Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Budapest

Tízméteres fákat döntött ki a szél Budapesten

január 14., 15:50 Módosítva: 2019-01-15 11:54
6

Sok munkát ad a tűzoltóknak a szeles időjárás Budapesten. A Katasztrófavédelem közlése szerint:

  • a 14. kerületben, az Ilosvai Selymes utcában egy tízméteres fa kidőlt és egy vezetékre zuhant,
  • a 21. kerületi Erdősor utcában szintén egy tízméteres fa dőlt ki az úttestre,
  • a 19. kerületben, az Udvarhely utcában szintén kidőlt egy nagyméretű fa, ami távközlési vezetéknek dőlt,
  • a 2. kerületben, a Széher úton egy kétméteres ág szakadt le az útra,
  • a 15. kerületi Kőrakás parkban egy faág egy autóra szakadt,
  • a 8. kerületben, a Szigony utcában egy épület tetejéről bádoglemez lógott,
  • és ugyanez történt a 2. kerületi Pasaréti úton is egy társasház tetején.
Tovább

Karácsony leállítaná a Liget-projektet

január 14., 10:33 Módosítva: 2019-01-14 13:47
477

Megválasztása esetén kezdeményezni fogja a Liget-projekt leállítását - mondta Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje hétfő reggel az M1-en az MTI szemléje szerint.

A zuglói polgármester szerint a projekt leállítására azért van szükség, mert

egy parkban építkezni őrültség. ...  azt, hogy a Városligetben monumentális, bármilyen funkciójú épületek legyenek, én ezt urbanisztikai, városrendezési szempontból egy katasztrofálisan rossz ötletnek gondolom.

Karácsony társadalmi vitát kezdeményezne arról, hogy a Városligetben már zajló építkezéseket miként varrják el. Az építkezés helyszínének inkább Budapest számos rozsdaövezeteinek egyikét tartaná jónak.

Tovább

Villamosnak ütközött egy autó a Fehérvári úton

január 13., 10:24 Módosítva: 2019-01-13 12:56
1

Villamossal ütközött egy kocsi vasárnap délelőtt Budapest XI. kerületében, a Fehérvári út és a Kondorosi út kereszteződésében, írja a Katasztrófavédelem. A tűzoltók áramtalanították az autót és megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Elsődleges információik szerint a balesetben senki nem sérült meg.

A BKK a Facebook-oldalán azt írja, hogy a baleset miatt nem járnak a 17-es, 41-es és 47-es villamosok Budafok kocsiszín és Albertfalva kitérő között. Az utasokat pótlóbuszok szállítják.

Frissítés 11:15-kor: A BKK legfrissebb bejegyzése szerint újra a teljes vonalon járnak a villamosok.

Tovább

A 4-es metró újabb állomására telepíthetnek beléptető kaput

január 13., 08:23 Módosítva: 2019-01-13 12:18
85

A 4-es metró vonalán újabb állomás kapta meg a beléptető kapukra vonatkozó engedélyt, szúrta ki a Napi.hu.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hirdetménye szerint a Budapesti Közlekedési Központ megbízásából a pro Montel Zrt. telepítheti a kapukat a 4-es metró Keleti pályaudvarnál lévő végállomására. Korábban a minisztérium a 4-es metró Kálvin téri és János Pál pápa téri állomására is megadta ezt az engedélyt.

A beléptető kapuk a késésben lévő elektronikus jegyrendszer bevezetéséhez kellenek.

Tovább

Nyártól villamosozhatunk Kelenföldig az 1-essel

január 11., 13:36 Módosítva: 2019-01-12 16:05
494

Várhatóan nyáron befejeződnek az 1-es villamos Kelenföld vasútállomásig tartó meghosszabbítási munkái - közölte a BKK. Létrejön az összeköttetés az Etele téri végállomáson az 1-es villamos, a vasút, a helyközi buszjáratok, a fővárosi kelenföldi buszjáratok, az M4-es metró és a budai fonódó hálózat 19-es és 49-es villamosjárata között. Az Etele téri csomópont összekapcsolódik majd Kelenfölddel és Dél-Pesttel, az agglomerációból érkezők pedig gyorsabban jutnak el a belvárosba. 

