV-vonalakon: Budapest közigazgatási határán kívüli megállókban csak előre megváltott kiegészítőjeggyel vagy bérlettel lehet felszállni a vonatokra - írta közleményében a MÁV. 

Tovább

Jövőre nyithat újra a Rác fürdő

szeptember 20., 19:33 Módosítva: 2018-09-20 22:27
50

A Rác fürdő és szálló újranyitását 2019-re tervezi a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt., ez 2,5 milliárd forintba kerülhet - ez derült ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott javaslatból, amiről az MTI írt.

Tovább

Kezdődik a Szentháromság téren álló palota felújítása

szeptember 20., 09:23 Módosítva: 2018-09-20 18:22
28

Hamarosan kezdődik a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium egykori palotájának rekonstrukciója a budai Várban. A Szentháromság téren álló épületet az eredeti, 1903-as tervek alapján újítják fel, és a Pénzügyminisztérium költözik be az épületbe – írja a Magyar Idők.

A felújítást végző PM-TÉR6 Nonpprofit Kft.-nél a korábbi, túlárazás miatt eredménytelen közbeszerzési eljárás után saját állományba vett tervezők alkalmazása mellett döntöttek, így a régészeti, bontási-feltárási munkákkal egy időben, az ezek során szerzett információk, adatok felhasználásával tervezhetnek. A cégnél most úgy számolnak, hogy az év végéig bemutathatják a látványterveket, és mindenki megismerheti, milyen lesz a pénzügyi tárca régi-új épülete.

Az sajnos nem derül ki a Magyar Idők cikkéből, hogy mennyi ideig tart majd a felújítás, mennyibe fog kerülni és mikor költözhet be az épületbe a Pénzügyminisztérium.

Tovább

Amatőr hibák miatt nézhet ki a Kútvölgyi külseje úgy, mint egy zombifilm kórháza

szeptember 17., 14:58 Módosítva: 2018-09-18 10:25
246
A budapesti Kútvölgyi Kórházat három éve kezdték felújítani, már régen készen kellene, hogy legyen, de jogviták miatt félbemaradtak a munkálatok. Egy belső forrás keresett meg minket, aki beszámolt arról, hogy állítása szerint milyen szakmai mellényúlások állhatnak a Kútvölgyi Kórház - általa “szégyenletesnek” nevezett - kivitelezése mögött. Aztán a kivitelezésért felelős konzorciumvezető cég is megszólalt az üggyel kapcsolatban.

Nemrég tettünk közzé egy videót a Kútvölgyi Kórház lecsupaszított falairól, ehhez az állapothoz hosszú, és egyre inkább lefelé tartó út vezetett. Az épület négyemeletes részének homlokzati felújítása még 2015 szeptemberében kezdődött az állványzat megépítésével és a külső burkolat bontásával, miközben odabent tovább folyt az ellátás. 

A Semmelweis Egyetem egy hónappal később bejelentette, hogy az uniós támogatásoknak köszönhetően az 1,75 milliárd forintos rekonstrukciós keret 4,7 milliárdra ugrott, amiből 11 egyetemi épület tudnak felújítani.

A Kútvölgyi kivitelezési feladatait az erre a munkára létrehozott Kútvölgyi 2015 Konzorcium  nyerte el a kiírt közbeszerzésen. A konzorcium vezetője az Épkar Zrt. volt, amelyhez a West Hungária Bau Kft. társult. Előbbi céget egyébként Szeivolt István, Tiborcz jó ismerőse irányítja, utóbbi pedig Tiborcz korábbi üzlettársának, Paár Attilának a tulajdonában van.

A munkák azonban nem készültek el 2016-ra, mert a kivitelező és a megbízó között jogvita kezdődött, így az épület felújítási munkálatai félbemaradtak, még az állványzatot is lebontották. 

A jogvita létéről tavaly Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára adott egy rövid tájékoztatást a jobbikos Sneider Tamás kérdésére, aki azt is megígérte, hogy a projekt "fizikai befejezésének" határideje 2018. február 28. lesz, ami viszont szintén meghiúsult.

Tovább

Hogy kerül a fa a járda közepére?

szeptember 17., 13:52 Módosítva: 2018-09-18 09:24
335
Kikerülni nem lehetett, kivágni nem lehetett, körbeépítették. Egy történet két szemszögből.

Vannak annyira kerek történetek, amihez az újságíró már nem nagyon tehet hozzá, csak háttérbe vonul, és hagyja beszélni az érintetteket. Ilyen a Pillangó parki járdafák esete is.

Helyi olvasónk szemszögéből a történet:

A Pillangó park felújítására (Pillangó utcai metróállomásnál) 590 millió forintot költenek el feleslegesen, értelmetlenül. A lakossági tiltakozás hatására bizonyos tervezett elemeket nem csinálnak meg (érdekes módon a költségek mégsem csökkennek). A korábbi járdák nyomvonalát értelmetlenül módosítják. A tiltakozás hatására állítólag fákat nem vágnak ki. Ez utóbbi kettőnek az lesz az eredménye, hogy fák több helyen a járda közepén fognak állni, illetve túl közel a járdához. Sajnálom előre a babakocsisokat, a tolókocsisokat, akik nehezen és a vakokat, akik talán egyáltalán nem tudnak majd az ilyen járdákon közlekedni. Nem beszélve arról, hogy a térkővel körbeépített fák pár hónapon belül fel fogják nyomni az új járdákat, amelyek azokon a szakaszokon járhatatlanok lesznek.

Tovább

Termálvizet találtak a Vadász utcai sportközpont építkezésén

szeptember 17., 12:19 Módosítva: 2018-09-18 08:41
145

Termálvizet találtak az V. kerületben a Vadász utcai sportközpont építése során, a több hónapon keresztül tartó fúrási munkálatok sikerrel jártak és a fellelt, 800 méter mélyről származó termálvíz nemcsak fürdőzési, hanem fűtési, vízmelegítési célra is alkalmas.

Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint elmondta, hogy a termálvíz közepes-magas oldott ásványianyag-tartalmú, hidrogén-karbonátos víz. Becsült vízhozama 400-500 liter percenként. A szakemberek szerint nagyon jó minőségű.

A kitermelhető víz 57-58 Celsius-fokos és valószínűsíthető, hogy a gyógyvízzé minősítéshez szükséges eljárás is lefolytatható lesz.

A belvárosi önkormányzat a Vadász utca 30. szám alatt egy multifunkcionális sportközpontot épít, amiben lesz úszómedence, tanmedence, wellness központ szaunákkal, termálvizes medence, tornaterem, fitneszközpont, valamint egy óriási mászófal.

Tovább

Mentő ütközött autóval a Petőfi hídon

szeptember 14., 09:51 Módosítva: 2018-09-14 13:31
0

Összeütközött egy mentőautó egy autóval péntek reggeli a budapesti Petőfi hídon, írja a police.hu

Tovább

Meghalt egy motoros az Erzsébet hídon

szeptember 13., 09:44 Módosítva: 2018-09-14 05:17
154

Olyan súlyos balesetet szenvedett egy motoros az Erzsébet hídon, Budapesten csütörtök reggel, hogy a helyszínen belehalt a sérüléseibe, írja a Police.hu 

A baleset reggel nyolc előtt nem sokkal történt, a motoros egy autóval ütközött a hídon, egyelőre tisztázatlan, pontosan hogyan történt a baleset. 

A helyszínelés miatt torlódások voltak a környéken és a belvárosban. 

Tovább