A koronavírussal magyarázza a BKV, miért nem lesz idén nyáron sem klíma a 3-as metrón

BJASZ20190326030
2020.07.22. 08:13

A koronavírusra mutogatva vallotta be a BKV Zrt., hogy a 3-as metró néhány éve felújított szerelvényein most nyáron sem lesz légkondicionáló.

A járműveket 2016 és 2018 között 69 milliárd forintért újította fel – nem éppen hibátlanul – az orosz Metrovagonmas, de az akkor még Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat takarékossági okokból nem kért bele klímát. Ennek pótlására a Népszava kérdezett rá, mire a BKV azt válaszolta:

A járványügyi helyzet az élet minden területére kihatással van, így az M3 szerelvényeinek klimatizálását is befolyásolja. A BKV ugyan mindent megtesz a metrókocsik légkondicionálásának érdekében, de az már bizonyos, hogy idén nyáron minden feltétel teljesülése esetén is maximum a prototípus kocsikon lehet megvalósítani a klimatizálást.

Ez azt jelenti, hogy a 222-ből összesen 6 darab kocsit klimatizálnak.

A lap szerdai számában megjelent cikk szerint a BKV a gyártó hozzájárulására vár, mivel a berendezések beszerelésének komoly garanciális vonzata van (a Metrovagonmas által nem jóváhagyott változtatás esetén elvész a szerelvényekre adott 30 éves garancia). Az orosz cég illetékesei korábban ugyan szóbeli ígéretet tettek, hogy a műszaki tartalom ismeretében elvileg hozzájárulnak a garancia meghosszabbításához, de ezt a hozzájárulást a BKV határozott kérésére írásban egyelőre nem erősítették meg.

Tavaly nyáron Karácsony Gergely még főpolgármester-jelöltként egyik videójában demonstratív módon megmérte a hármas metró felújított kocsijában a hőmérsékletet, és a 34,8 fok láttán azonnal változást ígért. A klímára azonban a konkrét ígéret ellenére még a pályázatot se írták ki. Ennek oka a Népszava szerint vagy az lehet, hogy a járvány elleni védekezés és a kormányzati elvonások alaposan leapasztották a kasszát, vagy pedig az, hogy

a metrókocsik nem bírnák el a klímagép súlyát.

A BKV több klímagyártó céggel tartott tavalyi „műszaki szimpóziumán“ az derült ki, hogy 6-10 milliárd forintba kerülhet a klimatizálás, és előzetesen három cég is jelentkezett a feladatra.

(Borítókép: A 3-as metró vonalán közlekedő szerelvények Kőbánya-Kispesten 2019-ben. Fotó: Jászai Csaba / MTI)