A közlekedési vállalat szerint a kiemelt közlekedésfejlesztési beruházás eredetileg tervezett befejezési határidejét módosítani kellett, mert nem várt körülmények merültek fel: előre nem látható közműmunkák elvégzésére volt szükség, és a már a kivitelezés ideje alatt elfogadott XI. kerületi jogszabályváltozás következtében a villamosvégállomás helyiségek eredeti tervek szerinti kialakítása sem volt lehetséges.

Új megoldást kellett találni a villamosvezető és a biztosítóberendezést vezérlő munkatársak elhelyezésére, ezért egy városképi szempontból is esztétikusabb, könnyűszerkezetes épületet terveztek. A létesítmény megépítéséhez szükséges engedélyeztetés jelenleg is folyamatban van, a projekt kivitelezési szerződésének módosítása pedig az előírásoknak megfelelően történik meg - írják.

A forgalom idén nyáron indulhat el a végállomásépítés csúszása miatt, de minden egyéb, a végállomási épület felépítéséhez nem kapcsolódó kivitelezési munka, beleértve a vasúti és a közúti építési munkákat is várhatóan még korábban, áprilisig befejeződik. Ettől kezdve a végállomási térségen kívül forgalomkorlátozásra nem kell számítani.

Új járművek is érkeznek 2019 végéig, a CAF öt darab, vadonatúj, 56 méteres, alacsonypadlós, légkondicionált villamosszerelvényt szállít le.

Az „1-es villamos meghosszabbítása az Etele térig (IKOP-3.1.0-15-2016-00007)” projekt a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 8 milliárd forinttal támogatja. A beruházás kivitelezési költsége nettó 8 656 163 879 forint.
Tovább

Keresnek egy férfit, aki gázt fújt be egy metrókocsiba

január 10., 10:50 Módosítva: 2019-01-10 18:29
106

Garázdaság miatt keres a rendőrség egy férfit, aki még októberben fújt be egy metrószerelvénybe valamilyen irritáló hatású anyagot, valószínűleg gazspray-t vagy paprikaspray-t. 

Tovább

Milliárdokból újítják fel a Vörösmarty teret és a Podmaniczky teret

január 9., 13:24 Módosítva: 2019-01-09 18:04
175

Teljesen megújul Budapest két nagy belvárosi tere, a Vörösmarty és a Podmaniczky tér. Ezt  a  Fidesz-KDNP-s Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere jelentette be szerdán, írja az MTI.

Tovább

Nem azért füstöl a 3-as metró, amire először gondol

január 8., 17:39 Módosítva: 2019-01-08 19:48
56

Füstpróbát tart a BKV a 3-as metró északi, felújítás alatt lévő állomásain, a tesztek február végéig zajlanak, írja a BKV közleménye. A próbák célja az új szellőzőberendezések hatékony működésének ellenőrzése.

A tesztsorozat hét helyen zajlik, és helyszínenként várhatóan négy-öt napig tart. A próba alatt a metró szellőző kivezetésein füst kiáramlására lehet számítani, naponta akár többször is. A füstpróbák hétköznap 16-22 óra között, hétvégén pedig egész nap zajlanak majd.

Az első próbákat a Forgách utcai megállónál végzik január 11. és 15. között, füstkiáramlásra ekkor a Gyöngyösi utcai és az Árpád hídi állomás közötti szakaszon lehet számítani.

Tovább

Elindult Horváth Csaba budapesti kampánya

január 8., 13:18 Módosítva: 2019-01-08 14:49
390

Szabad Budapestet most! címmel tartott sajtótájékoztatót Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje, Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke, Tüttő Kata, az MSZP budapesti alelnöke a Városházán, írja a Hvg.hu. Mint ismert, Horváth Csaba elindul az ellenzék előválasztásán, ahogy Karácsony Gergely is.

