Elkezdték a Széll Kálmán téri átjáró építését

2020.08.14. 17:11 Módosítva: 2020.08.14. 18:30
Elkezdődött a Széll Kálmán teret a Városmajorral szintben összekötő átjáró építése, jelentette be Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

A beruházás kapcsolódik a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő egykori Postapalota megújításához, de valójában már a Széll Kálmán tér négy évvel ezelőtti átépítésekor tervbe vették, csak akkor nem jutott forrás a megvalósítására, bár a Főmterv tervezője, Schulek János által javasolt megoldás része volt az Építész Stúdió pályázati nyertes koncepciójának.

Az átjáró építésének célja, hogy lépcsőzés nélküli, szintbeli gyalogoskapcsolatot létesítsen a Krisztina körút és a Széll Kálmán tér között. A háromszög alakú tér ugyanis egy mesterséges gödörben található, aminek magas pereme máig megvan a két rövidebbik oldalon, erre a sáncszerű magaslatra épült rá a Postapalota. A kiemelkedés tetején fut a buszok által is használt Várfok utca, ahova a tér felől lépcső és mozgólépcső, a Krisztina körút felől pedig egy rövid, lejtős utcácska vezet fel. A Csaba utcának ezt a szakaszát tavaly a Postapalota tervezője után Sándy Gyula köznek nevezték el, és négy évvel ezelőtt sétálóutcává alakították.

A mostani átalakítás lényege, hogy a „sáncot” ezen a szakaszon elbontják, és közvetlen, szintbeli átjárót nyitnak a tér és a Krisztina körút között. Az átjáró azonban kapura emlékeztet majd, mert a Várfok utca hídszerűen továbbra is átvezet majd fölötte. Vitézy egy korábbi Facebook-posztjában azt írta, hogy a volt Postapalota felújításának kezdetekor a Magyar Nemzeti Bank projektcsapatával közösen felélesztették a tervet, mely nemcsak szintbeli, akadálymentes átjárást teremt a Városmajor felé a térről, de új bejáratot is nyit a Buda Palota néven megújuló épületbe, az itt létesítendő Pénz- és Banktörténeti Múzeumba. 

Az átjáró tervezésével az Építész Stúdiót bízták meg, így jellegében illeszkedni fog a Széll Kálmán tér megújult részéhez. Két látványtervet is nyilvánosságra hoztak, az első a tér felőli oldalt mutatja, és látszik, hogy megmarad a mostani mozgólépcső, de mellette ott az új átjáró, a bal oldalán pedig egy gyalogoslépcső vezet fel a magaslat tetejére:

Az új átjáró látványterve a Széll Kálmán tér felől
Az új átjáró látványterve a Széll Kálmán tér felől
Fotó: Építész Stúdió Kft / BFK

A másik oldal képe így alakul át:

Látszik, hogy itt a Sándy köz bal oldalát határoló nagy bérház előtt megmarad a jelenlegi kialakítás és a fasor, mellette ott az új átjáró, és itt is lesz egy gyalogoslépcső. A Postapalota az utca leásása miatt teljesen új téri helyzetbe kerül, gyakorlatilag felszínre kerül az eddig földdel takart alagsori szint, ami a régi homlokzattal azonos kialakítást kap, és a falat földig érő nyílásokkal törik át. Az új Pénz- és Banktörténeti Múzeum bejárata az átjáró alatt nyílik majd.