Horváth Csaba a sajtótájékoztatón elmondta, hogy tervei között szerepel elektromos buszok forgalomba állítása, a dugók csökkentése, és az, hogy 10 adóforintból 1-et visszaszerez a fővárosnak. Mint mondta, Puzsér Róbert nem szakértője a városnak, ellentétben Karácsony Gergellyel, akivel a programja 90 százalékban megegyezik.

Tovább

Két hónapos csúszásban van a 3-as metró felújítása

január 7., 08:41 Módosítva: 2019-01-07 15:29
1134

Az eredeti tervek szerint tavaly novemberben kellett volna elkészülnie a 3-as metró Lehel tér – Újpest központ közti szakasz felújítása, majd év végén annak átadása, azonban ez elmaradt. A Hvg.hu kérdésére a BKV azt mondta,

a műszaki átadás-átvétel a szakasz felújításának befejezése után, várhatóan 2019. január végén kezdődhet meg, majd a sikeres próbaüzem lefolytatása után következik a hatósági forgalomba helyezési eljárás, ami az első negyedév végére fejeződik be.

Ez azt jelenti, hogy a hatmegállós szakasz modernizálása mindennel együtt legalább 16 hónapba telik majd. Ezután kezdődhetnek meg csak a Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közti szakaszon a munkálatok, aminek a közbeszerzési eljárásai még folynak.

Várhatóan 2020 második felében kezdődhet meg az utolsó szakasz felújítása, ami 2022 végére fejeződhet be. A jelen állás szerint a teljes metróvonal felújítása 234 milliárd forintba kerül majd.

(Borítókép:  Máthé Zoltán / MTI)

Tovább

Hogyan takarítják a havas Budapestet?

január 5., 10:12 Módosítva: 2019-01-05 15:47
0

Az FKF Nonprofit Zrt. közleménye szerint 79 munkagéppel síkosságmentesítik Budapest fő- és közösségi közlekedési útvonalait a nappali műszakban. Ezen kívül 6 kisméretű célgép tisztítja a hidak és felüljárók járdáit, a kerékpárutakat. A gépeken kívül több mint 400-an kézi erővel takarítja a közjárdákat, közlépcsőket, a gyalogátkelőhelyeket.

Mint írják, a BKV járatai "rendben közlekednek", de ismét havazik, így a főutak „sónedvesek”, a mellékutak döntő többsége havas, takarításukat csak a főútvonalak rendbetételét követően tudják megkezdeni.

Arra kérik a gépjárművezetőket, hogy a megváltozott útviszonyok miatt fokozott figyelemmel, körültekintően közlekedjenek, illetve ha lehetősségük van, húzódjanak félre és engedjék el sárga villogós munkagépünket. Az ingatlantulajdonosok pedig takarítsák le és síkosságmentesítsék az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat, hogy a gyalogosok ne essenek hanyatt.

9 millió forintot hagytak a BKV-n tavaly

január 4., 17:16 Módosítva: 2019-01-05 11:25
82

Összesen több mint 15 ezer holmit hagytak fent a BKV járatain az utasok 2018-ban, hangzott el az RTL Híradójában. A riport szerint az elhagyott dolgokat a BKV munkatársai egy raktárban őrzik. A riportban elhangzott, hogy van ott mankó, babakocsi, kistévé, porral oltó, gördeszka, plüss, könyv.

A leggyakrabban esernyőt, sapkát, sálat és kesztyűt hagynak fent az utasok, de Nagy Ferenc járművezető talált már postagalambot és WC-ülőkét is.

Ezek szerint naponta 40-nél több ilyen holmi kerül a raktárba, ezeket regisztrálják, felcímkézik. A tárgyakat három hónapig tartják meg, utána eladják. Ha valaki egy éven belül jelentkezik érte, a pénzt megkapja, utána viszont a cég befizeti a pénzt az államkincstárba.

A riportban az is elhangzott, hogy pénzt is gyakran hagytak fent az utasok, tavaly összesen 9 millió forintot, amiből hatmilliót vissza is adtak gazdájuknak, a fennmaradó hárommillióért nem jelentkeztek.

Tovább

BKV: A tüntetések miatt nem árt néhány változásra felkészülni

január 4., 15:58 Módosítva: 2019-01-04 23:48
132

Szombaton tömegtüntetés lesz Budapesten, már kora délután Hősök teréről a Kossuth térre megy majd a menet, emiatt viszont a BKV-járatok nem fognak tudni rendesen közlekedni.

A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint útlezárásokra kell számítani szombaton 14 és 18 óra között a Hősök tere, az Andrássy út, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Kossuth Lajos tér környékén, emiatt változik a közösségi közlekedés menetrendje is.

A cég tájékoztatása szerint az érintett szakaszokat elkerülve módosított vagy rövidített útvonalon jár a 2-es, a 4-es és a 6-os villamos, a 3-as metrópótló busz, a 9-es, a 15-ös és a 115-ös, a 20E, a 30-as és a 30A, a 105-ös, a 230-as autóbusz, valamint a City-troli, a 70-es, a 72-es, a 73-as, a 75-ös, a 76-os és a 78-as trolibusz.

A lezárások ideje alatt a BKK a kisföldalatti és a 2-es metró használatát javasolja.

Borítókép: a túlóratörvény elleni egyik tüntetés a Hősök terén 2018. december 16-án. Fotó: Huszti István / Index.

Tovább

Folytatódik a fokozott ellenőrzés Budapesten

január 3., 13:04 Módosítva: 2019-01-03 18:08
18

A BRFK meghosszabbította a korábban elrendelt fokozott rendőri ellenőrzést Budapesten, ezt a honlapján jelentette be csütörtökön. 

Az indoklásban azt írják, hogy 2019. február 1-jén 8 óráig Budapest teljes területére rendelték el a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében. A honlapon hivatkozott jogszabály szerint egyébként ez elvileg azt jelentheti, hogy bárkit, bárhol ellenőrizhetnének, írja a 24. 

A rendőrség első körben december 13-án rendelte el január elejéig a budapesti fokozott ellenőrzést, akkor azzal indokolták, hogy  az adventi időszakban több nagy tömeget vonzó rendezvényt, vásárt jelentettek be, melyeknek eredményes rendőri biztosítása, a közrend és a közbiztonság rendjének fenntartása érdekében van erre szükség. 

Tovább

Metróval és hévvel is hazabumlizhatunk újévkor

2018. december 28., 06:28 Módosítva: 2018-12-28 10:20
289

Szilveszterkor a sűrített felszíni járatok mellett egész éjjel közlekedik majd a 2-es, a 3-as és a 4-es metró, valamint a hévek, írja az MTI a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) alapján.

Tovább

700 milliós szociális városrehabilitáció Békásmegyeren

2018. december 24., 10:47 Módosítva: 2018-12-24 19:52
16

709 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, az Európai Unió finanszírozásával elindult Békásmegyer nyugati oldalának komplex városrehabilitációs programja, írja az óbudai önkormányzat. Elsősorban a terület szociálisan veszélyeztetett lakóinak életminőségét próbálják javítani.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2016-ban nyújtotta be az idén támogatást nyert pályázatát. A pályázat célcsoportját a szakmai partnerekkel (Kék Pont, Motiváció Alapítvány, Óbudai Vagyonkezelő Zrt., Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ, Szociális Főosztály, Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft.), kiterjedt igényfelmérés és helyzetértékelés alapján jelölték ki. Velük az önkormányzat a napokban vette fel a kapcsolatot, hogy megtalálja azt a 35-40 családot, akik vállalják a programban való részvételt. 

Számukra szociális, egészségügyi, munkaerőpiaci, jogi és prevenciós programok sokasága vár majd. Az infrastrukturális beavatkozást egyrészt a kiválasztott önkormányzati bérlakások felújítása, energetikai korszerűsítése, másrészt a 2015-ben közösségi tervezéssel megtervezett multifunkciós Táncsics park részleges megépítése jelent.

A BKV karácsonyi ajándéka a villamosozóknak

2018. december 24., 10:39 Módosítva: 2018-12-24 20:57
0

A BKV Zrt. Fiumei úti pályafelújításának az idei évre tervezett, vágányzárral járó ütemei elkészültek, így a 24-es, 28-as és 37-es villamosok december 23-tól ismét a teljes útvonalukon járnak, a felújítás azonban folytatódik, áll a BKV közleményében.

A munkák – immár a villamosforgalom korlátozása nélkül – tovább folynak.  A teljes felújítás befejezéséig a burkolatok helyreállítása, új szegélyek építése, és a Baross kocsiszínbe egy új bekötővágány megépítése is megtörténik. Ezek a munkák a villamosforgalmat nem érintik. 

Tavasszal pedig egy rövidebb vágányzár keretében a Teleki László téri, Dobozi utcai és Magdolna utcai csatlakozó pályarészek is megújulnak, ezáltal korszerű, és sebességkorlátozásoktól mentes pályán haladhatnak majd a villamosok.

Estétől január 2-ig ingyenes lesz a parkolás Budapest nagy részén

2018. december 21., 09:22 Módosítva: 2018-12-21 14:17
17

Péntek este 8 órától január 2-án reggel 8 óráig a főváros nagy részén ingyenes lesz a parkolás - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI megkeresésére.

Ugyanakkor több parkolóban ezen időszakban is fizetni kell. Így az I. kerületben a Várban lévő és a Citadella alatti mélygarázsban, a III. kerületben a Flórián üzletközpont melletti mélygarázsban, a XIII. kerületben a Margitsziget északi részén található parkolóban, és a VIII. kerületben a Rákóczi tér alatti mélygarázsban is fizetős marad a parkolás.

Az őrzött, fizetős P+R parkolókban és garázsokban is fizetni kell majd az ünnepek alatt. Ezek a II. kerületben a Hűvösvölgy végállomásnál, a X. kerületben a Pillangó utcai metróállomás mellett, és az Örs vezér tere metróvégállomás mellett, a XIII. kerületben az Újpest-Városkapu metróállomásnál, és a XIX. kerületben a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti, valamint a KÖKI Terminálnál találhatók.

Budapesten elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

2018. december 20., 06:39 Módosítva: 2018-12-20 13:20
393

Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Tarlós István főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje december 18-án nyolc, 19-én hat mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön bizonytalan - várhatóan kis - mértékben ugyan, de javulás várható. Pénteken eleinte még nem lesz áttörő változás, de a légmozgás élénkül - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Tovább

Bemutatták, hogy nézne ki Budapest új városnegyede

2018. december 19., 20:15 Módosítva: 2018-12-20 14:10
452

Kihirdették a Budapest Déli Városkapu meghívásos nemzetközi tervpályázat eredményét szerdán, számolt be az MTI. A rendezvényen Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes azt mondta, a kormány és Budapest olyan műveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére vállalkoznak.

Tovább

A mindennapi gondok enyhítésére a leggazdagabb kerületben indítja az iskolabuszokat a kormány

2018. december 18., 17:28 Módosítva: 2018-12-19 20:37
1172

A kormányzat iskolabuszprogramot indít Budapesten, aminek a tesztelése a II. kerületben kezdődik 2019-ben - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kerületben tartott keddi sajtótájékoztatón.

A kormányzat célja a fővárosban és az agglomerációban élő emberek mindennapi közlekedési problémáinak enyhítése és az iskolabuszprogram várható forgalomcsökkentő hatására a közlekedés okozta környezeti terhelések mérséklése, mondta.

Tovább

Fákat vágnak a Disznófő alatt

2018. december 18., 15:56 Módosítva: 2018-12-25 16:11
465

Fakivágások kezdődtek hétfőn a XII. kerületi Szilassy úton, adta hírül a Normafa - természetesen blog.

"A környéken lakók kis számban képviseltették magukat. A helyiek kihívták a rendőröket, akik széttárták a karjukat, és az Önkormányzat embereit is, akik azt ígérték, megvizsgálják, mit tehetnek. Kint volt az egyik kereskedelmi televízió is" - írják beszámolójukban.

Tovább

Fidesz: Karácsony Gergely nem vesz részt a Fővárosi Közgyűlés munkájában

2018. december 18., 14:02 Módosítva: 2018-12-18 17:20
2

Gyakorlatilag két éve nem vesz részt a Fővárosi Közgyűlés munkájában Karácsony Gergely (Párbeszéd), a XIV. kerület polgármester - olvasható abban a levélben, amelyet az önkormányzat Fidesz-KDNP-s képviselője írt a polgármesternek, és az MTI lehozta.

Kovács Balázs a levelében arra kíváncsi, hogy a polgármester milyen intenzitással képviseli a több mint 120 ezer lakosú Zugló érdekeit a Fővárosi Önkormányzat közgyűlésében, annak tükrében, hogy az adatok tanúsága szerint gyakorlatilag nem vesz részt a testület munkájában.

A levélhez csatolt kimutatás szerint Karácsony 2017. február 25. és 2018. december 12. között öt alkalommal volt végig jelen a közgyűlésben, öt alkalommal meg sem jelent, míg 11 alkalommal csak néhány napirendi pontra jelent meg. Egyszer pedig úgy távozott, hogy nem jelentkezett ki.

Kovács Balázs úgy zárta levelét, hogy a Fővárosi Önkormányzat által készített kimutatást tájékoztatásul megküldte Molnár Zsoltnak, az MSZP budapesti elnökének is.

Karácsony Gergely nem reagált a levélre.

Egy belvárosi étterem nemcsak enni ad a hajléktalanoknak, de munkát is kínál nekik

2018. december 17., 11:39 Módosítva: 2018-12-18 06:40
3810

Adventi ebédre hívtak meg hajléktalanokat vasárnap a Menza Étterembe. A fedél nélkülieknek azonban nemcsak enni adni szeretnének. Vidák László tulajdonos meg akarja mutatni a hajléktalanoknak, hogy milyen munkát végeznek ott, és felajánlja a meghívottaknak, hogy dolgozzanak nála, amennyiben lehetőséget látnak rá.

1426396 10152416939056978 1952189667 n
Fotó: Menza Étterem és Kávézó / Facebook

A Kerülj vissza mozgalom a  társadalom gondoskodását akarja kifejezni a hajléktalanok iránt, a munkalehetőséggel pedig társadalmi beilleszkedésüket akarja támogatni. A mozgalom keretében olyan munkahelyek jelentkezését várják, amelyek hasonlóan támogató közeget tudnak adni nehéz sorsú embereknek, közölte a Főpolgármesteri Hivatal. 

 

Tovább

E-jegy-botrány: vizsgálóbizottságot követelnek

2018. december 12., 13:51 Módosítva: 2019-01-13 08:23
57
Négy ellenzéki párt közösen kezdeményezi egy fővárosi vizsgálóbizottság felállítását a budapesti tömegközlekedésben tervezett elektronikus jegyrendszer ügyében. Tarlós beelőzte őket: feljelentést tett a rendőrségen a projekt ügyében.

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, választ várnak arra, miért „dőlt be" a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) elektronikus jegyrendszerének projektje. Hangsúlyozta, az ellenzék mindent megtesz, hogy kiderüljön, mitől döglött meg" Tarlós István főpolgármester egyetlen saját erőből zajló" beruházása. A DK ennek érdekében feljelentést is tesz az ügyben a rendőrségen hűtlen kezelés gyanúja miatt – tette hozzá.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője elmondta, a városvezetés 12 milliárd forintos kárt okozott egy működésképtelen rendszer babusgatásával". Az ellenzéki politikus bejelentette, amennyiben a kormányoldal a közgyűlésben nem támogatja egy vizsgálóbizottság felállítását, akkor felállítanak egy alternatív ellenzéki testületet, amely szintén kikéri az ügy dokumentumait a történtek megismeréséhez.

Gál József, az LMP fővárosi képviselője utóbbiról azt mondta, amennyiben a Fidesz–KDNP nem szavazza meg a vizsgálóbizottság felállítását, akkor azzal azt ismeri el, hogy vaj van a füle mögött.

V. Naszályi Márta, a Párbeszéd budapesti képviselője arra emlékeztetett, hogy a városvezetés immáron tíz éve ígérgeti az elektronikus jegyrendszer bevezetését, amellyel szemben így semmi bizalma nem maradt a lakosságnak.

Az MSZP, a DK és a Párbeszéd politikusai ugyanitt szóltak arról is, botrányosnak tartják, hogy a főváros patkánymentesítése a jövő évtől nem az ezt a tevékenységet 45 éve végző Bábolna Bio feladata lesz, hanem egy hozzá nem értő konzorciumé". Horváth Csaba megjegyezte, a közbeszerzési csalás gyanúját is felveti, hogy az idei 250 millió forintos keret helyett jövőre több mint 900 millió forintért végzik el ezt a feladatot.

Tovább

Megvan Dabóczi utóda a BKK élére

2018. december 10., 11:12 Módosítva: 2018-12-10 19:02
392

Megerősítette értesülésünket lapunknak Tarlós István főpolgármester, hogy Nemesdy Ervint fogja javasolni jövő januárban a BKK élére, az akkor leváltandó Dabóczi Kálmán helyére.

Gyakorlott mérnökember, az apja tanszékvezető volt a műszaki egyetemen

– mondta lapunknak Tarlós.

Nemesdy Ervin
Nemesdy Ervin
Fotó: youtube

Nemesdy nem ismeretlen a BKK-ban és a Városházán sem. 2013 után tagja volt a BKK igazgatótanácsának, és mint arról beszámoltunk, Vitézy leváltása után Tarlós őt szerette volna a BKK élére. A BKK vezérigazgatója végül Dabóczi Kálmán lett, a nyugalmazott építőmérnök pedig inkább Tarlós vezető tanácsadó tanácsadójaként folytatta.

Mint azt megírtuk, Tarlós István maga kezdeményezte a jelenlegi BKK vezérigazgatójának, Dabóczi Kálmánnak a menesztését az e-jegy rendszer bevezetésének folyamatos csúszása miattRosszul felmért, időhúzó tevékenység volt, ami nem maradhatott következmények nélkül, nyilatkozta a miértről a főpolgármester.

Tovább

650 millióval megemelik a fővárosi patkánykeretet

2018. december 7., 12:00 Módosítva: 2018-12-07 15:36
201

2019-ben 650 millió forinttal megemelik a patkánymentesítésre szánt évi 260 millió forintos keretet az erről szóló előterjesztés szerint, amit szerdai rendkívüli ülésén tárgyal a fővárosi önkormányzat.

A 2018 közepén bonyolított pályázat csúszása miatt július 1 és 19 között nem volt patkánymentesítés Budapesten. Ez, és az elmúlt fél év csapadékhiányos időjárása kedvező feltételeket teremtettek a patkányok szaporodásának, amit az állatok alaposan ki is használtak.

A kormányhivatal járványügyi osztályának, és a június 19-től dolgozó új szolgáltatónak a jelentései szerint az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt Budapesten a patkányészlelések száma. Az előterjesztés szerint még nem kritikus a helyzet, de sürgősen lépni kell a kiterjedt fertőzöttség megelőzése érdekében. 

Tovább

Utcát neveznek el Makovecz Imréről Óbudán

2018. december 7., 11:38 Módosítva: 2018-12-07 13:39
15

Jövő hét szerdai rendkívüli ülésén tárgyalja a fővárosi közgyűlés az elmúlt években összegyűlt kerületi utcaelnevezési javaslatokat. A javaslatok névtelen közterületek elnevezésére vonatkoznak.

A legtöbb elnevezési javaslatot Óbuda nyújtotta be, itt lesz Zichy, Makovecz Imre, Mars, és Floralia utca; Vesta és Vergilius köz;  Till Ottó és Szent Maximilian Kolbe tér; valamint Kaszap István, Csíkszereda, Gyarmati Dezső, Batthyány-Strattmann László, Varsó-Bemowo, és Dr. Őrlős Endre park. Az I. kerületben lesz Kalevala park. 

Frissítés: nem lesz Kalevala park. A főpolgármesteri hivatal jelezte, hogy a főváros felülbírálta a kerületi javaslatot, és így nem Kalevala park, hanem a Budapest és az izraeli nagykövetség között megvalósult együttműködés alapján Jeruzsálem park lesz a Clark Ádám tér-Lánchíd utca-Alsó rakpart közötti közterület neve.

A XI. kerület új nevei: Szent Charbel park, Völgycsillag, Víztükör, és Sásliliom utca. A XVI. kerületben Csobogó utca lesz, Csepelen Brenner János park, Soroksáron pedig Tutajos, Bokréta,Boglya, Táltos, Fáklya, Kézműves, Iparos, Gyáros, Égerfa, Tearózsa, és Cifra utca.

Tovább

A villamos csak a Jászai Mari térig megy, de mire odaérünk, lehet, hogy továbbmehetünk

2018. december 6., 07:35 Módosítva: 2018-12-06 09:58
0

Reggel nem járt egy ideig a 4-es és a 6-os villamos a Blaha Lujza tér és a Jászai Mari tér között. A BKK azt közölte: a járat ezen a szakaszon karbantartás miatt nem közlekedik.

A Széll Kálmán térről induló villamoson reggel fél 8 előtt azt mondták be: a szerelvény csak a Jászai Mari térig megy, de elképzelhető, hogy mire odaérnek, tovább is tudnak menni, írt az Index egyik munkatársa a villamosról. 

8 óra után a BKK Facebook-oldalán az jelent meg, hogy

a 4-es és a 6-os villamos újra a teljes vonalon közlekedik.

Tovább

Nem teljesen költöznek el a buszok a Batthyány térről

2018. december 6., 04:59 Módosítva: 2018-12-06 13:04
21

A Batthyány tér buszpályaudvar jellegének csökkentése, a gyalogosfelületek növelése régi igény, mellyel közlekedésszervezőként is egyet tud érteni a Budapesti Közlekedési Közpon, írta a cég lapunk érdeklődésére, miután kiderült, hogy az I. kerület parkot tervez a buszok által is használt téren.

A BKK szerint fontos, hogy egy metró-, HÉV- és villamoscsomópontot gyalogosan és kerékpárral is legalább annyira kényelmesen lehessen használni, mint autóbusszal. 

Mint írják, a tervezés folyamatában végig részt vettek az érintett fővárosi cégek is. Az autóbuszok le- és felszállóhelyeit, valamint az autóbuszok tárolását racionalizálják. Az induló és érkező állomások a tér északi oldalán kapnak helyet, a metróállomás épülete és a Szent Anna templom közötti területen pedig megszűnik a közúti forgalom, helyét gyalogos- és zöldfelület veszi át. 

A téren nem várakoznak majd azok az autóbuszok, amelyek nincsenek szolgálatban, ezt az üzemi feladatot a rakparton, a villamosvágányok mellett kialakított tárolóhelyek veszik át. 

A Fővárosi Önkormányzat a Batthyány tér átépítésére a TÉR_KÖZ pályázat keretében nyújt forrást az I. kerületi Önkormányzat számára.